Waterschap Noorderzijlvest, een organisatie met ongeveer 400 werknemers en gevestigd aan de oostkant van Groningen, stimuleerde tijdens de werkzaamheden het gebruik van de fiets en het ov onder de werknemers. Uit een anonieme analyse van de postcodes van de medewerkers bleek dat een groot deel niet verder dan 15 kilometer van de werkplek woont, een afstand die te fietsen is. Ook het ov was voor velen een goede optie, omdat het kantoor van het waterschap nabij transferium Kardinge ligt. Mobiliteitsadviseurs van Groningen Bereikbaar hebben de medewerkers van het waterschap tijdens een presentatie geïnformeerd over de Operatie Ring Zuid en adviezen gegeven voor aanpassen van het reisgedrag. Het waterschap zelf heeft een fietsplan, een fiets- en ov-vriendelijke woonwerkvergoeding en oplaadpunten voor e-fietsen. Dijkgraaf Roeland van der Schaaf neemt zelf, weer of geen weer, elke dag de fiets naar kantoor. Hij hoopt dat de fiets ook ná operatie Ring Zuid
een blijvertje is.
Studenten
Rond de werkzaamheden aan de Ring Zuid hield Groningen Bereikbaar een
enquête onder mbo-, hbo- en wo-studenten in de stad om na te gaan hoe zij naar hun onderwijsinstelling reizen. Van de mbo- en hbo-studenten reisde de helft meestal met de bus of de trein, 35 procent met de fiets en een klein deel pakt regelmatig de auto. Van de studenten van de Rijksuniversiteit Groningen reist ongeveer een derde met het ov en tweederde met de fiets. De belangrijkste reden voor de studenten om voor de fiets te kiezen is dat het snel en efficiënt is en je in beweging bent. Het ov vinden ze aantrekkelijk omdat het gratis is en makkelijk te gebruiken.
Groningen Bereikbaar gebruikt de uitkomsten van de enquête, die uitgevoerd is door het Groningse studentadviesbureau SAC, om na te gaan hoe studenten zijn te stimuleren om nog duurzamer en slimmer te reizen.
Bron: Groningen Bereikbaar