Fietsberaad
Nieuwsbrief
1 oktober 2015

BIJEENKOMSTEN

Of toch een turborotonde?

4 oktober 2015

De Verkeersnet Academy organiseert een middagbijeenkomst over de meest recente ervaringen met de turborotonde, met speciale aandacht voor de veiligheid van fietsers.

Locatie: Cursus-en vergadercentrum Domstad – Utrecht
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: €95 (ex btw)

Lees verder »

Bikenomics

13 oktober 2015

In het kader van de Fietsstad verkiezing 2016 organiseert de Fietsersbond  een symposium over het Fietsstad thema Bikenomics. 

Locatie: Beatrixgebouw – Jaarbeurs Utrecht
Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Kosten: €95 (ex btw)

Lees verder »

Nationaal verkeerskundecongres 2015

5 november 2015

Verkeerskunde, Acquire Publishing, ANWB en CROW organiseren het Nationaal Verkeerskundecongres 2015. Met ondermeer aandacht voor verkeersgedrag, connected mobility, veiligheid, de ambtenaar 3.0, krimp en verstedelijking, landbouwverkeer en big data. Verder wordt het grote onderzoek naar fietsstroken gepresenteerd en wordt de nieuwe Ontwerpwijzer Fietsverkeer voorgesteld. Ook is er een sessie over open data voor OV en Fiets.

Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
Tijd: 9:30 uur
Kosten: € 395,-

Lees verder »

Innovatie Overleg Fietsparkeren

12 november 2015

Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met (technische) innovaties in stallingen. 

Locatie: CROW-Fietsberaad - Utrecht
Tijd: 10:00 - 13:00
Kosten: gratis

Lees verder »

OVERIG NIEUWS

Nu aanmelden voor Gladde fietsroutes

Op de website gladdefietsroutes.nl kunnen fietsers gladde locaties op de kaart aangeven. Bovendien kunnen ze aangeven of ze, als gevolg van winterse gladheid, zijn gevallen. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente snel en adequaat reageren op eventuele knelpunten die fietsers ervaren. Tegelijkertijd geeft de website informatie aan fietsers over de gladheidsbestrijdingsroutes. Gemeenten die belangstelling hebben om de website ook te gaan gebruiken, kunnen zich melden bij het Fietsberaad.

Lees verder »

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

IPO sluit zich aan bij Tour de Force

image

Henk Brink, gedeputeerde in Drenthe met mobiliteit in de portefeuille, neemt namens IPO zitting in de Tourleiding van de Tour de Force. Daarmee is de organisatie helemaal rond, nu de laatste plaats is ingevuld en alle bestuurslagen vertegenwoordigd zijn. Naast IPO zijn dat VNG, IenM, de Waterschappen en de Vervoerregios.

Lees verder »

Fietscommunity 2.0 in de maak

Het krioelt van de initiatieven rond fietsonderzoek en fietskennis, zo bleek tijdens de lancering van de Fietscommunity 2.0, een initiatief uit de universitaire onderzoekwereld.

Lees verder »

Nooduitgang vrij houden

image

Geparkeerde fietsen blokkeren dikwijls nooduitgangen van (horeca)zaken. Daarom is bij het Rembrandtplein in Amsterdam een pilot gestart met het aanlichten van nooduitgangen om fietsers erop te wijzen dat deze vrij moeten blijven

Lees verder »

Onderzoeksresultaten effectiviteit fietshelm betwist

De effectiviteit van de fietshelm wordt in wetenschappelijk onderzoek soms ten onrechte als positief beoordeeld. Dat zegt Theo Zeegers. Hij presenteerde de resultaten van een onderzoek op de International Cycling Safety Conference in Hannover.

Lees verder »

Licht uit een spuitbus

image

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Een spray waarmee fietspaden zichtbaar worden in donker. In het Engelse Cambridge loopt een proef.

Lees verder »

Amerikaanse universiteit ontwikkelt uitgebreide fietsdata-app

image

Onderzoekers van de universiteit van Oregon (VS) hebben een app ontwikkeld die niet alleen de routes van fietsers vastlegt, maar waarmee ook feed back van fietsers over bijvoorbeeld de kwaliteit van fietsroutes en de verkeersveiligheid wordt verzameld.

Lees verder »

Foutparkerende fietsers tot inkeer gebracht

image

Hoe krijg je fietsers zover dat ze hun fiets in de stalling zetten? In Veenendaal bleek dat met een systematische aanpak gebaseerd op gedragskundige principes het foutparkeren is te halveren.

Lees verder »

Past een buitenmodel fiets nog in de stalling?

image

Een omafiets met een krat voorop, een bakfiets gevuld met kinderen, een kinderzitje dat eruit ziet als een autostoeltje. Het beeld van de fiets verandert.

Lees verder »

Amersfoort probeert fietsvakken

Amersfoort gaat fietshekjes vervangen door fietsvakken. Het is niet de eerste gemeente die hiertoe besluit maar Amersfoort neemt zich voor de effecten ook zorgvuldig te evalueren.

Lees verder »

Kort parkeren bij station Delft

image

Wie even wil shoppen in de stationshal Delft of iemand wil uitzwaaien, kan nu dichtbij zijn fiets neerzetten en hoeft niet meer naar de ondergrondse stalling.

Lees verder »

Rotterdam polst bewoners over fietsplannen

Rotterdammers kunnen meedenken over het fietsplan van de gemeente via fietsfan010.nl, een eigentijds social platform waarbij een website, facebook, twitter en instagram worden gecombineerd.

Lees verder »

Fietsers krijgen de ruimte op de Coolsingel

image

De bekendste autoboulevard van Nederland wordt omgebouwd tot wandel- en fietsboulevard met een fraaie vormgeving die uitnodigt uit tot ontspannen flaneren en winkelen, aldus de gemeente Rotterdam. Een plek om elkaar te ontmoeten op een bankje of terras, overdag en s avonds.

Lees verder »

Negen gemeenten kandidaat voor Fietsstad 2016

Negen gemeenten hebben zich bij de Fietsersbond gemeld omdat ze Fietsstad 2016 willen worden.

Lees verder »


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Info

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Twitter