Fietsberaad
Nieuwsbrief
2 januari 2015

BIJEENKOMSTEN

Fout in vorige versie nieuwsbrief

De eerder verzonden nieuwsbrief bevatte fouten in de vermelding van bijeenkomsten. Die zijn in deze versie gecorrigeerd.

Lees verder »

Fietsgebruik stimuleren en fietsen parkeren

29-01-2015
BouwregieNetwerk Nederland organiseert in samenwerking met NS, Procap, APPM en de Gemeente Utrecht een praktijkseminar over fietsen in de stad. Centraal deze middag staat als praktijkcase Utrecht Centraal Station.

Locatie: Utrecht
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis
   

Lees verder »

Winter Cycling Congress 2015

10/12-02-2015
Internationaal congres over fietsen in winterse omstandigheden, georganiseerd door de Winter Cycling Federation, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland en Mobycon.

Locatie: Leeuwarden
Tijd: zie website
Kosten: €375,-
   

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Tool palen op fietspaden

Soms zijn palen op fietspaden toch echt nodig. Deze tool helpt bij het maken van een veilig en fietsvriendelijk ontwerp.

Lees verder »

Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft enkele webtools ontwikkeld om burgers te betrekken bij het fietsbeleid, in het bijzonder bij de aanpak van enkelvoudige fietsongevallen. Gemeenten kunnen er tegen kostprijs gebruik van maken.

Lees verder »

Handige webtool Veilig Fietsen

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft samen met de VNG en  het  ministerie van Infrastructuur en Milieu een webtool ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het maken een lokale aanpak veilig fietsen. De webtool geeft met een paar klikken  allerlei relevante statistieken van uw gemeente: vergrijzing, fietsgebruik, kenmerken van de fietsslachtoffers. In een kaart worden de geregistreerde fietsongevallen in uw gemeente over de periode 2008 tot en met 2012 getoond. Op basis van de statistieken doet de webtool ook suggesties voor de aanpak. Tot slot kunnen gemeenten in de webtool zelf laten zien hoe ver zij zijn met hun aanpak.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Trends in 2015

image

Zelfs als maar een deel van de goede voornemens gerealiseerd wordt, gaat de fietser dat in 2015 merken. Grote gemeenten positioneren zich nadrukkelijker als fietsstad. De rijksoverheid komt met nieuwe voorstellen in het kader van Beter Benutten. En er staan de nodige onderzoeken op stapel die op korte termijn resultaten moeten gaan opleveren.

Lees verder »

Verwarmd fietspad doorstaat eerste sneeuwtest

image

Het verwarmde fietspad Onderlangs in Wageningen heeft de eerste sneeuwtest goed doorstaan, zo meldt de leverancier van het systeem. 

Lees verder »

De 10 meest gelezen nieuwsartikelen van 2014

image

Voor het fietsbeleid was 2014 een goed jaar. De aandacht groeide en er werden veel concrete maatregelen in gang gezet. De top 10 van meest gelezen artikelen biedt een aardige doorsnee van nieuwe initiatieven.

Lees verder »

Volvo komt met fietshelm die communiceert met auto’s

Volvo presenteert een fietshelm waarmee automobilisten worden geattendeerd op de aanwezigheid fietsers.

Lees verder »

Geen snorscooters naar de rijbaan

Ansterdam kan niet gaan experimenteren met het verwijzen van snorscooters naar de rijbaan.

Lees verder »

Alternatief voor een fietspaal

image

Een boomstam dwars over een groenstrook. Het bleek in Houten een probaat middel om een sluiproute voor auto’s af te sluiten. Die zochten via de groenstrook en het fietspad de kortste weg de wijk uit. De oplossing maakte het mogelijk een gevaarlijk anti-auto fietspaaltje midden op het fietspad te verwijderen.

Lees verder »

Megafietsenstalling bij Den Haag CS

Onder het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal komt een enorme stalling voor 10.000 fietsen. De aanleg maakt deel uit van het levendiger en groener maken van het ‘KJ-plein', zoals het kortweg wordt genoemd.

Lees verder »

Fietsparkeeronderzoek met RFID-stickers

Onderzoekers in Rotterdam hebben meer dan 15.000 fietsen voorzien van een uitnodiging om hun mening te geven over het stallen in de binnenstad. De uitnodigingen waren voorzien van een RFID-sticker, waarmee het parkeergedrag in beeld kon worden gebracht.

Lees verder »

Eindhoven doet ervaring op met speciale fietspad-strooimachine

image

Hij ploegt, hij borstelt en hij sproeit. De Velocity is een strooimachine speciaal ontwikkeld voor fietspaden. In Eindhoven wordt hij deze winter voor het eerst ingezet.

Lees verder »

Arnhem en Nijmegen haalt Velo-City binnen

De gemeenten Arnhem en Nijmegen mogen in 2017 het internationale fietscongres Velo-city organiseren.

Lees verder »

NS betaalt mee aan stationsstallingen, maar Rijk springt eventueel bij

‘NS draagt naar redelijkheid bij aan de integrale kosten van het fietsparkeren bij stations, waarbij een evenwichtige kostenverdeling tussen alle bij het fietsparkeren betrokken partijen het uitgangspunt is.’ Zo staat het in het contract voor de Concessie voor het hoofdrailnet 2015-2025, dat staatssecretaris Mansveld (IenM) heeft getekend met Timo Huges, president-directeur van de NS. Deze vervoerconcessie voor het hoofdrailnet gaat op 1 januari 2015 in en is 10 jaar geldig.

Lees verder »

Nieuwe stalling onder Doornroosje in gebruik

image

Vlakbij station Nijmegen is een nieuwe fietsenstalling in gebruik genomen onder de poptempel Doornroosje. De stalling biedt plaats aan vierduizend fietsen.

Lees verder »

Nederlands bedrijf werkt mee aan uitbouw Londense fietsnetwerk

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV werkt in Londen mee aan de totstandkoming van de eerste ‘Quietways’. Dat zijn volledig bewegwijzerde fietsroutes door rustige straten die zich uitstrekken tot in de voorsteden.

Lees verder »

Deelfietsen in Delft

image

Met de inzet van deelfietsen wil Delft het zuidelijke stadsdeel van de stad beter bereikbaar maken. Daar zijn onder meer de TU Delft, Delftech Park en Technopolis gevestigd.

Lees verder »

Fietsrouteplanner laat gestrooide routes zien

De Fietsrouteplanner van de Fietsersbond is uitgebreid met een optie waarmee fietsers een route kunnen kiezen die bij gladheid wordt gestrooid.

Lees verder »

Verkeersveiligheid bevorderen met ‘fietsfun’

De Fietsersbond in Friesland wil met het Schoolfietsplan Leeuwarden het fietsen van basisschoolleerlingen bevorderen. Dat doet de bond vooral door de ‘fun’ van het fietsen te benadrukken.

Lees verder »

Fietskluizen vervangen door overdekte stallingen bij bushaltes R-net

De provincie Noord-Holland verwijdert de NS-fietskluizen op acht R-net bushaltes tussen Haarlem (Schalkwijk) en Hoofddorp.

Lees verder »

Happy Biking Project zoekt oplossingen voor gefrustreerde fietsers

image

Van de vier grote steden in Nederland worden in Utrecht de meeste meters afgelegd met de fiets. Daarnaast stappen steeds meer Utrechters op de fiets. Goed nieuws, maar de groei van het aantal fietsers levert ook frustraties op.

Lees verder »

Klimaatverandering heeft invloed op fietsgebruik

In 2050 fietsen we in de winter wat meer, in de zomer wat minder. Dat is de conclusie van   een promotie-onderzoek van Lars Böcker aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder »

Brombeugel zet brommers en bakfietsen vast

image

Deurne is het eerste station van Nederland waar snorfietsen, bakfietsen, ligfietsen, scooters en brommers in een beugel zijn vast te zetten.

Lees verder »

Aantal ernstig gewonden licht gedaald

Het aantal ernstig verkeersgewonden is in 2013 met 3,6 procent gedaald, maar het is nog te vroeg om van een dalende trend te spreken.

Lees verder »

Auto en fiets: een vergeten combinatie

image

De Park & Bike Goutum wordt op verzoek van Leeuwarder ondernemers in het najaar uitgebreid met zeventien nieuwe kluizen. Volgens de ANWB liggen er meer kansen voor het concept.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter