Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 februari 2017

BIJEENKOMSTEN

Verkeerskunde: Van oude naar nieuwe sporen

15 februari 2017

CROW en NOVI Verkeersacademie organiseren een bijeenkomst n.a.v. de nieuwe samenwerking op het gebied van verkeerskundige opleidingen. Jan Ploeger (provincie Zuid-Holland) blikt daarbij terug op het ontstaan van de verkeerskunde in Nederland. David Wansink (gemeente Dordrecht) gaat in op nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied en de competenties van verkeerskundigen die daarbij nodig zijn. Ook wordt stilgestaan bij de noodzaak van goed opgeleide verkeersprofessionals.

Locatie: Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht
Tijd: 13:30 - 17:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Regiobijeenkomst Fietsstraten - Zuid-Holland

23 februari 2017

CROW-Fietsberaad organiseert samen met het ROV Zuid-Holland een middagbijeenkomst over de toepassing van fietsstraten op wegen binnen de kom. Centrale vraag: wat werkt wel en wat werkt niet? 

Locatie: Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandlaan 1, 2596 AW Den Haag 
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis
 

Lees verder »

Lancering dataplatform fiets

24 februari 2017

CROW-Fietsberaad en Fietsberaad Vlaanderen werken aan een platform waarbinnen data over fietsverkeer wordt verzameld. Graag nodigen we u uit voor de lancering van dit dataplatform en een discussie over de gewenste doorontwikkelingen.
Of bekijk de webcast vanachter uw eigen computer!

Locatie: CROW-Fietsberaad, Jaarbeursplein 22, 3521 AP Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

Regiobijeenkomst Fietsstraten - Noord-Nederland

2 maart 2017

CROW-Fietsberaad organiseert samen met de provincies Groningen, Fryslan en Drenthe een middagbijeenkomst over de toepassing van fietsstraten op wegen binnen de kom. Centrale vraag: wat werkt wel en wat werkt niet? 

Locatie: Provinciehuis Groningen, Sint Jansstraat 4, 9712 JN Groningen
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis
 

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Nieuwe editie van Ontwerpwijzer fietsverkeer gaat internationaal

plaatje

Nederland is wereldberoemd om haar fietsinfrastructuur. Basis hiervan ligt in de kennis en richtlijnen van Ontwerpwijzer fietsverkeer. De nieuwe editie van het boek (2016) is nu ook vertaald in het Engels. Wilt u uw internationale collega’s informeren over ‘Dutch Cycling Infrastructure’? Dat kan nu heel eenvoudig met de: Design Manual for Bicycle Traffic.

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Onze selectie geactualiseerd

De kennisbank op www.fietsberaad.nl bevat maar liefst een kleine 5.000 kennisitems. Rapporten, notities, nieuwsberichten, ontwerpvoorbeelden etc. Soms is het moelijk om in dit rijke aanbod de juiste informatie te vinden. Daarom hebben we de belanrgrijkste kennisitems er categorie ondergebracht in 'onze selectie'. Begin dit jaar hebben we 'onze selectie' weer geactualiseerd.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Enschede schroeft fietsambities op

image

Enschede wil in 2020 fietsstad zijn. Diverse investeringen en een intensieve campagne moeten het fietsklimaat verbeteren en het fietsgebruik laten groeien.

Lees verder »

Ede maakt serieus werk van connected bike

Een fiets opsporen dankzij de GPS-module of het verkeerslicht beïnvloeden met een app. De connected bike komt eraan.
De gemeente Ede start met subsidie van de provincie Gelderland een project om de connected bike naar een volgend niveau te brengen, te beginnen met een toepassing om fietsers sneller door groen te loodsen. 

Lees verder »

Ouders kunnen checken of kind de smartphone niet gebruikt op de fiets

Gazelle werkt aan een fiets die WhatsAppen en bellen tijdens het rijden onmogelijk maakt. De Safe Drive Pod blokkeert de smartphone op een rijdende fiets. 

Lees verder »

Zelforganisatie in fietsparkeren

image

De slimste organisatie is zelforganisatie. Op de foto is te zien hoe fietsers zelf het schuinparkeren hebben ontwikkeld in de buurt van het Centraal Station in Amsterdam.

Lees verder »

Gratis fietshelm voor kinderen gaat na een tijdje weer af

De fietshelmcampagne ‘Coole kop, helm op!’ waarbij kinderen een gratis fietshelm kregen, heeft maar een tijdelijk effect gehad. In volgende jaren zetten steeds minder kinderen de helm op.

Lees verder »

Rotterdam plaatst gratis fietspompen

image

Rotterdam plaatst langs de drukste fietsroutes 14 gratis te gebruiken fietspompen. 

Lees verder »

Vooral ouderen voorstander van verbod op mobiel bellen op de fiets

Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het fietsen een urgent probleem is waarvoor dringend een oplossing nodig is. Ouderen vaker dan jongeren.

Lees verder »

Meer fietsers betrokken bij landbouwongevallen

image

In de loop der jaren raken steeds meer fietsers betrokken bij dodelijke landbouwongevallen. Gemiddeld komen jaarlijks 3 of 4 fietsers om het leven bij zo’n ongeval.

Lees verder »

Nieuw pleidooi voor aantrekkelijkere leaseregels voor fietsen

Behandel de leasefiets op dezelfde manier als de leaseauto. Op dit moment betaalt de leasefietser loonbelasting over de volledige waarde van de fiets, wat leidt tot hoge kosten. Dat stelt de RAI Vereniging.

Lees verder »

Toegangssysteem geeft inzicht in gebruik binnenstadstallingen Utrecht

image

Afgelopen jaar hebben 800.000 mensen hun fiets in één van de 5 bewaakte openbare, gemeentelijke stallingen of in één van de 4 POP-up stallingen in de Utrechtse binnenstad gezet.

Lees verder »

Speciale control room traceert gestolen e-fietsen

Binnenkort start een nieuwe service om gestolen e-fietsen op te sporen. Vanuit een speciale control room spoort een beveiligingsbedrijf fietsen die zijn voorzien van een chip op, en zorgt dat ze terugkomen bij de eigenaar.

Lees verder »

Ombouw Sarphatistraat tot fietsstraat geslaagd

image

Het aanpassen van de Sarphatistraat naar een fietsstraat is volgens de gemeente Amsterdam succesvol. De doorstroming voor fietsers is flink verbeterd, zonder dat het autoverkeer vastloopt.

Lees verder »

De oplossing voor de kratjesfiets?

image

Amsterdam test een nieuw type fietsenrek, speciaal bedoeld voor kratjesfietsen.

Lees verder »

Fietsen stressvolle vervoerwijze in Amsterdam

image

Bijna vier op de tien fietsers in Amsterdam vindt de drukke plekken in de stad stressvol. De drukke plekken vindt men vooral in en rond het centrum van de stad. 

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter