Tour de Force

Inspiratieboek Fietsparkeren in de Openbare Ruimte

  • Soort:Notities
  • Auteur:Paul te Molder & Tessa van den Hurk (Movares), Ilja Stoot & Gaetano Budding (XTNT)
  • Uitgever:Tour de Force
  • Datum:08-03-2024
In het Inspiratieboek 'Fietsparkeren in de Openbare Ruimte' helpen we gemeenten op weg door ze te inspireren om tot goede, bruikbare fietsparkeeroplossingen te komen voor de openbare ruimte.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Er is veel aandacht voor het organiseren, ontwerpen en financieren van inpandig fietsparkeren. Maar dit type stalling is niet overal een oplossing, niet op alle plekken haalbaar, inpasbaar of te kostbaar. Naast het goed op orde krijgen van inpandig stallen (waar mogelijk/wenselijk), is het noodzakelijk om ‘het systeem’ van fietsparkeren goed op orde te hebben zodat er op zowel herkomst als bestemming passende parkeerplekken zijn. Fietsparkeerplekken in de openbare ruimte zijn dan ook vaak onderdeel van de oplossing voor bewonersparkeren, bezoekersparkeren of kortparkeren. Bovendien is de ‘juiste’ en geschikte oplossing vaak context-afhankelijk. Het doel van dit document is om gemeenten te inspireren om tot goede, bruikbare fietsparkeeroplossingen te komen voor de openbare ruimte. Hiervoor worden zowel oplossingen die zich al bewezen hebben bij Nederlandse gemeenten, alsook innovatieve oplossingen vanuit marktpartijen uitgelicht.

    Scope
    In de wereld van fietsparkeren zijn er inmiddels talloze typen oplossingen gerealiseerd. We beperken ons in dit inspiratieboek tot oplossingen voor de fiets in de openbare ruimte. Dat betekent dat de inpandige en niet openbare fietsenstallingen buiten de scope vallen. Fietstrommels, kluizen, betaalde stallingen, ns- en ov-locaties en deelmobiliteit zul je dus niet terugvinden in dit inspiratieboek.

Relevantie

Scroll naar boven