Hagen beschermen fietsers nauwelijks tegen luchtverontreiniging

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-07-2009

Een haag langs een weg leidt er weliswaar toe dat fietsers achter de heg wat minder schadelijke stoffen binnen krijgen, maar zo'n maatregel zet niet echt veel zoden aan de dijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO.


Om uit te vinden wat het effect van een haag is op het luchtklimaat achter de heg, verrichtte TNO metingen op een aantal punten in Amsterdam. De metingen wezen uit dat een haag direct langs de weg wel enige verlaging geeft van de NO2 concentraties achter de haag. Voor bewoners op meer dan 7 meter afstand heeft een haag geen effect. En ook als de heg verder van de wegrand af staat, is er geen effect te meten.
Om uit te zoeken of de NO2-reductie een gevolg is van het obstakel (de haag) of de absorptie werd een proef gedaan met een extra plexiglasscherm tussen de haag en de wegrand. Uit die metingen leidt TNO af dat er geen sprake is van NO2-absorptie door de haag. De metingen duiden er verder op dat er niet of nauwelijks verlaging van het fijnstof plaatsheeft. Dat niveau is vooral afhankelijk van de omgevingsconcentratie en niet van lokale omstandigheden.
TNO concludeert dat hagen daarmee niet effectief zijn als effectieve maatregel om in te zetten op plaatsen waar de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden. Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat het sproeien van straten nauwelijks effect heeft op de luchtverontreiniging. En bomen kunnen zelfs averechts werken, als een gesloten kronendak de verspreiding van luchtverontreiniging belemmert.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Hagen beschermen fietsers nauwelijks tegen luchtverontreiniging

Scroll naar boven