Vragen rond de fietsstraat

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-04-2016

De fietsstraat kennen we al zo&'n 25 jaar. Ze liggen in tal van gemeenten en er is inmiddels ruime ervaring mee opgedaan. Tijd om die ervaring te verzilveren in een nieuwe CROW-Fietsberaad-publicatie, die eind dit jaar zal verschijnen. Maar daarvoor moeten eerst nog wel de nodige vragen worden beantwoord.


De rol van fietser in de stad wordt steeds belangrijker. In veel gemeentelijke verkeersplannen ligt het accent daarom op het verbeteren van het fietsnetwerk. Vaak ontbreekt echter de ruimte voor afzonderlijke fietsvoorzieningen en vormt de fietsstraat een goed alternatief. Maar hoe moet die er precies uit zien? Wat werkt wel en wat niet? Zijn er omstandigheden die tegen een fietsstraat pleiten? En wat zijn ervaringen met snelheid, intensiteit van het autoverkeer in combinatie met de hoeveelheid fietsers?

De nieuwe publicatie wil op dergelijke vragen antwoorden geven. En ook op de vraag in hoeverre een meer eenduidige toepassing van de fietsstraat bijdraagt aan een betere voorspelbaarheid van het verkeersgedrag.

Daar gaat een uitgebreide inventarisatie aan vooraf. CROW-Fietsberaad - die dit onderzoek samen opzet met Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving - wil om te beginnen zoveel mogelijk voorbeelden van geslaagde (en minder geslaagde) voorbeelden van fietsstraten verzamelen. Hetzelfde geldt voor (evaluatie)onderzoeken met betrekking tot fietsstraten. En waar loop je als verkeerskundige vooral tegenaan bij het ontwerpen van een fietsstraat?

Robert Hulshof van CROW-Fietsberaad hoort graag uw ervaringen: robert.hulshof@crow.nl

 

Relevantie

Scroll naar boven