Grootschalige proef met connected bike in Kopenhagen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:26-03-2018

Tijdens het ITS World Congress dat in september plaats heeft in Kopenhagen wil de European Cyclists&' Federation laten zien wat de connected bike allemaal aan mogelijkheden biedt.


Voor de proef wil men fietsen voorzien van allerlei sensoren. Niet alleen voor locatiebepaling, maar bijvoorbeeld ook om de luchtkwaliteit, het geluidniveau en de leefbaarheid te meten. De Internet of Things functionaliteit zal vervolgens worden ingezet om de mobiliteit en leefbaarheid in de stad te verbeteren. Bijvoorbeeld door fietsers prioriteit te geven bij verkeerslichten of door het verstrekken van routeadviezen om gevaarlijke, vervuilde of drukke trajecten te mijden.

Aan het ‘Hacking Copenhagen Demonstration project’ nemen bedrijven mee uit vele Europese landen, waaronder Nederlandse verkeersmanagementdeskundigen, Oostenrijkse app-bouwers, Engelse MaaS-specialisten, grote telecombedrijven en Deense infrastructuurproviders, aldus de organisatie.

De fiets is volgens hen de ideale sensor. Hij komt overal, reist van deur-tot-deur en kan de omgevingskwaliteit monsteren zonder die te verstoren.
Dergelijke data is bijvoorbeeld ook te gebruiken om verband te leggen tussen bijvoorbeeld weer, temperatuur, luchtkwaliteit en vervoermiddelkeuze. En tussen luchtkwaliteit, het voorkomen van ziekten als kanker en de intensiteit van de beplanting.

In eerste instantie is het doel van de pilot vooral om naar een standaard toe te werken voor het uitwisselen van real-time data.

Foto: Bente Jonsson

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Grootschalige proef met connected bike in Kopenhagen

Scroll naar boven