Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 december 2017

BIJEENKOMSTEN

Alle kinderen kunnen fietsen

8 februari 2018

De Tour de Force organiseert een middagbijeenkomst die laat zien wat gemeenten en organisaties als ANWB, VVN en Fietsersbond doen om kinderen weer op de fiets te krijgen, een fiets te bezitten en de schoolomgeving veiliger te maken.

Organisatie: Tour de Force
Locatie: ANWB, Den Haag
Tijd: 12:30 - 16:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder »

NIEUWE UITGAVEN

Fietsverkeer 41 is uit

plaatje

Over een paar dagen ligt het nieuwe papieren nummer van Fietsverkeer in de bus. Maar het nummer is nu al gratis te downloaden op de website van Fietsberaad.

In dit nummer de volgende onderwerpen:

Neemt Google de stad over?
Gaat de zelfrijdende auto de stad veroveren? Niemand die het nog weet. En dus ook niet of en hoe de fiets zijn rol kan blijven vervullen. Maar misschien moeten we het lot wel in eigen hand nemen.

Wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen over de gemeenteraadsverkiezingen:
Zorg vooral voor budget
Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Een goed moment om het vizier op de fiets scherp te stellen. We vroegen vertegenwoordigers van steden die in het verleden tot Fietsstad zijn uitgeroepen, hoe zij erin zijn geslaagd de fiets op de politieke agenda te krijgen.

Je kunt weer wandelen door De Pijp
Vroeger stonden op zaterdag de geparkeerde fietsen in de Eerste van der Helststraat in Amsterdam bijna tot in de winkel. Maar nu kun je er weer rustig wandelen. Hoe de parkeerchaos onder controle werd gebracht.

Fietsen is gezond, toch?
Het argument dat fietsen goed is voor de gezondheid is tegenwoordig in vrijwel elk mobiliteitsplan en veel gezondheidsnota’s terug te vinden. Maar van integratie van de verschillende beleidsvelden is nog geen sprake.

Fietsers wisselend positief over lichtgevende belijning
Het lijkt het ei van Columbus: lichtgevende belijning in plaats van lantarenpalen. Maar de praktijk is weerbarstig. De resultaten vallen over het algemeen nogal tegen.

Swapfiets: altijd een werkend fiets
Met de deelfiets wil het nog niet echt lukken. Maar de abonneefiets slaat wel aan. ‘Vergelijk ons met Netflix of Spotify’.

En verder o.a.:

  • Prof. Caspar Chorus: De ‘believers’-mentaliteit wekt bij sommigen, inclusief mijzelf, weerstand op
  • Fietsvlonders leiden tot meer permanente fietsenrekken
  • Groei fietsgebruik in Kopenhagen stagneert

Vraag een abonnement op de papieren of digitale versie van Fietsverkeer via "Mijn Fietsberaad".

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Brabant test nieuwe bewegwijzering voor snelfietsroutes

image

In Brabant is met de ondertekening van een bestuursovereenkomst de aftrap gegeven voor de F261, de snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. De F261 krijgt als eerste snelfietsroute speciale bewegwijzering, gericht op de snelle fietser.

Lees verder »

Fiets wordt serieus genomen in nieuw verkeersmodel

image

Tot nu toe staat de auto altijd bovenaan bij de ontwikkeling van verkeersmodellen. Dat gaat veranderen. In het nieuwe verkeersmodel van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag neemt de fiets-  en de combinatie fiets-ov - een belangrijke plaats in.

Lees verder »

Prioriteiten stellen met de Network Safety Index

image

Hoe plan je investeringen in verkeersveiligheidsmaatregelen bij het ontbreken van voldoende ongevallencijfers? Dat is de vraag waarop de Network Safety Index (NSI) een antwoord moet geven.

Lees verder »

De zelfrijdende fiets is meer dan een 1 april grap

image

Kun je de snelheid van de speed pedelec in de stad intomen met technische ingrepen? En is de zelfrijdende fiets misschien dichterbij dan je denkt? De Tour de Force Inspiratiedag bood genoeg stof te nadenken.

Lees verder »

Etten-Leur, Houten, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer genomineerd voor Fietsstad 2018

De kandidaat-steden worden nu beoordeeld door een jury die op 16 januari de winnaar bekend zal maken. 

Lees verder »

Duct tape leidt fietser in goede banen

image

Op het Kiezer Karelplein in Nijmegen lieten gedragswetenschappers zien dat sommige verkeersproblemen zich met een rol duct tape eenvoudig laten oplossen.

Lees verder »

Deelfiets koppelt snelfietsroute met ov

In Gelderland is een deelfietssysteem in gebruik genomen voor bedrijventerrein De Liemers. Onderzocht wordt of hiermee het gebruik van snelfietsroutes in combinatie met het ov is te bevorderen.  

Lees verder »

Amsterdam komt met fiets- én scooterparkeernomen

image

Na steden als Utrecht en Den Haag komt ook Amsterdam met fietsparkeernormen. En gelijk ook met parkeernormen voor scooters.

Lees verder »

Sensor moet automobilist waarschuwen voor fietser

image

De universiteit van Michigan werkt aan sensoren waarmee automobilisten geattendeerd worden op de aanwezigheid van een fietser. Maar dat valt nog niet mee.

Lees verder »

Deelfietsbedrijven bundelen krachten

image

Deelfietsverhuurders die actief zijn in Engeland hebben de krachten gebundeld. Ze werken samen aan richtlijnen om de samenwerking met overheden te stroomlijnen.

Lees verder »

Elektrische fiets goed voor 2 procent van alle ritten

De elektrische fiets is goed voor iets meer dan 2 procent van alle ritten in ons land. De gewone fiets wordt voor 24 procent van alle ritten gebruikt.

Lees verder »

Groenlicht app in bedrijf

image

De gemeente Tilburg en Dynniq zijn aan de slag gegaan met de CrossCycle app, waarmee fietsers sneller en langer groen licht krijgen. 

Lees verder »

Rotterdam probeert het nog een keer: alle fietsers tegelijk groen

Sinds kort krijgen alle fietsers op het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg tegelijk groen licht. Het idee werd al eerder getest, maar werd binnen enkele minuten ook weer afgeblazen. De gemeente doet nu opnieuw een poging. 

Lees verder »

Fietsers waarderen meeste stationsstallingen positief

image

Bijna 8 van de 10 fietsers vinden de kwaliteit van stationsstallingen goed of redelijk. Over de voorzieningen bij bus, trein en metro is men wat minder te spreken. Daarvan vinden 6 van de 10 fietsers de kwaliteit goed of redelijk.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter