Tour de Force Kenniscafé: Living Lab Deelfietsen Utrecht

Tour de Force Kenniscafé: Living Lab Deelfietsen Utrecht

Organisator: Gemeente Utrecht en CROW-Fietsberaad i.h.v. Tour de Force
Datum: 11-6-2020, 14:00 - 17:00
Locatie: ZOOM-meeting
In het kader van de Tour de Force organiseren gemeente Utrecht en CROW-Fietsberaad op 11 juni de kennissessie “Living lab Deelfietsen Utrecht”. De deelfietsen van het Living Lab in Utrecht zijn een jaar in bedrijf en de resultaten van een complete ronde onderzoeken zijn bekend. De roep om beleid wordt sterker. Hét moment om de eerste conclusies te trekken. Tijdens deze kennissessie willen we de eerste antwoorden vinden op de vragen die we ons stellen in dit Living Lab: wat kunnen deelfietsen betekenen als bijdrage aan duurzame mobiliteit? Welke hinder veroorzaken ze? Hoe zorg je als overheid voor maximaal positief effect, en zo min mogelijk negatief?
 • Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
   
  De onderzoeksresultaten
  Jacco Farla (onderzoeker Universiteit Utrecht) geeft een samenvatting van de resultaten van verschillende onderzoeken die in het Living Lab zijn gedaan. Hoe vaak worden de deelfietsen gebruikt? Wat is het profiel van de gebruikers?  Hoeveel overlast veroorzaken de deelfietsen? En wat zijn de ervaringen in de gemeente Rotterdam?
   
  Discussie
  Zijn de maatschappelijke voordelen van deelfietsen groter dan de nadelen, zoals verrommeling van de openbare ruimte? Wat is de rol van overheden en van de markt? Welke sturingsinstrumenten hebben gemeenten om zoveel mogelijk te profiteren van deelmobiliteit (bereikbaarheid, leefbaarheid, maatschappelijke participatie) en de nadelen zoveel mogelijk te beperken? En hoe zorg je voor eerlijke concurrentie?
  • Inleiding wethouder Lot van Hooijdonk van gemeente Utrecht
  • Paneldiscussie aan de hand van enkele vragen, met stellingen waarop ook deelnemers zullen stemmen. . Het panel zal bestaan uit Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam), Derk Loorbach (Erasmus universiteit Rotterdam), Otto van Boggelen (CROW Fietsberaad), Jeroen Kah (Donkey Republic), Teun Kolner (gemeente Rotterdam) en Rijk Jan van Alfen of Mark Verbeet (gemeente Utrecht
   
  Afsluiting
  Samenvatting van de belangrijkste conclusies waar betrokkenen mee aan de slag kunnen.
   
  Deze TdF-kennissessie is in de eerste plaats bedoeld voor onderzoekers, gemeentelijke beleidsmakers, marktpartijen en landelijke kennispartijen. Er is plek voor maximaal 60 deelnemers. Bij te veel aanmeldingen wordt voorrang gegeven aan professionals die een persoonlijke uitnodiging gehad hebben. De kennissessie maakt onderdeel uit van de Tour de Force.

Aanmelden

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Terug naar '2020'
Submenu openen

Tour de Force Kenniscafé: Living Lab Deelfietsen Utrecht

Scroll naar boven