Platform Veilig fietsen

Wie verzint iets waardoor jongeren ’s avonds vaker hun fietslicht gebruiken?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:15-11-2019
Metingen laten zien dat de helft van de jongeren ’s avonds zonder licht rijden. Hoe kun je dat percentage terugdringen? Het ministerie van I&W looft een beloning uit voor het beste idee.

 • De oproep is gelanceerd via het platform Battle of Concepts waar veel studenten en jonge creatieven bij aangesloten zijn, die over de meest uiteenlopende onderwerpen hun visie kenbaar kunnen maken.

  Zo’n onderwerp is nu bijvoorbeeld fietsen zonder licht. Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af. Oudere fietsers  hebben dat redelijk door, maar onder de 25 jaar voert niet meer dan 55% ’s avonds licht. En van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft 45% geen fietsverlichting. 
   
  I&W zoekt daarom naar creatieve ideeën waarmee het gedrag van jongeren positief is te beïnvloeden.
  Welke plek is bijvoorbeeld het beste om jongeren eraan de herinneren de fietslampen aan te doen? Wat zijn logische momenten om tips te krijgen over goede fietsverlichting? En welke manier spreekt jongeren het meeste aan om gemotiveerd te worden om goed zichtbaar te zijn in het donker?

  ‘Nuding’ is daarbij een belangrijk aanknopingspunt; zeg maar gedragsbeïnvloeding zonder iets te verbieden of financiële prikkels te geven. Het klassieke voorbeeld is het plaatsen van een nepvlieg in urinoirs zodat mannen niet meer naast de pot plassen. 

  Wie (voor 2 december 2019)  een goede ‘nudge’ bedenkt (of een ander brillant idee heeft), kan meedingen naar de prijzenpot van €3000,-. Meer info is te vinden op de website Battle of Concepts.

Relevantie

Scroll naar boven