Fietsberaad
Nieuwsbrief
4 november 2014

BIJEENKOMSTEN

Nationaal verkeerskundecongres 2014

12 november 2014

CROW, het vakblad Verkeerskunde en de ANWB organiseren de 5e editie van het Nationaal verkeerskundecongres met ruim 20 interactieve sessies waaronder thema's als fietsnetwerken, drukke fietsroutes, bakfietsen. smartphonegebruik op de fiets, enz. 

Locatie:

Media Plaza, Jaarbeurs, Entree Oost, Croeselaan 6, 3521 CA Utrecht

Tijd: 10:00 - 18:30 uur
Kosten: €425,- (ex. btw)

Lees verder »

Nationaal Fietscongres 2014

20 november 2014

Een congres georganiseerd door Acquire Publishing met als thema's onder andere fiets en veiligheid, Fietsstad 2014 en Fietsstad-verkiezing 2016, de toekomst van de fiets, drukte op het fietspad, onderzoek en onderwijs en fietsparkeerproblematiek.

Locatie: IJsseldelta Center Zwolle
Tijd: 10:00 uur
Kosten: € 245,-

Lees verder »

Minicongres Cycling Cities

20 november

De Fiets Community organiseert een internationale seminar Cycling Cities. Wetenschappers uit binnen- en buitenland geven een actueel overzicht van onderzoek rond 'fiets en stad'. Aansluitend kan men - tegen gereduceerd tarief - het middagprogramma van het Nationaal Fietscongres bijwonen.

Locatie: IJsseldeltacenter, Zwolle
Tijd: 09:30 - 13:30 uur
Kosten: Gratis

Lees verder »

Fietsbijeenkomsten in Brabant

3 december 2014

Op 3 december hebben in Brabant twee bijeenkomsten plaats waarbij de fiets centraal staat. 

's Ochtend organiseert de provincie Noord-Brabant een Masterclass B-Riders in de praktijk: Het succes van B-Riders kwam niet vanzelf. Wat lukte wel, wat lukte niet en waarom?
Meer info 

’s Middags organiseren NHTV en de provincie Noord-Brabant een workshop Integrale beleidsafweging Snelfietsroutes Brabant. Centraal staan de belangen van de verschillende betrokken partijen bij de aanleg van nieuwe fietsroutes in Brabant.
Meer info en aanmelden 

De locatie waar de bijeenkomsten beide plaats hebben, wordt nog bekend gemaakt (’s-Hertogenbosch of Rosmalen).

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Staan uw stallingen op de kaart?

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft de website VeiligStallen.nl gelanceerd: een database van (bewaakte) stallingen in Nederland. We verzoeken gemeenten te controleren of alle stallingen op de kaart staan.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Routeplanner Fietsersbond biedt extra stallingsinfo dankzij open data

image

Via de Routeplanner van de Fietsersbond is sinds eind oktober extra informatie te vinden over stallingsmogelijkheden in Nederland. Daartoe is een koppeling gemaakt tussen de open data van VeiligStallen.nl en de Routeplanner.

Lees verder »

Meer mensen en meer fietsgebruik

Sinds 2004 is het fietsgebruik toegenomen met 6,5 procent. Dat komt vooral omdat het aantal mensen is toegenomen en daarmee het aantal fietsers. Daarnaast fietsen mensen verder, dankzij de e-fiets.

Lees verder »

Proef met hardfietsers naar de rijbaan

image

Hardfietsers de mogelijkheid geven op de rijbaan te fietsen in plaats van op het fietspad, voorziet op sommige locaties in een behoefte. Dat toont de proef aan die de gemeente Franekeradeel in samenwerking met de Fietsersbond uitvoerde in Franeker en Ried. 

Lees verder »

Zeven nieuwe leden in programmaraad Fiets

De programmaraad van CROW-Fietsberaad speelt een belangrijke rol bij de keuze van de activiteiten die CROW-Fietsberaad uitvoert. Zeven nieuwe leden hebben de Raad versterkt. 

Lees verder »

Gemengde reacties na proefrijden met ‘High Speed E-Bike’

image

‘Dat ding gaat als de brandweer!’, aldus een van de deelnemers aan de High Speed E-Bike Battle: een estafettewedstrijd tussen bestuurders en ondernemers uit de FoodValley regio met de ‘opgevoerde’ elektrische fiets. Maar deelnemers wezen ook op de risico’s van fietsen met 40 km/uur.

Lees verder »

Sluiting Dutch Cycling Embassy afgewend

De dreigende sluiting van de Dutch Cycling Embassy lijkt afgewend. Staatsecretaris Mansveld heeft voor de komende drie jaar een bijdrage van 2 ton jaarijks toegezegd.

Lees verder »

Amsterdam kleurt fietsstroken rood

image

Alle fietsstroken op de ‘binnenring’ in Amsterdam worden rood. Inclusief de veelgebruikte fietsverbinding op de Marnixstraat, Weteringsschans en Sarphatistraat. Fietsers krijgen zo op deze ‘binnenring’ een herkenbaarder plek op de rijbaan.

Lees verder »

Arnhem en Nijmegen, Lissabon en Stockholm kandidaat voor Velo-city 2017

Arnhem en Nijmegen zijn samen door de European Cyclists' Federation uit Brussel genomineerd als een van de drie finalisten voor de fietsconferentie ’Velo-city 2017’. 

Lees verder »

NS moet meebetalen aan stallingen bij stations

image

De NS moet gaan meebetalen aan de kosten voor fietsparkeren bij stations. Dat is de strekking van een motie die is aangenomen door de Tweede Kamer.

Lees verder »

Zwitsers onderzoek: groot potentieel voor elektrische fiets

De elektrische fiets vervangt bijna 40 procent van de autoritten, blijkt uit een Zwitsers onderzoek. En 60 procent van de woonwerkritten komt in aanmerking om met een e-fiets af te leggen.

Lees verder »

Dode hoek sticker voor vrachtwagens

image

Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) hoopt dat met behulp van een dode hoek sticker ongevallen met afslaande vrachtwagen zijn te voorkomen.

Lees verder »

Meer aandacht nodig voor gevolgen van verkeersongevallen

Niet alleen slachtofferaantallen moeten een basis vormen voor het verkeersveiligheidsbeleid, ook de gevolgen van (ernstig) verkeersletsel zouden in aanmerking moeten worden genomen. Die zijn namelijk aanzienlijk: gemiddeld 20% van de ernstig verkeersgewonden houdt blijvende beperkingen over aan het ongeval.

Lees verder »

Zes procent van 18+ bevolking doet aan wielersport

image

Fietst een gemiddelde fietser pakweg 900 km per jaar, een sportieve fietser legt in die tijd ruim 3000 km af. En er zijn nogal wat wielersporters. Volgens de Wielersportbond NTFU zit zes procent van de 18+-bevolking regelmatig op een snelle fiets.

Lees verder »

Studenten adviseren over Groningse fietsbeleid

Voer de fietsroutes naar de universiteit in dezelfde kleur uit als de buslijnen daar naar toe. En zet OV fietsen neer waar je ze ook kunt zien. Dat zijn enkele van de aanbevelingen die Groningse studenten hebben voor de gemeente om de grote stroom fietsers naar het universiteitscomplex Zernike in goede banen te leiden.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter