Fabrikanten fatbikes willen opvoeren tegengaan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-03-2024
Vier fabrikanten van fatbikes hebben een convenant ondertekend waarmee ze het opvoeren van fatbikes willen tegengaan. Daarnaast roepen ze de overheid op om op de import van elektrische fietsen strenger te controleren en de verkoop van opvoersetjes te verbieden.

Fatbikefabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap hebben samen het Convenant Veilige Fatbikes Nederland ondertekend waarin ze onder meer beloven aan alle regels voor fatbikes te voldoen, zoals de maximumsnelheid van 25 km/h, en verkopers te boycotten als die opgevoerde fietsen verkopen. Volgens de fabrikanten is er veel aanbod van buitenlandse fatbikes die niet aan de regels voldoen en die eenvoudig op te voeren zijn. Ze roepen de overheid dan ook op om meer en strenger te controleren op de import van fatbikes.
 
Opvoeren
De overheid zou ook het opvoeren zelf meer aan banden moeten leggen door de verkoop van opvoersetjes te verbieden en e-fietsen vaker te controleren met een rollenbank. De fabrikanten zeggen dat ze niet kunnen voorkomen dat mensen hun fietsen opvoeren, maar dat ze het wel moeilijker kunnen maken om dat te doen.  
 
Voorlichting
Verder hebben de fabrikanten afgesproken om consumenten beter te informeren over de risico’s van het opvoeren van een fatbike, zoals het onverzekerd aan het verkeer deelnemen, ongevallen met ernstig letsel en verkeersboetes die kunnen leiden tot een strafblad. Ze richten zich daarmee onder andere op de ouders van kinderen met een fatbike.
 
Minimumleeftijd
Eerder riepen wethouders van veertig Nederlandse gemeenten de overheid op om maatregelen te nemen tegen fatbikes. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan om een aanvalsplan tegen de overlast van fatbikes op te stellen, dat zou moeten bestaan uit handhaving, een minimumleeftijd en de aanpak van opgevoerde e-fietsen. De fatbikefabrikanten pleiten niet voor een minimumleeftijd voor fatbikes, omdat kinderen ook de mogelijkheid moeten hebben om langere afstanden naar school met een e-fiets af te leggen.


Bronnen: Verkeersnet, NieuwsFiets, ANP
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fabrikanten fatbikes willen opvoeren tegengaan

Scroll naar boven