Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 september 2014

BIJEENKOMSTEN

Expertbijeenkomst Fiets & Data

Op donderdag 25 september organiseert CROW-Fietsberaad in samenwerking met Provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, de Fietsersbond en Keypoint een bijeenkomst over het verzamelen van data op het gebied van fiets- en voetgangersverplaatsingen. Welke data rondom fiets is er al beschikbaar? Wat kunnen we ermee? En hoe kunnen we die data met elkaar delen? 

Locatie: Provinciehuis Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht
Tijd: 13:00 - 17:30 uur
Kosten: overheden gratis, anderen 150 euro
Twitter: #fietsdata

De bijeenkomst is volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

 

Lees verder »

Nationaal Fietscongres 2014

20 november 2014

Een congres georganiseerd door Acquire Publishing met als thema's onder andere fiets en veiligheid, Fietsstad 2014 en Fietsstad-verkiezing 2016, de toekomst van de fiets, drukte op het fietspad, onderzoek en onderwijs en fietsparkeerproblematiek.

Locatie: IJsseldelta Center Zwolle
Tijd: 10:00 uur
Kosten: € 245,-

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Staan uw stallingen op de kaart?

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft de website VeiligStallen.nl gelanceerd: een database van (bewaakte) stallingen in Nederland. We verzoeken gemeenten te controleren of alle stallingen op de kaart staan.

Lees verder »

Digitaal abonnement Fietsverkeer

Ontvangt u het magazine Fietsverkeer per post, maar zou u deze liever via de e-mail ontvangen?


Het Fietsberaad biedt een digitaal abonnement Fietsverkeer aan. Met dit abonnement ontvangt u tweemaal per jaar een e-mail met een link naar de nieuwe Fietsverkeer.

>> Wijzig uw abonnement in Mijn Fietsberaad

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Onderzoek naar fiets- en kantstroken van start

image

Volgende maand start op 12 locaties een onderzoek naar fiets- en kantstroken. Met behulp van videoregistratie zal onder meer worden bepaald welke afstand inhalende automobilisten aanhouden tot fietsers bij verschillende strookbreedtes. Gemeenten die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich nog aanmelden.

Lees verder »

Eerste Londense roundabout met fietsvoorzieningen

image

In Londen is een begin gemaakt met de aanleg van de eerste rotonde waarbij fietsers worden gescheiden van het autoverkeer. 

Lees verder »

Nieuwe infrastructuur leidt tot meer fietsen en lopen

De aanleg van nieuwe fiets- en voetgangersverbindingen zet mensen ertoe aan meer te fietsen en te lopen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Cambridge, die is gepubliceerd in the American Journal of Public Health.

Lees verder »

FietsAlert laat jongeren afleiding ervaren

TeamAlert, een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, laat jongeren zien hoe afleiding werkt en of zij de afleidingen kunnen weerstaan.

Lees verder »

Madrid introduceert elektrische leenfiets

image

Ook Madrid heeft nu een leenfiets. De stad koos voor de e-fiets als standaard.

Lees verder »

Meeste fietsongevallen twaalfjarigen bij aanvang schooljaar

Het aantal fietsslachtoffers onder 12-jarigen is in september aanmerkelijk hoger dan in andere maanden en andere leeftijdsgroepen. Dat wijst er op dat er een relatie bestaat tussen de start van het schoolseizoen en verkeersveiligheid.

Lees verder »

Iedere fiets een eigen fietsstrook

image

Met vier ingebouwde lasers projecteert de Samsung Smart Bike zijn eigen fietsstrook, zodat automobilisten afstand kunnen houden. Maar dat is nog lang niet alles wat deze fiets van de toekomst onderscheidt van een gewone fiets.

Lees verder »

Meer ruimte voor de fiets in Boxtel

ProRail is gestart met de uitbreiding van de onbewaakte fietsenstallingen op station Boxtel. In totaal komen er zo'n 700 fietsplaatsen bij. De uitbreiding is onderdeel van het landelijk programma ‘Actieplan Fietsparkeren’ en wordt mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.

Lees verder »

Rotterdammers fietsen meer

image

Bijna zes van de tien Rotterdammers maken wekelijks wel eens gebruik van de fiets. In 2004 waren dat er nog vier van de tien. Fietsen in Rotterdam zit in de lift, maar dat leidt nog niet tot minder autogebruik.

Lees verder »

Deense variant op het fietsparkeervak

image

‘Bicycle beds’ worden ze genoemd. Een kruising tussen een fietsparkeervak en een fietsenstalling. Voor het eerst toegepast bij het Nørreport Station in Kopenhagen, het drukste busstation in Denemarken.

Lees verder »

Fietshelm voor scholen met verkeersveiligheidslabel

Leerlingen van de Zeeuwse basisscholen met het Zeeuws verkeersveiligheidslabel trainen hun fietsvaardigheden voortaan met fietshelm op. 

Lees verder »

De mooiste fietsenstalling ter wereld?

image

In het Zweedse Malmö werd dit voorjaar een nieuwe fietsenstalling onder het station in gebruik genomen. Volgens sommigen de mooiste ter wereld.

Lees verder »

HoogRendement Fietsen Training

Fietsen krijgen Nederlanders met de paplepel ingegoten. Maar als je het lang niet gedaan hebt, kan een korte training je wellicht over de drempel helpen.

Lees verder »

Maatschappelijk rendement van de fiets is hoog

De maatschappelijke baten van de fiets zijn 4 tot 11 keer groter dan de kosten. Dat is de conclusie van een onderzoek in Wallonië.

Lees verder »

Utrecht favoriet bij CNN

image

Niet Amsterdam maar Utrecht staat in de top van de lijst van ’s werelds beste fietssteden. Tenminste volgens CNN, die het vooral waardeert dat het straatbeeld wordt bepaald door ‘gewone’ fietsers in plaats van ‘wankelende toeristen op rode huurfietsen’, zoals in Amsterdam.

Lees verder »

Arnhem-Nijmegen en Groningen kandidaat voor Velo-City 2017

Zowel de regio Arnhem-Nijmegen als de gemeente Groningen willen het internationale fietscongres Velo-city organiseren in 2017. 

Lees verder »

Australische belangstelling voor Nederlandse fietscultuur

Op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt een Australische delegatie van beleidsmakers, raadsleden en managers uit de transport- en planningsector komende week Nederland. Ze gaan bekijken welke elementen uit de Nederlandse fietscultuur overdraagbaar zijn naar Australische steden.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter