Park and Bike stimuleert fietsgebruik naar Belgische kust

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:27-06-2005
De Belgische VAB en de Belgische Fietsersbond zijn een uitgebreide campagne begonnen om meer mensen op de fiets naar het strand te krijgen. Park & Bike parkings spelen een belangrijke rol in het concept.

 • De Belgische VAB en de Belgische Fietsersbond zijn een uitgebreide campagne begonnen om meer mensen op de fiets naar het strand te krijgen. Park & Bike parkings spelen een belangrijke rol in het concept.

  Onlangs is officieel de eerste Park & Bike parking aan de Belgische kust in gebruik genomen in Zuienkerke. In totaal gaat het om 16 P&B-voorzieningen. Het idee is dat automobilisten hun auto achterlaten op een parkeerterrein op enige afstand van de kust, om vervolgens met de fiets naar het strand te rijden.
  In eerste instantie gaat het om de eigen fiets, die men met auto heeft meegenomen. Maar op enkele plaatsen is het ook al mogelijk ter plaatse een fiets te huren. En in Oostende loopt een project waarbij strandgangers gratis een fiets beschikbaar wordt gesteld.
  In een vooronderzoek hebben de VAB (de Belgische ANWB) en de Fietsersbond vastgesteld dat de aandacht voor de fietscultuur van kustgemeente tot kustgemeente sterk verschilt. Vandaar dat de actie van beide organisaties ook nadrukkelijk een 'sensibiliserende' functie heeft naar de plaatselijke overheid.
  In het vooronderzoek werden parkeerterreinen ge�nventariseerd die aan een aantal basiseisen voldoen wat betreft situering, omvang en mogelijkheden om naar het strand te fietsen. De afstanden tot het strand vari�ren van 4 tot 9 km.
  Op de website van de VAB wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het initiatief. Van de 16 locaties worden gedetailleerd de stallingvoorzieningen voor de fiets aangegeven, wordt aangegeven wat de afstand naar het strand is, en wat de handigste fietsroute is. Op de site verder ook de nodige aandacht voor mogelijkheden om met de combinatie trein/fiets naar het strand te gaan.
  Meer info: VAB

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Park and Bike stimuleert fietsgebruik naar Belgische kust

No data found
Scroll naar boven