Stallingstekort bij stations moet over 5 jaar zijn weggewerkt

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-11-2020
De komende vijf jaar worden er 100.000 stallingsplekken bijgebouwd. Staatssecretaris van Veldhoven heeft daartoe 63 plannen uitgekozen. Bij 46 gaat de schop in de grond, bij 17 start een studie naar het beste ontwerp.

Rijk en regio trekken samen een kleine 200 miljoen euro uit voor de extra stallingen. Van Veldhoven draagt 75 miljoen euro klimaatgeld bij, die het kabinet al had gereserveerd in het klimaatakkoord. Met deze investering moeten de 600.000 plekken die in 2025 nodig zijn behaald, aldus het ministerie. Momenteel zijn er ruim 500.000 plekken bij stations.

Bij de keuze van de locaties is prioriteit gegeven aan stallingen die komen bij stations die een OV-knooppunt zijn, of bij stations waar komende jaren veel huizen bijgebouwd worden. Om de schaarse ruimte op stations zo goed mogelijk te benutten, was ook innovatie een selectiecriterium.

Onder de uitgekozen plannen zitten onder andere robotliften. De robot stalt de fiets en reizigers kunnen gelijk door naar hun bus of trein. Ook is er veel aandacht voor efficiëntere inrichting van stallingen met meer plek voor verschillende soorten fietsen, zoals bakfietsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Provincies en vervoerregio’s werken de plannen de komende tijd verder uit, samen met ProRail.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Stallingstekort bij stations moet over 5 jaar zijn weggewerkt

Scroll naar boven