Nieuwsbrief voor wetenschappelijk en hoger onderwijs

  • Soort:Artikelen Tijdschriften
  • Datum:11-11-2008

Met deze nieuwsbrief brengt het Fietsberaad zijn kennisproducten&onder de aandacht van studenten en docenten in het wetenschappelijk en hoger onderwijs.


  • Speciale uitgave voor studenten en docenten in het wetenschappelijk en hoger onderwijs
    Kenniscentrum voor fietsbeleid
    Fietsberaad en het onderwijs Gratis Magazine

    Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor professionals bij gemeenten, provincies en adviesbureaus. Maar ook voor docenten en studenten in het hoger onderwijs heeft het Fietsberaad veel te bieden. Omdat de studenten van nu de professionals van morgen zijn, wil het Fietsberaad zijn kennisproducten graag onder de aandacht van studenten en docenten in het wetenschappelijk en hoger onderwijs brengen. Deze nieuwsbrief geeft een kort overzicht.

    Fietsverkeer is hét tijdschrift over alle facetten van het Nederlandse fietsbeleid. Drie keer per jaar ontvangt u een samenvatting van de uitgevoerde projecten, een selectie van interessante beleidsnieuwtjes en de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Fietsverkeer is gratis.

    Ja, ik abonneer me! >>>


    Kennisbank

    Via de website van het Fietsberaad heeft u toegang tot een uitgebreide database met onderzoeken, beleidsplannen, artikelen, notities, powerpoints en nieuwsberichten. Bent u op zoek naar informatie voor een college of scriptie? Met de eenvoudige zoekfunctie kunt u op uw gemak grasduinen in de database.
    Een selectie van de belangrijkste documenten is opgenomen in de Kennisbank op www.fietsberaad.nl, overzichtelijk geordend per categorie (o.a. Veiligheid, Ruimtelijk beleid, Infrastructuur). Bovendien is elke categorie voorzien van een literatuuroverzicht.
    Bekijk hier het overzicht van de categorie “vervoerketens”.

    Gratis publicaties

    De volgende twee publicaties zijn erg geschikt voor het hoger onderwijs, omdat ze een overzicht geven van de beschikbare kennis:

    • Fietsberaad publicatie 7. Langdurig en integraal: het fietsbeleid van Groningen en andere Europese fietssteden. Bestel gratis
    • Fietsberaad publicatie 9. Beleidswijzer fietsverkeer; Kennis voor fietsbeleid gebundeld. Bestel gratis
    Let op: de voorraad van deze publicaties is beperkt. Kijk hier voor andere publicaties die u kosteloos kunt opvragen.
    Internationaal
    Als het om fietsbeleid gaat, staat Nederland aan de top. Vanuit het buitenland is dan ook veel belangstelling. Een groot deel van de website is vertaald in het Engels. Ook zijn delen in het Duits, Frans en Spaans vertaald. En mocht u zelf een fietsterm willen vertalen in het Engels, Duits, Frans of Spaans? Met de vertaalhulp is dat een fluitje van een cent.
    Bijeenkomsten en excursies

    Ongeveer zes keer per jaar organiseert het Fietsberaad een excursie of bijeenkomst over een aspect van het Fietsbeleid (zie op de website onder bijeenkomsten). Tien studenten van Saxion-hogescholen Deventer/Enschede hebben 2 oktober jongstleden deelgenomen aan een fietsexcursie naar Houten.
    Docent Henk Horstink kijkt terug op een geslaagde dag: “Het is gelukt om in twee uur te laten zien wat in de gemeentelijke praktijk mogelijk is aan effectief fietsbeleid. Veel zaken kennen de studenten al in theorie, toch zijn ze zeer onder de indruk van Houten. Bijvoorbeeld de ligging van de basisscholen aan het fietsnetwerk.
    Houten-zuid vonden ze een zeer inspirerende leefomgeving met niet alleen goede fietspaden, ook met een breed aanbod aan woningen en een werkelijk prachtige fietsbrug. De sceptici - die heb je onder studenten ook - ontdekten dat vrijwel alle huizen een oprit hebben, waardoor het autobezit niet lager is dan elders en de autobezitters niet gepest worden.”
    Voorbeeldenbank Onderzoek


    Vooral voor studenten die zich verder willen bekwamen in het ontwerpen van fietsvriendelijke infrastructuur is de Voorbeeldenbank interessant. Hierin zijn praktijkoplossingen opgenomen, geïllustreerd met foto’s en video’s en voorzien van een gedetailleerde toelichting. Een voorbeeld hiervan is de sharedspace-rotonde op het Laweiplein in Drachten. Zo min mogelijk regelen stimuleert verkeersdeelnemers tot meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Dat is althans de gedachte. Tot ver over de grens trekt het plein de aandacht van verkeerskundigen en andere belangstellenden.
    Bekijk voorbeeld >>>

    Het Fietsberaad doet geregeld zelf onderzoek naar fietsgerelateerde verkeersvraagstukken. Deze onderzoeken verschijnen als Fietsberaadpublicaties. Recentelijk verscheen bijvoorbeeld een onderzoek naar de invloeden van het weer op fietsgebruik en het aantal fietsslachtoffers. Uit de analyses blijkt dat de jaarlijkse fluctuaties in zowel het fietsgebruik als het aantal fietsslachtoffers grotendeels verklaard kunnen worden door het weer. Verder kwam een fout in de CBS-cijfers aan het licht.
    Lees meer over dit onderzoek >>>

    Plannen voor de toekomst
    Het Fietsberaad wil in de nabije toekomst meer doen om studenten en docenten die aan de slag willen met fietsonderwerpen te ondersteunen. We denken daarbij aan een stagebank, een overzicht van opleidingen in het hoger onderwijs die ‘fiets’ in het curriculum hebben, een poule van gastdocenten, een scriptiebank voor en door studenten en jaarlijks een excursie voor studenten en docenten uit het hoger onderwijs. Het Fietsberaad ontvangt graag suggesties/ideeën. Stuur uw reactie door hier te klikken.
    Standpunt Turborotondes


    Het Fietsberaad neemt geregeld een standpunt in bij verkeerskundige plannen die de fietser aangaan. Neem de turborotondes. Het Fietsberaad vreest dat de aanbevelingen uit de nieuwe CROW-publicatie 257 Turborotondes slecht uitpakken voor de veiligheid en het comfort van fietsers. Daarom vraagt het Fietsberaad het CROW om de aanbevelingen aan te passen.
    Lees verder >>>


    Wie zitten in het Fietsberaad?

    Het Fietsberaad is een club van twintig professionals uit de praktijk. Voornamelijk beleidsmedewerkers verkeer bij gemeenten en provincies. Daarnaast vertegenwoordigers van een Waterschap, de NS, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Fietsersbond (zie samenstelling).
    Het Fietsberaad vergadert vijf keer per jaar over de onderwerpen die opgepakt moeten worden en actuele ontwikkelingen. De coördinator draagt zorg voor de uitvoering. Het Fietsberaad is ondergebracht bij het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (www.kpvv.nl).

    Drie Fietsberaadleden:

    Van links naar rechts: Victor Molkenboer, Burgemeester Leerdam, Voorzitter. Charlotte van Barneveld, Gemeente Eindhoven, Lid. Martijn te Lintelo, Gemeente Nijmegen, Lid

    Copyright © 2008 Fietsberaad

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Relevantie

Scroll naar boven