Gezondheidscalculator becijfert de winst van lopen en fietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:24-02-2020
Eén derde van de Vlamingen neemt de auto voor afstanden van minder dan 1 km. En meer dan de helft van alle autoverplaatsingen is voor afstanden minder dan 5 km. Er valt dus veel te verdienen als mensen overstappen van de auto op de fiets. Ook en vooral als het gaat om de gezondheid. De Vlaamse overheid ontwikkelde een Gezondheidscalculator.

gent-(1).jpgDe overstap van de auto naar actieve verplaatsingen - dit is meer mobiliteit al fietsend of te voet - wordt in toenemende mate gezien als oplossing voor stedelijke problemen zoals files, vervoersarmoede, geluids- en luchtvervuiling; maar ook als oplossing voor bepaalde gezondheidsproblemen. Vanuit gezondheidstandpunt staat Zorg en Gezondheid dan ook achter deze modal shift.
Het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid ziet graag dat meer mensen zich te voet of per fiets verplaatsen in plaats van met de auto. De modal shift naar actieve verplaatsingen kan namelijk een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren op verschillende vlakken:
  • minder luchtvervuiling door gemotoriseerd verkeer;
  • minder geluidsoverlast door gemotoriseerd verkeer;
  • fietsers en wandelaars doen meer aan lichaamsbeweging dan automobilisten.
  • verder zijn er ook nog winsten op vlak van milieu en verkeersdoorstroming.
De Gezondheidscalculator Modal Shift berekent de maatschappelijke gezondheidswinst bij overstap van gemotoriseerde verplaatsingen naar actieve verplaatsing in euro. Deze tool stelt initiatiefnemers dus in staat om de maatschappelijke gezondheidswinst te berekenen die ze realiseren met hun project.
Die berekening kan voor zeer uiteenlopende projecten, bijvoorbeeld:
  • infrastructuurwerken zoals het aanleggen van een fietstunnel of het verbreden van voetpaden;
  • veranderingen in het mobiliteitsplan door bv. het invoeren van een fietsstraat;
  • sensibiliseringsprojecten om te voet naar de bakker te gaan;
  • initiatieven om vaardigheden aan te leren zoals fietslessen voor volwassenen.
De gezondheidscalculator neemt zowel de positieve (verlaagd sterfte risico en verlaagde ziektelast) als de negatieve (verhoogd sterfterisico door verhoogde inname luchtverontreiniging en gevolgen verkeersongevallen) aspecten mee. De tool richt zich specifiek op gebieden en gemeenten in Vlaanderen.
 
Foto: Anastasia Borisova via Pixabay 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gezondheidscalculator becijfert de winst van lopen en fietsen

Scroll naar boven