Wisselfiets voor forens op heen- en terugreis

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:30-07-2019
In september start in de Mahlerstalling bij Station Amsterdam Zuid een proef met de wisselfiets. Dezelfde fietsen worden gebruikt door forensen van en naar het station. Dat scheelt ruimte in de stalling.

 • De pilot is een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam en is tot stand gekomen met steun van UvA, Windesheim, NS, Prorail en gemeente Amsterdam.

  Projectleider Stephan Valenta legt op de site van de Vervoerregio wijnemenjemee.nl uit wat de aanleiding is:
  “Mensen komen met de fiets naar het station om de trein naar hun werk nemen. Die fiets staat vervolgens de hele dag in de stalling. Maar ook veel mensen hebben een stationsfiets om mee naar hun werk te fietsen. Die fiets staat dan ’s nachts in de stalling.”

  De wisselfiets moet voor dit probleem de oplossing bieden. Er komt een pilot met 200 deelnemers en 130  fietsen voor mensen die met de fiets naar of vanaf station Zuid reizen;  100 fietsen voor de pilot en 30 bufferfietsen om te zorgen dat niemand achter het net grijpt.
  Valenta: “Het wisselfietsconcept werkt heel eenvoudig: de ene helft van de deelnemers woont op ongeveer anderhalf tot vijf kilometer afstand van het station en de andere helft werkt op ongeveer zo’n afstand. Iemand die ’s ochtends met de trein of metro verder naar het werk reist, parkeert de fiets in een speciaal gereserveerd deel van de stalling onder Mahlerplein. Iemand die aankomt op Station Amsterdam Zuid en verder met de fiets wil, kan diezelfde fiets gebruiken en na het werk weer terugzetten. In een ideale wereld staan er dus bijna nooit fietsen ín de stalling, alleen rondom de wisselmomenten in de spits.”

  “Deelname is dus gratis, de fietsen zijn echt van goede kwaliteit en de deelnemer krijgt een premium gereserveerde fietsparkeerplek gelijk naast de ingang, dus we hopen dat we op die manier mensen kunnen overtuigen om mee te doen.”

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Wisselfiets voor forens op heen- en terugreis

No data found
Scroll naar boven