Meredith Glaser fietsprofessor Universiteit Gent

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-02-2024
Om de positieve evolutie van het fietsen in Vlaanderen de ondersteunen met wetenschappelijk onderzoek is aan de Universiteit Gent op 1 februari de leerstoel Fiets van start gegaan. Dr. Meredith Glaser, tevens verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is voor de komende drie jaar aangesteld als leerstoelhouder.

De leerstoel Fiets is een initiatief van Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en moet het Vlaamse fietsbeleid versterken met academische kennis en inzichten. Peeters: “Tegen 2040 mikken we op een aandeel van 30% voor de fiets in ons totale aantal verplaatsingen. Om die doelstelling te halen, hebben we diepgaand onderzoek en wetenschappelijke kennis nodig om ons fietsbeleid te voeden, te inspireren en uit te dagen.
 
Meredith Glaser zal als deeltijds gastprofessor wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar onder andere fietsveiligheid, beïnvloeding van fietsgedrag en -gebruik en de ontwikkeling van slimme technologie om fietsen comfortabeler en veiliger te maken. Ze zal een rol spelen in het onderwijs aan de Universiteit Gent en nauw samenwerken met de vele actoren die betrokken zijn bij het fietsbeleid in Vlaanderen. Glaser: “Fietsen staat in steden wereldwijd steeds meer op de politieke agenda, maar overheden en stakeholders worstelen ermee om het bestaande onderzoek inzake mobiliteit te vertalen naar concrete beleidsinitiatieven. Mijn benoeming toont aan dat de Vlaamse overheid ervoor openstaat om te leren én om feedback te ontvangen van de wetenschap."

Meredith Glaser promoveerde in de planologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze is directeur van het Urban Cycling Institute en werkt als docent Urban Planning aan de UvA. Glaser komt oorspronkelijk uit Californië maar woont en werkt al langere tijd in Nederland.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Meredith Glaser fietsprofessor Universiteit Gent

Scroll naar boven