Educatief project Show Yourself

 • Soort:Project
 • Datum:16-10-2019
 • Opdrachtgever:TeamAlert
Een project van TeamAlert over fietsverlichting.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Scholierne en studenten hebben allemaal een fiets en fietsen veel. Toch missen de fietsen vaak veel faciliteiten, zoals fietsverlichting. Uit onderzoek blijkt dat slechts 22% van de fietsers in de studentensteden zowel voor- als achterlicht gebruikt TNS Nipo, 2015. Hierdoor zijn ze als fietser extra kwetsbaar in het verkeer.  
   
  TeamAlert maakt jongeren met het project Show Yourself bewust van hun kwetsbare positie op de fiets en het belang van fietsverlichting.

  Projectomschrijving

  Tijdens Show Yourself gaan jongerenvoorlichters van TeamAlert het gesprek aan met scholieren en studenten. Er wordt ingegaan op de sociale norm van fietsverlichting. Een aantal studenten krijgen een virtualrealitybril op met een 360-gradenfilmpje over fietsverlichting. Tijdens dit ervaringselement zie je het verschil tussen geen, slechte en een goede verlichte fiets vanuit het perspectief van een autobestuurder. De andere studenten kijken met dit filmpje mee op het televisiescherm.
  Vervolgens gaan de jongerenvoorlichters nogmaals met de jongeren in gesprek en vragen ze of deze een deal wil sluiten, waarbij de jongere belooft dat hij/zij voortaan met fietsverlichting fietst. De deelnemers verbinden zich aan de afspraak in de vorm van een implementatie-intentie. Een implementatie-intentie is een goed voornemen richting bepaald gedrag. De deal wordt bekrachtigd met een handtekening op een dealkaart. Deze dealkaartjes komen in een doorzichtige bol, die de sociale norm zichtbaar maakt. Als beloning krijgen de jongeren n fietsverlichting aangeboden, dit werkt tevens als reminder aan de boodschap.
 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Educatief project Show Yourself

No data found
Scroll naar boven