Kenniscentrum voor fietsbeleid

Actieplan Rotterdam fietst! Actalisatie 2007-2010

Gemeente Rotterdam, dS+V
2007

Nieuwe en betere fietsroutes, een betere doorstroming voor de fiets, en meer ruimte om de fiets te stallen.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Fietsroutes en doorstroming
Tot 2010 zal minimaal twintig kilometer fietspad in de stad worden opgeknapt. Zo worden fietspaden verbeterd en worden er nieuwe fietsroutes aangelegd. Om het fietsen een aantrekkelijker alternatief te maken voor de auto, is het van belang dat de fietser in de stad niet teveel opgehouden wordt. Bij kruispunten op de hoofdfietsroutes komen aanpassingen die goed zijn voor de snelheid, veiligheid en het comfort van de fietser. Voorbeelden hiervan zijn sneller of langer groen licht voor fietsers en het plaatsen van dodehoekspiegels en onderlichten bij verkeerslichten.


Meer fietsstallingen
Naast uitbreiding van het aantal bewaakte stallingen en opwaardering van de stallingen bij het Centraal Station, op de Meent en de Binnenrotte, komen er in het centrum extra fietsbeugels op straat. Daarnaast worden meer fietstrommels geplaatst en komen er maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen, bijv. door stallingen veiliger te maken en betere handhaving.


Stimuleren fietsgebruik
Behalve een goede infrastructuur en veilige fietsstallingen, ligt de komende jaren het accent op het stimuleren van fietsgebruik onder jongeren, allochtonen en werknemers. Daarbij ligt de nadruk op meer voorlichting, behendigheidslessen op basisscholen en fietslessen.

OV Fiets
Speciale aandacht is er voor de combinatie fietsen en openbaar vervoer. De OV Fiets is een huurfiets die op trein- en metrostations voor €2,85 per dag gehuurd kan worden. In Rotterdam is de OV fiets al op zeven locaties te huur, onder meer bij Rotterdam Centraal, station Blaak en metrostation Slinge. De komende collegeperiode wordt, in samenwerking met de stadsregio Rotterdam, het aantal locaties verder uitgebreid. Zo wordt er gekeken of de OV fiets ook bij P+R locaties kan worden verhuurd.

Nieuws
2005
De gemeente Rotterdam is vrijdag 1 juli gestart met een proef met de zogenoemde Ockeloenspiegel, een dodehoekspiegel die aan een verkeerslicht kan worden bevestigd en zo het zicht vanuit vrachtwagens en bestelbussen op de naast hen opgestelde (brom)fietsers sterk verbetert.
Nieuws
2006
Rotterdam gaat de aanpak van fietswrakken intensiveren. De gegevens van verwijderde fietsen worden inclusief een foto in een database opgeslagen. Die is op internet te bekijken.
Nieuws
2007
De fietstrommel is een gewild object voor Rotterdammers. Er liggen 900 aanvragen bij Stadstoezicht, terwijl de dienst geld heeft voor 40 nieuwe trommels per jaar.
Nieuws
2007
Het stedelijk fietsnetwerk zal worden voltooid, verkeerslichten worden beter op fietsers afgesteld en er komen meer fietsenstallingen. En de recreatieve fietsers krijgen knooppuntbewegwijzering. Dat staat in het ‘Actieplan Rotterdam Fietst’ waarin het college de plannen voor de komende jaren ontvouwt.
Nieuws
2008
Stadsregio Rotterdam is gestart met het project ‘Elektrisch fietsen’. Doel van dit project is het beschikbaar stellen en versneld introduceren van de elektrische fiets in de Stadsregio met als doel het vergroten van het aantal fietsbewegingen in de modal split in de regio en het verruimen van de acceptabele fietsafstand van 7,5 kilometer.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: