Fietspad met gerecycled plastic

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-09-2018
 • Startdatum:12-9-2018 00:00:00
Het eerder aangekondigde plastic fietspad in Zwolle is een feit. Dezer dagen werd de eerste 30 meter in gebruik genomen.

 • Overal in de wereld wordt op dit ogenblik geëxperimenteerd met ‘plastic roads’. Maar tot nu toe gaat het altijd over het toevoegen van een relatief klein percentage van gerecycled plastic aan asfalt. Het fietspad in Zwolle bestaat uit complete elementen met onderin ruimte voor bijvoorbeeld kabels of wateropslag - die voor een (onbekend) deel zijn opgebouwd uit gerecycled plastic. De bedoeling is dat dit deel in de toekomst uitgroeit tot 100%.  

  Het idee werd van deze PlasticRoad werd een paar jaar geleden gepresenteerd door wegenbouwer KWS samen met Wavin en Total.

  Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg tussen de kruising met de Lindestraat en de Verenigingstraat. De 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook een ‘smart fietspad’.

  Naast een mogelijke oplossing voor het plasticprobleem, is de PlasticRoad een manier om sneller een weg aan te leggen, met minder overlast en minder CO2-uitstoot, aldus de ontwerpers. De prefab, modulaire elementen maken dit mogelijk. De holle constructie biedt een oplossing voor het verbeteren van de (afval)waterafvoer, in het geval van extreme regenval.

  In november wordt een tweede pilot in Giethoorn aangelegd. Deze komt op een locatie waar andere eigenschappen van de PlasticRoad kunnen worden getest. Zodoende bieden de meetresultaten van beide pilots voldoende kennis om het product door te ontwikkelen. De pilots met de provincie en gemeente duren in principe vijf jaar.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietspad met gerecycled plastic

No data found
Scroll naar boven