Tour de Force

ChristenUnie en GroenLinks scoren hoogst in vergelijking Fietsersbond

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:09-03-2023
De Fietsersbond vergeleek de partijprogramma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen op aandacht voor de fiets. De ChristenUnie gaat daarbij in de helft van de provincies aan kop.

 • Op woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en om de kiezers de mogelijkheid te bieden het fietsbeleid mee te nemen in hun afweging vergeleek de Fietsersbond de verkiezingsprogramma’s op verschillende punten, zoals verbetering van fietsnetwerken, doorfietsroutes, recreatieve routes en fiets en openbaar vervoer.
   

  Landelijk

  Landelijk komen de ChristenUnie en GroenLinks het best uit deze vergelijking, de aandacht die de partijen aan de fiets besteden kwalificeert de Fietsersbond als ‘uitstekend’. PvdA, Partij voor de Dieren, D66, SGP en CDA scoren ‘goed’. Bij Belang van Nederland, PVV, Forum voor Democratie en JA21 komt de fiets er slecht vanaf.

   

  Provincie

  De uitkomsten van de vergelijking verschillen per provincie. De Fietsersbond noemt vijf programma’s uitstekend: die van de ChristenUnie in Noord-Holland, Utrecht en Groningen en die van GroenLinks in Zuid-Holland en Utrecht. Niet in alle provincie is het programma van de ChristenUnie een goede keuze voor de fiets, in Fryslân scoort de partij matig. In het algemeen is er in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland de meeste aandacht voor de fiets. In Flevoland, Noord-Brabant en Limburg scoren de partijen het laagst.
  In dit nieuwsoverzicht zijn de scores van alle partijen per provincie te bekijken. De Fietsersbond benadrukt dat de uitkomst van de vergelijking geen stemadvies is.
   

Relevantie

Scroll naar boven