Tour de Force

Fietsberaadnotitie: Kennisontsluiting Hogescholen en Universiteiten

 • Soort:Notities
 • Auteur:Bob Felix
 • Uitgever:CROW Fietsberaad
 • Datum:26-01-2021
Hoe ontsluiten hogescholen en universiteiten hun kennis over de fiets? Waar is het te vinden, hoeveel kost het, en is het wel in het Nederlands? In deze notitie wordt gekeken naar de verschillen hierin tussen een aantal grote onderwijsinstanties.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Kennisinfrastructuur van fietskennis

  Deze notitie is geschreven in het kader van thema E van Tour de Force. In dit thema wordt gekeken naar hoe het beste fietskennis kan worden gebundeld en toegepast. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het vinden van de kennis; voordat er überhaupt iets kan worden gebundeld of toegepast dient de kennis (openbaar) beschikbaar te zijn. Deze kennisdeling vindt op allerlei manieren plaats, zowel openbaar als achter gesloten deuren. Dit is wat wij noemen de ‘kennisinfrastructuur van fietskennis’.
   

  Universiteiten & Hoge Scholen

  Hogescholen en universiteiten zijn als kennisontwikkelaars een essentieel onderdeel van deze kennisinfrastructuur. De hoeveelheid kennis die zij tot hun beschikking hebben, heeft een grote invloed op de wereld van fiets en fietsbeleid. Echter is niet al deze kennis altijd zomaar beschikbaar; de kennisontsluiting van de verschillende educatie-instituties verschillen veel. In deze notitie wordt beschreven op welke manier universiteiten en hogescholen hun kennis delen, op basis van databases, prijzen, taal, en verschillen tussen kennisdocumenten van onderzoek & onderwijs. Verder ligt de focus van deze notitie alleen op universiteiten en hoge scholen die ook daadwerkelijk fietskennis produceren, en hun producten. Bijna elke universiteit/hoge school heeft een algemene bibliotheek met kennis vanuit allerlei andere instanties; deze worden dus in deze notitie niet meegenomen.
   

Relevantie

Scroll naar boven