Tour de Force

Amsterdam vervolgt experiment tegen door rood fietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-03-2023
De gemeente Amsterdam experimenteert met twee maatregelen die het door rood fietsen moeten verminderen: een teller van het aantal wachtenden en foto’s van een kind dat wacht voor rood licht.

  • Op 9 februari is er op één druk kruispunt in Amsterdam, nabij de Vrije Universiteit, een teller geplaatst die de naderende fietsers toont hoeveel fietsers er eerder voor rood licht zijn gestopt. Fietsers die wachten voor rood moeten een knop indrukken waardoor de teller oploopt. De gedachte hierachter is dat als fietsers zien dat anderen stoppen voor rood licht, ze dat zelf ook eerder geneigd zijn te doen. Uit een eerder experiment in 2022, waarin de gemeente vier verschillende maatregelen testte, bleek dat de teller inderdaad tot een gedragsverandering leidde. 
     
    De andere maatregel uit dit experiment die een positief effect had was een foto van een kind op een fiets dat wachtte voor rood licht. Deze foto is nu op 12 kruispunten in de stad geplaatst waar veel kinderen fietsen. Het idee hierachter is dat de foto een verantwoordelijkheidsgevoel oproept bij volwassen fietsers om het goede voorbeeld te geven.
     

Relevantie

Scroll naar boven