Platform Veilig fietsen

Beloning helpt om gebruik fietshelm op te voeren

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-06-2010

Zes Zeeuwse basisschoolleerlingen&ontvingen een prijs van de provincie&omdat ze op weg naar school regelmatig een fietshelm dragen. Die is gratis verstrekt in het kader van de campagne 'Coole kop, helm op!'.


  • In mei heeft een team van de Provincie Zeeland samen met Coolie, de mascotte van het project, alle scholen in de gemeenten Terneuzen en Noord-Beveland bezocht en geteld hoeveel leerlingen de fietshelm droegen tijdens de fietstocht naar school. Tijdens het bezoek van het overvalteam (de ouders en de leerlingen wisten dat het team zou komen, maar niet wanneer), kwamen 805 kinderen op de fiets naar school. 529 kinderen droegen een fietshelm. Voorafgaand aan het project waren dat nog maar 6 leerlingen.
    De leerlingen die de fietshelm op hadden, kregen een kaart met daarop een unieke code. Door het registreren van deze code via internet, maakten ze kans op een prijs.
    Sinds januari doen alle basisscholen in de gemeenten Noord-Beveland en Terneuzen mee met het project om het gebruik van fietshelmen voor kinderen te stimuleren. Alle leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de basisscholen kregen een fietshelm met een uniek Zeeuws ontwerp. Er was een speciaal lespakket en de leerlingen kregen knutselwerkjes die betrekking hadden op de fietshelm. De ouders en docenten ontvingen een folder over de voordelen en het gebruik van de fietshelm. 

    Bij een soortgelijke actie die in 2002 in België werd gehouden, bleek overigens dat het effect daar niet lang aanhield. Alleen jongeren van wie de ouders zelf een helm opzetten of in een klas zitten waar de leerkracht het stimuleert hielden het langer vol.

Relevantie

Scroll naar boven