Tour de Force

Gerichte stimulering van fietsen

In verschillende wijken van de grotere steden (G35) groeien veel kinderen op zonder fiets en zonder fietscultuur. Van thuis krijgen ze het fietsen niet mee, op hun school krijgen ze met een beetje geluk één keer per jaar fietsles. Verkeersexamens vinden steeds minder plaats en als kinderen al een fiets hebben mogen ze van hun ouders niet naar school op de fiets omdat deze het onveilig achten in het verkeer voor hun kinderen.

Mede hierdoor haalt de meerderheid van de kinderen de beweegnorm niet, nemen overgewicht, suikerziekte en obesitas toe, en missen kinderen de kans door fietsen hun leefwereld te vergroten. Terwijl juist bewegen ook nog een keer cognitieve eigenschappen stimuleert. De voordelen van/voor fietsende kinderen worden vaak onderschat, het deel kunnen nemen aan schooluitjes, het zelfstandig de wijk uit kunnen om ook letterlijk je horizon te verbreden, naar sport en bibliotheek kunnen gaan, het zijn allemaal zaken die kinderen meer kansen bieden op een goede ontwikkeling.
 
Binnen de Tour de Force werken verschillende organisaties en steden samen om kinderen de mogelijkheid te bieden op de fiets te stappen. De ANWB is een van die organisaties en zij heeft recent het kinderfietsenplan gestart, wat tot doel heeft om zoveel mogelijk kinderen die geen fiets hebben weer van een opgeknapte fiets te voorzien. De Tour de Force stimuleert steden om kinderen op scholen weer fietsles te geven en deel te laten nemen aan het fietsexamen.
Terug naar 'Doelstellingen'
Submenu openen

Gerichte stimulering van fietsen

Scroll naar boven