Werken aan open standaard voor fietstags

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:14-06-2016

Moderne detectie- en internettechnologieën bieden veel toepassingsmogelijkheden en kansen voor fietsers, marktpartijen en overheden. Zo kan het helpen bij het terugvinden van fietsen en het beter organiseren van het fietsparkeren. Het kan handig zijn als je wilt onderzoeken waar dat nieuwe fietspad moet komen. Het kan onderdeel zijn van verkeersveilige communicatie tussen voertuigen. Het kan bovendien van pas komen als je een onderdeel voor je fiets wilt bestellen. Een chip in de fiets &


Met alleen zo’n fietstag ben je er natuurlijk nog niet. Om het maximale rendement uit de nieuwe technische mogelijkheden te halen, is een infrastructuur nodig en moeten financieringsmodellen uitgedacht worden. En voor een grootschalige toepassing is het nodig een open standaard te ontwikkelen waar alle partijen op kunnen inhaken, van beheerders van fietsenstallingen tot fietsfabrikanten. De Technologieploeg streeft ernaar eind dit jaar te komen met een aanzet voor zo’n standaard.

Maar er staat veel meer op de agenda. De gegevens moeten toegankelijk worden gemaakt. Daarvoor moet nagedacht worden over het opzetten van een database, waarbij de privacy van personen vanzelfsprekend gewaarborgd moet worden. Uiteraard speelt ook hier de  vraag hoe een ander is te financieren.  Onderzoekvragen waarop de Technologie ploeg de komende tijd antwoord op wil geven.

 

Dit is een nieuwsbericht van Tour de Force 2020.

Naar Tour de Force 2020

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Werken aan open standaard voor fietstags

Scroll naar boven