Tour de Force

Wie wint de Tour de Force Innovatieprijs 2020?

 • Soort:Nieuws Tour de Force
 • Auteur:Guus Puylaert
 • Datum:28-08-2020
Welk innovatief fietsinitiatief ontvangt 10.000 euro van de Tour de Force Innovatieprijs om het initiatief verder te ontwikkelen? Is dat ‘Fietsen voor mijn eten’? De ‘Samenwerking Iedereen fietst’? Of Gazelle met slimme snelheidsregulering? Een van deze drie genomineerden ontvangt op 3 september de stimuleringsprijs van de Tour de Force na een publieksstemming tijdens het digitale Nationaal Fietscongres. Een filmploeg bezocht de drie genomineerden en maakte een korte beeldreportage.

 •  

  De Tour de Force is een krachtige samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor een sterker fietsbeleid in Nederland met als doel: 20 procent meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017. Na het succes van de 1e etappe, met onder meer de Nationale Agenda Fiets, schakelt de Tour de Force nu een tandje bij voor de 2e etappe: de Schaalsprong Fiets.

  Drijfveer

  ‘Anders denken’ is een belangrijke drijfveer van de Tour de Force om deze ‘Schaalsprong Fiets’ te realiseren. En ‘anders denken’ vraagt om vernieuwende ideeën en om innovaties die een doorbraak kunnen veroorzaken. De Tour de Force wil deze innovatiekracht stimuleren en reikt hiervoor jaarlijks de Tour de Force Innovatieprijs van 10.000 euro uit tijdens het Nationaal Fietscongres.

  Winnaars 2017- 2019

  In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde 'frietzak en banaan'. In 2018 werd de fietsvlonders van de gemeente Rotterdam bekroond en vorig jaar stond Joep Tiernego juichend op het podium. Zijn idee is er op gericht om kinderen van de fiets te laten houden. Sterker nog, hij wil een beleidssprong teweegbrengen van BMX-les naar fietsstimulering in de mobiliteitsvisie.

  Joep Tiernergo in een interview voor Biind: “Een focus op veiligheid, impliceert een onveiligheid. Wij willen daarom het fietsen gaver maken.” Samen met Paul Klotz, van Rijn IJssel CIOS Arnhem en zijn wielersport studenten startte Tiernergo met het geven van BMX-lessen. Deze lessen geven de kinderen plezier, uitdaging en zorgen voor een succeservaring. Dit leidt er weer toe dat kinderen thuis gaan oefenen. De Rotary Club Arnhem Oost heeft fietsen gedoneerd voor scholen, zodat kinderen tijdens de naschoolse sport kunnen oefenen op het schoolplein.” Het bedrag van 10.000 euro Dat Tiernergo in 2019 ontving gebruikt hij om het project een structureel karakter te geven. En dat lijkt te lukken. Het project dat in 2018 klein begon, groeit inmiddels uit tot iets wat tot op bestuurlijk niveau invloed heeft. Lees het hele interview met Joep Tiernergo.

  14 fietsinnovaties in 2020

  De jury voor de Tour de Force Innovatieprijs bestaat uit vertegenwoordigers van de Tour de Force, de Fietsersbond en de ANWB. Dit jaar boog de jury zich over veertien inzendingen en beoordeelde ze op: innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik. De inzendingen varieerden dit jaar van concrete toepassingen in de infrastructuur tot apps, van een wielerronde door Nederland tot een vernieuwde cargobike voor stedelijke distributie, van iedereen een fiets tot fietsen kan iedereen, ook als je een beperking hebt. Ook veiligheid en fietsparkeren kwamen aan bod, evenals de beschikbaarheid van fietsen voor jongeren. Klik hier voor alle inzendingen.

  Drie nominaties

  Uit alle inzendingen zijn de volgende drie genomineerden geselecteerd:  

  • Fietsen voor mijn eten: Een community en organisatie gericht op per fiets eten kopen bij lokale producenten. https://www.fietsenvoormijneten.nl/
  • Stichting Fietsen Alle Jaren Fryslan. Samenwerking ‘Iedereen fietst’ gericht op het toegankelijk maken van fietsen voor minder bedeelden. https://fietsenallejaren.nl/leeuwarden/
  • Gazelle: Slimme snelheidsregulatie op Gazelle e-bikes vergroot fietsveiligheid

  Bekijk de video

  Deze drie genomineerden presenteren zich met een korte video. Op het Nationaal Fietscongres op 3 september aanstaande, kiezen de (digitale) bezoekers van het congres welke inzending de Innovatieprijs 2020 mag ontvangen. Met de cheque van 10.000 euro kunnen zij hun initiatief verder door ontwikkelen.

  Stem mee op het  Nationaal Fietscongres

  Welk initiatief verdient volgens u 10.000 euro steun? Stem mee op het Nationaal Fietscongres dat dit jaar online wordt gevierd op 3 september en 19 november. Alle informatie over de stemming en de verdere programmering – waaronder keynotes van Wim Daniels ( De taal van de Fiets), Thomas Braun (Ga toch fietsen) en sprekers als Marco Te Brommelstroet (het Recht van de snelste)  - vindt u op  www.nationaalfietscongres.nl.

  Meer informatie over de Tour de Force vindt u op www.tourdeforce.nl.

Relevantie

Scroll naar boven