Doe mee aan de Tour de Force 2015-2020

  • Soort:Brochures & Flyers
  • Auteur:Tymon de Weger - Voorzitter programmaraad CROW-Fietsberaad
  • Datum:19-11-2014

CROW-Fietsberaad nodigt alle bij fietsbeleid betrokken organisaties in Nederland uit deel te nemen aan een gezamenlijke inspanning om de verder groei van het fietsverkeer de komende jaren in goede banen te leiden. Doe mee aan de Tour de Force 2015-2020!


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • 'De uitnodiging van Zwolle´

    Doe mee aan de Tour de Force 2015-2020!

    Het gaat goed met de fiets in Nederland

    We staan in de wereld nog steeds aan de top. Ruim een kwart van al onze verplaatsingen leggen wij met de fiets af. En er zit een flinke groei in het fietsverkeer. Tussen 2000 en 2012 met maar liefst 15% meer fietskilometers. Die groei vindt voor een groot deel plaats in de stad en is voor een groot deel gerelateerd aan een groeiend gebruik van de elektrische fiets. 

    Dat is goed nieuws. Fietsen is immers de meest energiezuinige, goedkope, milieuvriendelijke, gezonde en ruimtebesparende manier van vervoer. De populariteit van de (elektrische) fiets biedt dan ook grote kansen voor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van steden, de leefbaarheid in woongebieden en stadscentra, de gezondheid van burgers en de kwaliteit van het milieu. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat deze kansen worden verzilverd!

    Groei betekent wel: grote uitdagingen!

    Het groeiend gebruik van de fiets brengt wel grote uitdagingen met zich mee:

    • Hoe zorgen we ervoor dat fietsers zich prettig en snel door de stad kunnen (blijven) verplaatsen?
    • Hoe gaan we om met een groeiend aantal fietsers dat zich sneller wil verplaatsen dan andere?
    • Hoe vergroten we de veiligheid van de toch kwetsbare fietser in het verkeer?
    • Hoe regelen we dat fietsers hun fiets goed kunnen (blijven) stallen in binnensteden en bij stations? 
    • Hoe kunnen we ook fietsers de moderne gemakken van reis- en parkeerinformatie bieden?

    De oplossingen voor deze uitdagingen zijn op papier soms simpel: meer fietspaden, meer ruimte voor fietsers, langere groentijden bij kruispunten, meer fietsparkeervoorzieningen, etc. Maar ze blijken in de praktijk steeds vaker nauwelijks realiseerbaar. Hoe krijgen we het dan samen toch voor elkaar? 

    Proces op gang brengen

    In de komende maanden willen we een proces op gang brengen om met alle betrokken organisaties de uitdagingen te inventariseren en deze om te zetten naar concrete acties. 
    Per uitdaging willen wij samen nagaan, wat er nodig is om ze echt van de grond te krijgen, zoals: 

    • regelgeving: moet de overheid regels aanpassen?
    • bevoegdheden: moeten bijvoorbeeld gemeenten meer bevoegdheden krijgen?
    • kennis: is er onderzoek nodig?
    • geld: kunnen er nieuwe geldbronnen worden aangeboord?
    • aanpak: hoe organiseren we dat het ook echt van de grond komt?

    Als we erin slagen om deze uitdagingen op een goede manier aan te pakken, zal dit tot nog meer fietsgebruik leiden. Meer mensen vaker (en verder) op de fiets - iets wat we alleen maar kunnen toejuichen! 

    Het kernwoord is samenwerking

    Als we de uitdagingen op een goede manier aan willen gaan, kan geen van de betrokken organisaties dit alleen. We zullen het samen moeten doen! Overheden samen, zeker, maar ook met betrokkenheid, denkkracht en energie van maatschappelijke organisaties, fietsenbranche, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en adviesbureaus.

    CROW-Fietsberaad neemt voortouw

    De overheden pakken al verschillende uitdagingen voor de toekomst op, via o.a. het Energieakkoord, de Agenda Stad, Smart Cities, Beter Benutten en diverse regionale en lokale beleidsplannen. Maar de uitdagingen die het groeiend fietsgebruik met zich meebrengen, hebben daarin nog onvoldoende een plaats gekregen. De Fietsstad 2014, de gemeente Zwolle, heeft CROW-Fietsberaad gevraagd dit op te pakken. CROW-Fietsberaad neemt dit initiatief graag over.

    De Tour de Force

    Doel is om vóór de start van de Tour de France in Nederland, in juli 2015, een Actieprogramma 2015-2020 te presenteren. Geïnspireerd door de wielertour noemen we dit actieprogramma de Tour de Force   2015-2020. De Tour de Force zal dan voor de zomer van 2015 gepresenteerd worden op het Nationaal Fietscongres in de startplaats van de wielertour: Utrecht. 

    Wedstrijdleiding, peloton, proloog, etappes, sponsors

    Het is de bedoeling dat drie bestuurders namens gemeenten (VNG), provincies (IPO) en Rijk fungeren als wedstrijdleiding over de Tour. Tijdens de proloog nodigen we het peloton uit mee te denken over de uitdagingen die er zijn en hoe we die met slimme ideeën en oplossingen samen succesvol zouden kunnen aanpakken. Dit mondt dan uit in een gezamenlijk Actieprogramma met de af te leggen etappes voor de jaren 2015-2020. Een programma dat - en dit is noodzakelijk - kan bogen op een groot draagvlak bij en commitment van alle betrokken organisaties!

    Tijdens de daarop volgende vijf jaren Tour de Force pakken we de uitdagingen dan samen op en beproeven de bedachte ideeën en oplossingen in de praktijk. CROW-Fietsberaad neemt de organisatie van de proloog voor zijn rekening. Tijdens de proloog willen we sponsors werven om de Tour de Force gaande te houden. 

    Doet u mee?

    Er liggen enorme kansen voor de fiets! Het vraagt alleen wel lef, onderlinge samenwerking en vertrouwen om die uitdaging krachtig ter hand te nemen. 

    Wij nodigen u graag uit voor de Tour de Force 2015-2020! 
    Doet u mee? 

    Zwolle, 20 november 2014,
    Tymon de Weger
    Voorzitter programmaraad CROW-Fietsberaad

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Doe mee aan de Tour de Force 2015 2020

Scroll naar boven