E-fiets wint terrein in woon-werkverkeer Zuid-Limburg

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:19-02-2024
Uit de jaarlijkse effectmeting van Zuid Limburg Bereikbaar blijkt dat het gebruik van de e-fiets en de speedpedelec voor woon-werkverkeer tussen 2022 en 2023 zichtbaar is toegenomen. Evengoed is er nog voldoende potentie voor fietsen op afstanden tot 15 kilometer. Fietsstimulering via de #posifiets campagne zou hierbij moeten helpen.

De Geclusterde Effectmeting 2023, gericht op woon-werkverkeer en thuiswerken, is uitgevoerd door MuConsult in opdracht van Zuid-Limburg Bereikbaar. Ruim achtduizend respondenten, werknemers van partners van Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB) en deelnemers aan het ZLB Panel, vulden de vragenlijst in.
 
Uit de resultaten blijkt dat men in 2023 bijna 30 procent van de woon-werkritten in Zuid-Limburg met de fiets, e-fiets of speedpedelec aflegde. Het percentage woon-werkritten met de fiets ligt hoger bij werkgevers die zijn aangesloten bij Zuid-Limburg Bereikbaar dan bij Zuid-Limburg in het algemeen. Rond Maastricht hebben de fiets en de e-fiets veruit het grootste aandeel in de modal split. Het aandeel woon-werkfietsritten vanuit Maastricht als woonplaats is zestig procent en 37 procent pakt de fiets naar Maastricht als werkgebied.
 
Het aandeel e-fiets en speedpedelec in de modal split is toegenomen van 9 procent in 2022 naar 14 procent in 2023. Bij de veranderingen tussen 2022-2023 in het meest gebruikte vervoermiddel voor woon-werkverkeer is, hoewel getalsmatig klein, het meest duidelijk een overstap van auto naar elektrische fiets te zien.
Ritten tot 15 kilometer maakt men in 2023 vaker per e-fiets, en minder vaak met de auto. Op deze afstand is er nog wel voldoende potentie voor de fiets om in te zetten op fietsstimulering. Een van de aanbevelingen die volgt uit de effectmeting is om de #posifiets campagne verder door te zetten. Deze lijkt een significante bijdrage te hebben geleverd aan het verminderen van autoritten.
 
Voor meer informatie over de effectmeting kun je contact opnemen met Dennis van Soest (dennis.vansoest@zuid-limburg-bereikbaar.nl).
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

E-fiets wint terrein in woon-werkverkeer Zuid-Limburg

Scroll naar boven