Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 juli 2015

BIJEENKOMSTEN

Symposium over Innovatie, samenwerking en de totstandkoming van het RijnWaalpad

3 juli 2015

Op vrijdag 3 juli wordt het RijnWaalpad officieel geopend. Om dit te vieren organiseren de betrokken partijen van het RijnWaalpad met ondersteuning van CROW-Fietsberaad een symposium over Innovatie, samenwerking en de totstandkoming van de snelfietsroute

Locatie: Dutch Bicycle Centre - Nijmegen
Tijd: 11:30 - 17:15 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Innovatie Overleg Fietsparkeren

27 augustus 2015

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. Ook ProRail en NS zijn uitgenodigd.

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 12:30
Kosten: gratis

Lees verder »

Themabijeenkomst Fiets in Beter Benutten

22 september 2015

Besloten themabijeenkomst voor de betrokkenen bij de uitvoering van het programma Beter Benutten (thema Fiets).

Locatie: Regio Utrecht
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Afstemmingsoverleg fietsparkeren bij stations

29 september 2015

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van overheden die betrokken zijn bij de aanpak van de fietsparkeerproblematiek bij stations en lid zijn van het intranet "Fietsparkeercommunity'.

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Fietsverkeer 36

plaatje

Het nieuwe nummer van Fietsverkeer is verschenen. U kunt de artikelen hier downloaden en u kunt zich via Mijn Fietsberaad gratis abonneren op het tijdschrift.

In Fietsverkeer 36 onder andere de volgende artikelen:

Startschot voor Tour de Force
Mede geïnspireerd door de start van de Tour de France in Utrecht willen de initiatiefnemers met de Tour de Force de komende jaren de ‘kracht van de fiets’ op verschillende terreinen nog beter benutten en waar nodig een forse impuls geven.  

Dossier Utrecht
Utrecht wil zich als fietsstad van de wereld zien. Met meer fietsers, meer fietsstraten, meer stallingen dan waar ook. Verslag van een uitgebreide rondgang door de stad en gesprekken mnet met de sleutelfiguren die verantwoordelijk zijn voor het fietsbeleid, met onder andere:

  • Wisselwerking tussen stad & fietsverkeer
  • Wethouder Lot van Hooijdonk: Stapje voor de stapje naar de fietsstad
  • Fietsparkeernormen in de praktijk
  • P-route voor fietsers
     

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Breed draagvlak voor ‘Tour de Force’ voor de fiets

image

Overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven gaan zich de komende jaren samen inzetten om de mogelijkheden van de fiets nog beter te benutten. Speerpunten zijn onder andere de inrichting van binnensteden, de fiets in het voor- en natransport, regionale routes, gezondheid, en de inzet van nieuwe technologieën.

Lees verder »

Speciale fietsrouteplanner voor de Tour

Wil je weten hoe je rondom de start van de Tour de France in Utrecht het snelst naar het parcours komt? Of wil je de Tour juist ontwijken? Een speciale Tourrouteplanner van de Fietsersbond, Le Tour Utrecht en Conclusion toont de beste route.

Lees verder »

Flexibele fietspaal houdt stand

image

Afgelopen winter is er zo’n 38 keer met een strooiwagen over de flexibele fietspaal op de Langejacht in Dedemsvaart gereden. Het resultaat is een paal die behoorlijk is beschadigd, maar nog altijd recht overeind staat.

Lees verder »

Gent, Deinze, Kontich en Boechout gekozen tot Fietsstad 2015

Gent, Deinze, Kontich en Boechout zijn gekozen tot Fietsgemeente/Fietsstad 2015 in Vlaanderen. Naast de officiële prijzen werden ook publieksprijzen uitgereikt. Deze gaan naar Gent, Heusden-Zolder en Merksplas.  

Lees verder »

Meer aandacht voor drukte op fietspaden

image

Het wordt drukker op fietspaden en het aantal ongevallen neemt toe. Het ministerie van IenM inventariseerde de problemen samen met een aantal stakeholders en doet voorstellen om ze aan te pakken.

Lees verder »

Fietsers leven half jaar langer

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Ook voorkomt fietsen ongeveer elfduizend sterfgevallen per jaar in ons land.

Lees verder »

Virtueel fietsen via 3D

image

De Willem II Passage vormt straks een belangrijke route voor fietsers en voetgangers tussen de binnenstad van Tilburg en de wijken ten noorden van het spoor. In de passage kan straks veel met licht. Het licht kan bijvoorbeeld reageren op de gebruikers. Maar wat ervaren gebruikers als prettig of juist onprettig? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft de gemeente een 3D testmodel laten maken.

Lees verder »

Fietsparkeren doelgroepgericht faciliteren

In de Rotterdamse binnenstad zijn op het drukste moment meer fietsen geparkeerd, dan dat er capaciteit is. De oplossing ligt in het beter benutten van de huidige capaciteit in combinatie met het faciliteren van fietsparkeren op de juiste locaties in kleinschalige vorm.

Lees verder »

Meldpunt verkeerslichten in Utrecht levert 5000 reacties op

image

Naar aanleiding van de oproep om aan te geven waar in Utrecht overbodige verkeerslichten staan, zijn bijna 5.000 reacties binnengekomen. 

Lees verder »

Proef met reflecterende stroken op fietsroute Hoogezand-Groningen

image

De provincie Groningen gaat een proef uitvoeren met reflecterende stroken op de fietsroute tussen Hoogezand en Groningen.

Lees verder »

Fietsen met een metrokaart

Houten is een echte fietsstad, maar alle rode fietspaden lijken op elkaar. Niet iedereen weet daarom de weg te vinden naar de verschillende buurten. Om dit probleem op te lossen ontwikkelde de gemeente en de plaatselijke Fietsersbond, geïnspireerd door metrokaarten, een extra bewegwijzeringssysteem: Fietsnet Houten.

Lees verder »

Fietsostrade Antwerpen - Mechelen in gebruik

image

Ook in Vlaanderen is de fietssnelweg aan een opmars bezig. Onalngs werd de langste fietssnelweg tot nu toe in gebruik genomen tussen Antwerpen en Mechelen.

Lees verder »

Meer aandacht voor de fiets in provinciale coalitieakkoorden

In de provinciale coalitieakkoorden die zijn afgesloten en de komende weken in de nieuwe Provinciale Staten worden besproken komt in bijna alle gevallen een serieuze passage voor over het fietsbeleid. Dat blijkt uit een vergelijking van de Fietsersbond, die alle provinciale programma’s met elkaar vergeleek.

Lees verder »

Eerste fietssnelweg in Limburg geopend

image

De Greenport Bikeway is de eerste snelfietsroute in de provincie Limburg.

Lees verder »

’s Werelds eerste P-route voor fietsers

image

In Utrecht is het eerste parkeerverwijssysteem voor fietsers in gebruik genomen. Digitale wegwijzers laten zien waar nog plek is in de stalling.

Lees verder »

Is een e-bakfiets goedkoper dan een bestelauto?

image

Hoeveel scheelt het als je een auto of bestelauto vervangt door een e-fiets of een e-bakfiets? In het kader van het Europese project PRO-E-BIKE ontwikkelde een Portugees bureau een Excel-module om dat uit te rekenen.

Lees verder »

ZonneFietspad op de markt

image

Terwijl in Krommenie het eerste fietspad met ingebouwde zonnecellen wordt beproefd door TNO, brengt een Nederlandse fabrikant al een ZonneFietspad op de markt.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter