Tour de Force

‘Iedereen fietst’ wint Tour de Force innovatieprijs 2020

 • Soort:Nieuws Tour de Force
 • Datum:04-09-2020
Op het Nationaal Fietscongres is op 3 september de Tour de Force Innovatieprijs 2020 uitgereikt. Uit de drie genomineerden is de samenwerking ‘Iedereen Fietst’ door de digitale congresbezoekers tot winnaar verkozen. Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe en voorzitter van de Tour de Force, reikte de cheque met een waarde van € 10.000,- uit aan Dennis Roskam van Iedereen Fietst.  

 • Henk Brink: “We zijn als Tour de Force heel blij dat ‘Iedereen Fietst’ als winnaar uit de bus is gekomen. Het is heel belangrijk dat iedereen in Nederland, en zeker kinderen, de mogelijkheid krijgt om de fiets te pakken. En als dat dan ook nog gerealiseerd wordt in een mooie samenwerking tussen verschillende partijen, met een bijdrage aan een inclusieve samenleving, dan ondersteunen wij dat initiatief van harte! De Tour de Force hoopt dat dit voorbeeld ook op vele andere plekken tot een dergelijke samenwerking leidt. En daarmee weer een mooie bijdrage levert aan de ambities van de Tour de Force om 20% meer fietskilometers te realiseren in Nederland voor 2027!”.
   

  Borrel

  Winnaar Dennis Roskam is enorm verheugd en sprong een gat in de lucht toen de cheque ter waarde van € 10.000 door voorzitter van de Tour de Force Henk Brink digitaal aan hem werd overhandigd. “Zo’n digitale uitreiking is natuurlijk anders dan anders”, vertelt congresmanager Erna Jansen van Acquire Publishing. “In plaats van een podium, een groot publiek en confetti, zaten alle genomineerden achter hun eigen pc. Het feest was er niet minder om. De winnaar appte me direct dat ze een borrel gingen drinken op de overwinning.”
  De Tour de Force is een krachtige samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor een sterker fietsbeleid in Nederland met als doel: 20 procent meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017. Na het succes van de 1e etappe, met onder meer de Nationale Agenda Fiets, schakelt de Tour de Force nu een tandje bij voor de 2e etappe: de Schaalsprong Fiets.
   

  Drijfveer

  ‘Anders denken’ is een belangrijke drijfveer van de Tour de Force om deze ‘Schaalsprong Fiets’ te realiseren. En ‘anders denken’ vraagt om vernieuwende ideeën en om innovaties die een doorbraak kunnen veroorzaken. De Tour de Force wil deze innovatiekracht stimuleren en reikt hiervoor jaarlijks de Tour de Force Innovatieprijs van 10.000 euro uit tijdens het Nationaal Fietscongres.
   

  Winnaars 2017- 2019

  In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde 'frietzak en banaan'. In 2018 werd de fietsvlonders van de gemeente Rotterdam bekroond en vorig jaar stond Joep Tiernego juichend op het podium. Zijn idee is er op gericht om kinderen van de fiets te laten houden. Sterker nog, hij wil een beleidssprong teweegbrengen van BMX-les naar fietsstimulering in de mobiliteitsvisie.
  Joep Tiernergo in een interview voor Biind: “Een focus op veiligheid, impliceert een onveiligheid. Wij willen daarom het fietsen gaver maken.” Samen met Paul Klotz, van Rijn IJssel CIOS Arnhem en zijn wielersport studenten startte Tiernergo met het geven van BMX-lessen. Deze lessen geven de kinderen plezier, uitdaging en zorgen voor een succeservaring. Dit leidt er weer toe dat kinderen thuis gaan oefenen. De Rotary Club Arnhem Oost heeft fietsen gedoneerd voor scholen, zodat kinderen tijdens de naschoolse sport kunnen oefenen op het schoolplein.” Het bedrag van 10.000 euro Dat Tiernergo in 2019 ontving gebruikt hij om het project een structureel karakter te geven. En dat lijkt te lukken. Het project dat in 2018 klein begon, groeit inmiddels uit tot iets wat tot op bestuurlijk niveau invloed heeft. Lees het hele interview met Joep Tiernergo.
   

  14 fietsinnovaties in 2020

  De jury voor de Tour de Force Innovatieprijs bestaat uit vertegenwoordigers van de Tour de Force, de Fietsersbond en de ANWB. Dit jaar boog de jury zich over veertien inzendingen en beoordeelde ze op: innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik. De inzendingen varieerden dit jaar van concrete toepassingen in de infrastructuur tot apps, van een wielerronde door Nederland tot een vernieuwde cargobike voor stedelijke distributie, van iedereen een fiets tot fietsen kan iedereen, ook als je een beperking hebt. Ook veiligheid en fietsparkeren kwamen aan bod, evenals de beschikbaarheid van fietsen voor jongeren. Klik hier voor alle inzendingen.
   

  Drie nominaties 2020

  Uit alle inzendingen waren drie genomineerden geselecteerd:  
  • Fietsen voor mijn eten: Een community en organisatie gericht op per fiets eten kopen bij lokale producenten. https://www.fietsenvoormijneten.nl/
  • Stichting Fietsen Alle Jaren Fryslan. Samenwerking ‘Iedereen fietst’ gericht op het toegankelijk maken van fietsen voor minder bedeelden. https://fietsenallejaren.nl/leeuwarden/
  • Gazelle: Slimme snelheidsregulatie op Gazelle e-bikes vergroot fietsveiligheid


  Bekijk de video

  De drie genomineerden presenteerden zich met een korte video.
   

  Over het Nationaal Fietscongres

  Het Nationaal Fietscongres is al meer dan 10 jaar de jaarlijkse ontmoetingsplek voor alle fiets- en mobiliteitsprofessionals in Nederland. Het delen van vakkennis, elkaar inspireren, informeren en elkaar leren kennen zijn de belangrijkste pijlers van dit congres. Nu elkaar fysiek ontmoeten lastig is, wordt het congres in 2020 digitaal, online georganiseerd in twee delen. 3 september vond de aftrap plaats. Op 19 november vindt het tweede deel van het congres plaats. En als het mogelijk is wordt in mei 2021 een fietstocht met netwerkborrel georganiseerd. Meer informatie over het Nationaal Fietscongres en het aanmeldformulier vind je op www.nationaalfietscongres.nl.
   

Relevantie

Scroll naar boven