Nederland en Denemarken dragen samen fietsoplossingen aan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-01-2020
De Europese Fietsfederatie heeft samen met de Nederlandse en Deense fietsersbond een handleiding geschreven voor landen die het fietsbeleid van deze fietslanden als voorbeeld willen gebruiken.

  • De Engelstalige gids  (gesponsord door FedEx Express) geeft een overzicht van het gedrag, de infrastructuur, het onderwijs, het wettelijke kader en de handhaving in Nederland en Denemarken, gezien door de ogen van deze belangenorganisaties.
     
    De informatie is vooral bedoeld voor gebruik in landen waar de fietsers nog niet zo’n sterke positie heeft als in beide landen. Veel info zal de Nederlandse lezer dan ook bekend voorkomen. Bijvoorbeeld over de voordelen van het fietsen ten aanzien van milieu en gezondheid en de inrichting van de fietsinfrastructuur.

    Maar over Denemarken weten we meestal wat minder. Bijvoorbeeld dat men kinderen al vanaf het tweede levensjaar fietsles geeft (onder andere door ze zeepbellen te laten vangen als oefening). Ook wordt in Denemarken veel aandacht geschonken aan de risico’s van de dode hoek bij vrachtauto’s. Bekender zijn de blauwe ‘oversteekbanen’ die fietsers over drukke kruispunten geleiden. En voor het linksafslaan op kruispunten past men in Denemarken vaker dan in Nederland een ‘hookturn’ toe, de fietser moet dan eerst aan de rechterkant wachten alvorens linksaf te slaan. En de Denen hebben verder meer dan wij de nodige ervaring met winters omstandigheden. De brochure schenkt tenslotte ook de nodige aandacht aan het verzamelen van fietsdata.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nederland en Denemarken dragen samen fietsoplossingen aan

No data found
Scroll naar boven