Fietsberaad
Nieuwsbrief
4 april 2016

BIJEENKOMSTEN

Ontdek fietsen vanuit Nederlands perspectief

8 april

CIVITAS organiseert een training voor professionals die betrokken zijn bij fietsmaatregelen, promotie en beleidsvorming onder de noemer 'Cycling 2.0'. 

Locatie: The Hoxton, Herengracht 55, Amsterdam
Tijd: 9:00 - 18:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Nationaal Verkeersveiligheidscongres

21 april 2016

Met onder meer presentaties over (fiets)infrastructuur en fietsveiligheid.

Locatie: 1931 Congrescentrum Brabanthallen
Tijd: 09:30 uur
Kosten: €225-€265

Lees verder »

Expert-bijeenkomst Fietsparkeernormen

22 april 2016

Bijeenkomst bedoeld voor medewerkers van overheden of van adviseurs die momenteel in opdracht van een overheid fietsparkeernormen uitwerken.

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht 
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Workshop data Fiets Telweek, BikePRINT en DataplatformFiets (20 mei)

20 mei 2016

De Fiets Telweek geeft in samenwerking met CROW-Fietsberaad een tweetal workshops (op 20 en 23 mei) over het gebruik van trackingsdata. De workshop is in de eerste plaatst bedoeld voor medewerkers van provinciale en gemeentelijke overheden.

Locatie: Jaarbeursplein 22, Utrecht.
Tijd: 9:30 - 12:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Workshop data Fiets Telweek, BikePRINT en DataplatformFiets (23 mei)

23 mei 2016

De Fiets Telweek geeft in samenwerking met CROW-Fietsberaad een tweetal workshops over het gebruik van trackingsdata (zie ook 20 mei). 

Locatie: Jaarbeursplein 22, Utrecht.
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Fietstocht Groningen

1 juni 2016

De gemeente Groningen en CROW-Fietsberaad nodigen uit voor de jaarlijkse fietstocht van CROW-Fietsberaad. Die heeft dit jaar plaats op in de stad Groningen, daags voordat het Nationaal Fietscongres daar van start gaat.

Locatie: Gemeente Groningen, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen
Tijd: 11:00 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Nationaal Fietscongres

2 juni 2016

Jaarlijks congres over de fiets met onder meer aandacht voor fiets en gezondheid, verkeersveiligheid, stallen, fietssnelwegen, en de Tour de Force.

Locatie: De Euroborg, Groningen
Tijd: 10:10 uur
Kosten: € 325,-

Lees verder »

Innovatie Overleg Fietsparkeren

9 juni 2016

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. 

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00
Kosten: gratis

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Zoektocht naar succesvol fietsgedrag

Gedragsbeïnvloeding en fietsen zijn ‘hot’. Maar wat hebben gemeenten al gedaan op deze gebieden, en in hoeverre is dit gestructureerd gebeurd? Voor het antwoord hierop is stagiair Thomas Coolen op zoek naar goede voorbeeldprojecten.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Snelle buslijn trekt fietsers naar de halte

image

De fiets is het belangrijkste voortransportmiddel als het gaat om de treinreis. Ook naar de haltes van snelle busverbindingen ligt het fietsgebruik hoog. Maar daar valt vooral in het natransport de nodige winst te boeken.

Lees verder »

Tour de Force maakt meters

De Agenda Fiets van de gezamenlijke overheden in Nederland - de Tour de Force 2020 – begint vorm te krijgen. Na het startschot, eind vorig jaar, zijn alle ploegen inmiddels bezig de kansen en mogelijkheden rond de verschillende thema’s te inventariseren. De nieuwsbrief van de Tour de Force geeft alvast een inkijkje.

Lees verder »

Vragen rond de fietsstraat

image

De fietsstraat kennen we al zo’n 25 jaar. Ze liggen in tal van gemeenten en er is inmiddels ruime ervaring mee opgedaan. Tijd om die ervaring te verzilveren in een nieuwe CROW-Fietsberaad-publicatie, die eind dit jaar zal verschijnen. Maar daarvoor moeten eerst nog wel de nodige vragen worden beantwoord.

Lees verder »

Programmaraad CROW-Fietsberaad zoekt drie nieuwe leden

De programmaraad van CROW-Fietsberaad is op zoek naar drie nieuwe leden die willen bijdragen aan de kwaliteit en de vernieuwing van het fietsbeleid in Nederland. Belangstellenden moeten aantoonbare ervaring hebben met (aspecten van) het fietsbeleid.

Lees verder »

Wat te doen op die gevaarlijke polderweg?

image

Het is in Nederland een bekend beeld: een smalle polderweg met genoeg auto’s en fietsers om je zorgen over te maken over de verkeersveiligheid. Maar ruimte voor voldoende brede fietsstroken ontbreekt. Wat is het alternatief?

Lees verder »

ANWB en gemeente Groningen zamelen kinderfietsen in

image

De ANWB en gemeente Groningen roepen inwoners, verenigingen, scholen, sportclubs en bedrijven op om fietsen in te zamelen voor het ANWB Kinderfietsenplan voor kinderen vanaf 6 jaar tot 18 jaar. De fietsen gaan naar kinderen uit arme gezinnen die zich geen fiets kunnen veroorloven.

Lees verder »

Fietsnelweg verdient zich dubbel en dwars terug

Eén euro investeren in een fietssnelweg levert minimaal het dubbele aan gezondheidswinst op, in de praktijk zelfs nog meer. Dat is de uitkomst van een modelstudie van onderzoekers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Transport & Health.

Lees verder »

Groningen fietsstad

image

Voor wie nog eens aan buitenlandse collega's (of aan de eigen wethouder) wil laten zien wat een Fietsstad is. 

Lees verder »

Goed wegdek voor fietser belangrijker dan kortste route

Een fietspad met vlak wegdek van hoge kwaliteit is voor fietsers belangrijker dan kortste route. Dat blijkt uit een onderzoek van Royal HaskoningDHV en de TU Eindhoven.

Lees verder »

Positieve effecten van fietslessen voor immigranten

image

Fietsdocenten geven in Utrecht fietsles aan allochtone vrouwen. Die gaan daardoor ook daadwerkelijk vaker fietsen. Bovendien bevorderen de lessen de sociale cohesie. 

Lees verder »

Zuid-Holland: slow lanes en parkroutes

image

De provincie Zuid Holland zet de komende jaren vooral in op kwaliteitsverbetering van het netwerk en meer benutting van bestaande fietspaden, met slow lanes, themaroutes en parkroutes. 

Lees verder »

Parkeerduurbeperking voor de fiets in heel Amsterdam

image

In het rek, en maximaal 14 dagen. Deze regels voor fietsparkeren gelden vanaf september bij alle Amsterdamse stations. Daarnaast voert de hoofdstad per 1 september binnen de gehele ring de zeswekenregel in: fietsen die langer dan 6 weken ongebruikt op straat staan, kunnen worden verwijderd.

Lees verder »

Ook fietsers kunnen met app schade melden

De introductie van de app en website MobielSchadeMelden moet er toe leiden dat de kwaliteit van de verkeersongevallenregistratie drastisch omhoog gaat. En dat ook fietsongevallen nauwkeuriger worden geregistreerd.

Lees verder »

Fietsjack wijst de weg

image

Twee jaar geleden sloot het ministerie van IenM een convenant af met een aantal telecomproviders om het veilig gebruik van de smartphone op de fiets te stimuleren. In dat kader ontwikkelden Vodafone en de Fietsersbond een slimme jas, die de fietser op de mouw aangeeft welke kant hij op moet.

Lees verder »

Amsterdam gaat de boer op met de fiets

‘Amsterdam wordt een internationaal fietslaboratorium. De organisatie CycleSpace Amsterdam gaat de stad op de kaart zetten als wereldleider op het gebied van fietskennis en -innovatie.’ Zo introduceert de gemeente een nieuwe initiatief om de hoofdstad internationaal te profileren als fietsstad.

Lees verder »

Fietsflat bij station Hengelo

image

Fietsers kunnen sinds kort gebruik maken van de nieuwe fietsenstalling op station Hengelo. Het gaat om een fietsflat aan de voorzijde van het station die plaats biedt aan ongeveer 2200 fietsen.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter