Tour de Force

Internationale Inspiratie voor de aanpak 'Alle Kinderen een Fiets'

 • Soort:Voorbeeldenbank
 • Auteur:Mobycon & Dutch Cycling Embassy
 • Uitgever:Mobycon
 • Datum:15-04-2021
 • Opdrachtgever:Tour de Force
In opdracht van Tour de Force heeft Mobycon i.s.m. Dutch Cycling Embassy dit inspiratiedocument gemaakt. Hierin zijn veel voorbeelden te vinden van internationale kinderfietsprogramma's, om zo inspiratie te bieden aan Nederlandse gemeenten, provincie en organisaties. 'Ieder kind een fiets'!
 • Lees hier het boekje
     Kinderen op de fiets

  Nederland is een fietsland, maar toch zijn er duizenden kinderen die niet fietsen, vaak omdat ze geen fiets hebben. In een rijk land als Nederland zou dat eigenlijk niet zo moeten zijn. Een fiets stelt kinderen in staat om mee te doen, samen naar school te fietsen, naar de sportvereniging of bibliotheek, de stad te verkennen en gezond bezig te zijn. Gelukkig zijn er in veel gemeenteninitiatieven om daar iets aan te doen en ook de ANWB heeft haar kinderfietsenplan. Hierdoor zijn al veel kinderen die opgroeien in armoede toch van een fiets voorzien. Toch worden nog lang niet alle kinderen en jongeren zonder fiets bereikt en daarom is dit een van de speerpunten voor de TourdeForce (een samenwerkingsverband van de drie overheidslagen om het fietsen te stimuleren). De ambitie is dat alle kinderen en jongeren in Nederland kunnen fietsen en een fiets tot hun beschikking hebben. We voeren pilots uit in meer dan 15 steden, waaronder de pilot ‘ieder kind een fiets’.


  'Ieder kind een fiets'

  Op dit moment worden er in meerdere steden in het land pilots uitgevoerd. Deze pilots zijn erop gericht om lokaal voor ‘Ieder Kind een Fiets’ te organiseren. Een van de uitdagingen voor de pilots is om te komen tot een langdurige samenwerking, die goed vindbaar is voor de doelgroep én voor professionals in de stad. Een andere uitdaging is het opschalen van activiteiten, omdat er veel fietsen nodig zijn. Het is ook zaak ervoor te zorgen dat de kinderen die een fiets krijgen, deze daadwerkelijk kunnen gebruiken. Wanneer het nodig is betekent dit dat ze de kans krijgen te leren fietsen en een band (kunnen laten) plakken of een batterij van de lamp vervangen.


  Internationale Initiatieven

  Om deze uitdagingen aan te gaan, helpt het om internationaal te kijken naar andere initiatieven, waar ook wij fietsende Nederlanders van kunnen leren. Daarom heeft Mobycon, in samenwerking met Dutch Cycling Embassy, een overzicht gemaakt van allerlei verschillende internationale initiatieven. Kijkend naar deze talrijke voorbeelden die op de een of andere manier fietsen inzamelen, opknappen en uitgeven aan kinderen, is er een aantal lessen die kunnen worden gedestilleerd. Deze lessen zijn bedoeld als inspiratie voor iedereen die al betrokken is bij een dergelijk initiatief of erover denkt om in de eigen omgeving iets op te zetten. In totaal zijn er in dit document 11 lessen geformuleerd, van een brede focus en doelgroep, naar goede storytelling en kennisdeling.

Relevantie

Scroll naar boven