Platform Veilig fietsen

3D-camera’s brengen verkeersconflicten in beeld

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-03-2020
Het kruispunt van een provinciale weg met de fietssnelweg nabij Bornem levert de nodige verkeersveiligheidsproblemen op. Om een vinger achter de oorzaak te krijgen, zette de provincie Antwerpen 3D-camera’s in. Die aanpak werd beloond met de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs.

 • 3dcamera1-(1).jpgOp het kruispunt van de Puursesteenweg met de fietsotrade F18 Sint-Niklaas-Mechelen in Bornem gebeuren de laatste jaren verschillende fietsongevallen.
  Op zoek naar mogelijk oorzaken, installeerde de provincie vier 3D-camera’s van het Zweedse bedrijf Viscando.
  De camera’s weten de verschillende soorten verkeersdeelnemers afzonderlijk de categoriseren met behulp van artificiële intelligentie (AI).

  Op basis van de kenmerken van de bewegende beelden werden niet alleen het soort verkeersdeelnemer gedetecteerd maar ook hun trajecten en hun snelheid. Een analyse van de rij- en looplijnen van alle verkeersdeelnemers bracht zo de bijna-ongevallen in kaart.

  Deze cameratechnologie laat toe om op langere termijn een objectieve observatie van een kruispunt of een verkeerssituatie uit te voeren en deze grondig te analyseren, aldus is de ervaring van de Vlaamse onderzoekers. Vooral de analysemogelijkheden van bijna-ongevallen en inzicht in het werkelijke gebruik ten opzichte van het wenselijke gebruik van de weg, leveren waardevolle gegevens op.

  Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld duidelijk naar voor dat fietsers en voetgangers niet alleen de aangegeven oversteekpunten benutten, maar ook het volledige kruispunt gebruiken om een oversteekbeweging te maken. En fietsers gebruiken de eenrichtingsfietspaden op de nabijgelegen overweg in twee richtingen. Bovendien blijken de bochten bij de fietsoversteken zeer scherp.

  Dat verklaart volgens de onderzoekers de registratie van gemiddeld 24 bijna-ongevallen tussen fietsers onderling per dag. De analyse toont ook dat het aantal bijna-ongevallen tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer (gemiddeld 8 per dag) even groot is als het aantal bijna-ongevallen tussen het gemotoriseerd verkeer onderling (gemiddeld 7 per dag). Men denkt nu door releatief eenvoudige aanpassingen al de nodige verbeteringen te kunnen bewerkstelligen.


  trafik_15fps.gif

Relevantie

Scroll naar boven