Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 september 2016

BIJEENKOMSTEN

Afstemmingsoverleg fietsparkeren bij stations

6 september 2016

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van overheden die betrokken zijn bij de aanpak van de fietsparkeerproblematiek bij stations en lid zijn van het intranet 'Fietsparkeercommunity'.

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Kies het beste fietsenrek

15 september 2016

Middagbijeenkomst van de VERKEERSNETAcademy over o.a. Fietsparkeur, buitenmodel-fietsen, ervaringen bij stationsstallingen en het fietsvak als alternatief. 

Locatie: Cursus-en vergadercentrum Domstad - Utrecht.
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: €125,-

Lees verder »

NVC College Tour 2016: Gezond op de Fiets

20 september

Deze collegetour-sessie gaat over fietsbeleid in relatie tot mobiliteit en gezondheid. De bijeenkomst is een inspirerende mix van theorie, praktijk en ontmoetingen met studenten, docenten en verkeers- en mobiliteitsprofessionals uit het werkveld.

Locatie: Hogeschool Windesheim Zwolle
Tijd: 10:00 - 12:15 uur
Kosten: Gratis

Lees verder »

Innovatie Overleg Fietsparkeren

22 september 2016

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. Ook ProRail en NS zijn uitgenodigd.

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00
Kosten: gratis

Lees verder »

Themabijeenkomst Fiets Beter Benutten

22 september 2016

Bijeenkomst voor projectleiders, programmamanagers, en anders geïnteresseerden die mee willen denken over de borging van kennis opgedaan in de Beter Benutten fietsprojecten. 

Locatie: In het Amsterdamse Havengebied (exacte locatie n.t.b.)
Tijd: 10:00 - 16:45 uur (evt. apart aanmelden voor ochtend-/ middagprogramma)
Kosten: gratis

Lees verder »

Fietscommunity: Is er toekomst voor Nederland Fietsland?

27 september 2016

Debat over de positie van de fiets in Nederland en hoe die versterkt kan worden, ingeleid door presentaties van vijf essays door verschillende fietsdeskundigen.

Locatie: Pieterskerkhof 23, Utrecht (Vergaderruimte Utrecht) 
Tijd: 13:15 - 18:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Bijeenkomst Snelle fietsroutes

13 oktober 2016

Middagbijeenkomst waar de uitkomsten worden gepresenteerd van provinciale werksessies die zijn gehouden onder de vlag van de Tour de Force en FietsFilevrij.   

Locatie: Regardz WTC - Arnhem
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: €95,-

Lees verder »

Excursie Antwerpen Fietsdelen: van beleid tot exploitatie

27 oktober 2016

De Ketenploeg van de Tour de Force, adviesbureaus APPM en The New Drive en Hello Zuidas organiseren in samenwerking met CROW-Fietsberaad een excursie naar Antwerpen over de deelfiets.

Locatie: Antwerpen CS
Tijd: 10:00 uur
Kosten: €150,- (ex. btw)

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Een rit over snelfietsroute Oss - 's Hertogenbosch

image

De snelfietsroute Oss – ‘s-Hertogenbosch is 20 kilometer lang en verbindt station ‘s-Hertogenbosch met station Oss. Een videoimpressie laat zien wat er nieuw is op de route.

Lees verder »

Fietsstraat met trajectcontrole

De Belgische gemeente Peer krijgt de eerste fietsstraat die is voorzien van trajectcontrole.

Lees verder »

Het blijft raden wanneer een fietser afslaat

image

Als een fietser zijn hand niet uitsteekt, kun je als achteropkomende fietser alleen maar raden welke kan hij opgaat, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen.

Lees verder »

De fietsbruggen van Kopenhagen

image

Kopenhagen zoekt de oplossing voor overvolle en gevaarlijke fietsroutes onder andere in de aanleg van speciale fietsbruggen. Marie Kastrup, de Bicycle Program Manager van Kopenhagen geeft een video-rondleiding.

Lees verder »

Fiets Telweek 2016 start met werving deelnemers

De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september weer het grote nationale fietsonderzoek. Door middel van een onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van de deelnemers één week lang in kaart gebracht. 

Lees verder »

Duits onderzoek: hogere benzineprijs leidt tot meer fietsgebruik

image

Er bestaat een duidelijke relatie tussen de benzineprijs en het fietsgebruik in de stad. Op het platteland is de benzineprijs echter nauwelijks van invloed.

Lees verder »

Studenten kunnen geld verdienen door te fietsen

image

Studenten die nu met het ov reizen of van plan zijn dat te gaan doen, kunnen sparen voor een beloning tot € 90,- aan cadeaus als ze op de fiets stappen. Dat is de inzet van een nieuwe campagne van Maastricht Bereikbaar. Ook in Zwolle-Kampen levert fietsen geld op.

Lees verder »

Dagelijks 271 aangiften van fietsdiefstal

Het aantal aangiften van fietsendiefstal is in 2015 gedaald naar 98.916 t.o.v. van 103.153 in het jaar daarvoor. Ook het eerste halfjaar van 2016 laat een daling zien van zo’n 9 procent.

Lees verder »

Fietsers overschatten hun eigen rijvaardigheid

image

Wat fietsers vinden van hun eigen rijgedrag, zegt niet zoveel over hun werkelijke gedrag. Net als bij automobilisten, zegt de meerderheid dat ze beter rijden dan gemiddeld.

Lees verder »

Het blijft uitkijken op een e-fiets

Op een e-fiets loop je toch wat meer kans op een onvoorziene confrontatie met een auto dan op een gewone fiets, blijkt uit een Zweedse studie.

Lees verder »

Fietshelm norm voor de speed pedelec beschikbaar

Als in 2017 de speed-pedelec officieel tot bromfiets wordt verklaard, moeten berijders een helm op. Dat kan een bromfietshelm zijn, maar ook een fietshelm mits die voldoet aan een aantal specifieke eisen. Daarvoor is nu een norm beschikbaar.

Lees verder »

Beacon-netwerk in Amsterdam open voor app-ontwikkelaars

image

Amsterdam neemt een beacon-netwerk in gebruik waarmee ontwikkelaars eigen apps kunnen ontwikkelen. Vooral bedoeld voor ov-toepassingen, maar wellicht ook in te zetten voor de fietser, zoals men dat in Brabant al doet.

Lees verder »

Eerste Valleilijn e-bike contracten afgesloten

In het kader van het project Beter Benutten Regionaal Spoor probeert Connexxion op diverse manieren de druk in de ochtendspits op de treinen van de Valleilijn te verlichten. Eén van de projecten biedt de mogelijkheid om een e-bike te huren, inclusief pechhulp onderweg en optioneel een onderhoudscontract.

Lees verder »

Fietssnelweg F35 krijg ‘DNA-brug’

image

De fietssnelweg F35 in Enschede krijgt een bijzonder brug in de vorm van een DNA. Een ‘landmark’ voor verkeer dat Enschede binnenkomt.

Lees verder »

Amsterdam hanteert zeswekenregel voor fietsparkeren

Per 1 september zijn binnen de ring van Amsterdam (met uitzondering van Noord) de regels voor fietsparkeren op straat aangescherpt. Een fiets mag binnen de ring A10 maximaal zes weken ongebruikt op straat staan. 

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter