Waar wel en niet fietsen in Nederland deze zomer

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-07-2024
Door langdurige werkzaamheden aan het spoorwegennet is het opletten waar je deze zomer met je fiets gebruik kan maken van de trein. Van en naar Amersfoort is bijvoorbeeld enkele weken geen treinverkeer mogelijk. Sinds 26 juni kun je met de fiets wel weer terecht op een deel van de Afsluitdijk, 24 kilometer van het nieuwe fietspad is inmiddels geopend, maar om daar te komen moet je nog wel gebruik maken van de fietsbus.

ProRail voert deze zomer omvangrijke werkzaamheden uit aan het spoorwegennet. Op een aantal plaatsen is langdurig geen treinverkeer mogelijk en de fiets kan daar niet mee in het vervangend busvervoer. De belangrijkste werkzaamheden op het spoor vinden plaats rond Leeuwarden (tot en met 9 juli), Ede-Wageningen (29 juli tot 13 augustus) en Amersfoort (6 juli tot 18 augustus). Voor reizigers naar de veerboten in Harlingen zijn er gedurende de werkzaamheden aanhangers beschikbaar waarin fietsen meekunnen, die vertrekken vanaf Akkrum en Leeuwarden.
De Fietsersbond vraagt fietsers hun ervaringen met het reizen met de trein deze zomer te delen via een korte enquête. Ook als ze bijvoorbeeld voor de auto hebben gekozen in plaats van de trein.
 
Afsluitdijk
Het nieuwe fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk, met vrij uitzicht over de Waddenzee, is inmiddels tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand geopend. Over de sluizen ligt nog geen fietspad, dat zal zeker in 2025 ook nog zo blijven. Fietsers moeten dus nog altijd voor een deel van de Afsluitdijk de gratis fietsbus nemen. Wie de oversteek wil maken, bijvoorbeeld tijdens een rondje IJsselmeer, kan dat het beste vanuit Friesland doen. De bushaltes liggen namelijk aan de kant van het fietspad. Als je in Den Oever opstapt moet je eerst met de bus naar Friesland en dan terug naar een van de twee haltes (een derde is nog gepland) aan de Waddenzeekant van de A7. Als je dan uitgefietst bent moet je eerst weer met de bus langs Den Oever om uiteindelijk in Friesland uit te komen. Tussen Friesland en Kornwerderzand kun je een stuk van het fietspad verkennen zonder de fietsbus te hoeven gebruiken.


Figuur: Geopend deel fietspad Afsluitdijk en busroute- en haltes (Bron: www.deafsluitdijk.nl)

De dienstregeling van de fietsbus is hier te vinden.
 
 
Bronnen: Fietsersbond, www.deafsluitdijk.nl, Nederlandse Spoorwegen, Spoorzone Ede
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Waar wel en niet fietsen in Nederland deze zomer

Scroll naar boven