Fietsberaad

maandag 2 december 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Fietsbeheer bij stations en haltes

10-12-2013

Inmiddels is al behoorlijk veel kennis en ervaring opgedaan met fietsbeheer. Maar welke aanpak werkt, waar loop je tegen aan en van welke nieuwe initiatieven kunnen we leren? Op 10 december delen verschillende ervaringsdeskundigen hun kennis met u.

Locatie: Theater Concordia, Hoge Zand 42, 2512 EM Den Haag
Tijd: 15:00 - 16:45 uur
Kosten: Gratis

Lees verder...

Fietsverkeer 33

plaatje

Het nieuwe nummer van Fietsverkeer is verschenen. U kunt de artikelen hier downloaden en u kunt zich via 'Mijn Fietsberaad' gratis abonneren op het tijdschrift.

In Fietsverkeer 33 onder andere aandacht voor de volgende onderwerpen:

Zo realiseer je een snelle fietsrouteHoewel de aanleg van een fietssnelweg minder voeten in de aarde heeft dan de aanleg van een autoverbinding of een spoorlijn, is het niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Ook bij de realisatie van een snelle fietsroute zijn veel partijen betrokken: overheden, burgers, belangengroeperingen, bedrijven, enzovoort. Een gestructureerde aanpak is daarom noodzakelijk.

Minister Schultz van Haegen - Je vindt makkelijker een fietsenstalling dan een lege parkeerplaatsFietsparkeren bij stations en het verkeersveiligheidsbeleid van gemeenten. Het zijn enkele zaken die volop in de belangstelling staan. Aan minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de vraag hoe zij de rol van de Rijksoverheid hierbij ziet.

Tymon de Weger - Stedelijke regios moeten meer zeggenschap over middelen krijgenTymon de Weger is sinds medio 2013 voorzitter van het Fietsberaad. De wethouder uit Lansingerland kent de kneepjes van het - politieke - vak. Eerder was hij onder meer wethouder in Utrecht. Wat hem betreft moet een fietsambtenaar nog meer rekening houden met de communicatieve en marketing aspecten van het fietsbeleid. Dat geldt zowel voor de gebruikers als richting politiek.

Dossier stallingenStallingen worden niet alleen steeds groter, er wordt ook nieuwe techniek ingevoerd om het stallen te kunnen reguleren. In Utrecht is bijvoorbeeld een stalling in de maak met 12.500 plekken. En in Helmond draait een pilot met een geavanceerd toegangscontrolesysteem. Maar soms is eenvoud en kwaliteit ook goed genoeg. Bijvoorbeeld bij bushaltes, waarvoor nu kwaliteitsnormen zijn opgesteld.

Dossier FietsstadUit de 19 inzendingen voor de Fietsstadverkiezing zijn vijf genomineerden geselecteerd: Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle. Zij maken in deze vijfde editie kans op de titel Fietsstad 2014. De uitreiking is op 8 mei 2014. Dit dossier over de Fietsstadverkiezing laat zien wat deze vijf steden hebben gedaan om de nominatie binnen te slepen. En met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar: welk beleid verhoogt de kansen op de titel in 2016?

U kunt het complete nummer downloaden via onderstaande link, of de afzonderlijke artikelen.

Lees verder...

Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft enkele webtools ontwikkeld om burgers te betrekken bij het fietsbeleid, in het bijzonder bij de aanpak van enkelvoudige fietsongevallen. Gemeenten kunnen er tegen kostprijs gebruik van maken.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Lokale leenfiets serieus alternatief voor bus en tram investeringen

image

 De fiets kan een serieus alternatief zijn voor grote OV-investeringen. Dat zegt Jos Hopmans van de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht de mogelijkheden om gratis leenfietsen in te zetten naar De Uithof. De studenten zien dat wel zitten.

Lees verder...

Alle Biesieklettes in de Haagse binnenstad gratis

Vanaf 1 december zijn alle Biesieklettes in de Haagse binnenstad de eerste dag gratis. Daarna gaat men betalen. De stallingen bieden in totaal plaats aan ruim 1100 fietsen.

Lees verder...

Ook Amsterdam-Zuid gaat de strijd aan met de weesfiets

image

Het is één van de grootste ergernissen van bewoners in Amsterdam-Zuid aldus de gemeente: fietsen die langdurig, ongebruikt in de fietsenrekken staan. Een aanpassing van de APV zorgt ervoor dat ze na zes weken verwijderd mogen worden, ook al zijn ze niet gammel.

Lees verder...

Afleiding en fietspadbreedte belangrijke factoren bij eenzijdige fietsongelukken

Afleiding speelt een belangrijke rol bij fietsongelukken waarbij geen motorvoertuig is betrokken. Ook de breedte van het fietspad is van invloed. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het zogenaamde diepteonderzoek door de SWOV.

Lees verder...

Regio Utrecht wil woon-werkfietsen verdubbelen

In 2030 moet 60% van de werkers met de fiets komen. Dat is het doel dat Bestuur Regio Utrecht (BRU) zich in de nieuwe Fietsvisie stelt. Daar moet wel 269 miljoen euro voor op tafel komen. Dat geld is nodig voor een kwaliteitsverbetering van het bestaande fietsnetwerk, het aanleggen van ontbrekende schakels, kennisbevordering bij de gemeenten en marketing en communicatie.

Lees verder...

Schultz roept gemeenten op vaart te zetten achter fietsveiligheid

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op werk te maken van de Lokale Aanpak Fietsveiligheid.

Lees verder...

Noorse studie naar Safety in Numbers

image

De automobilist ziet fietsers niet zo snel over het hoofd als hij ze vaker tegenkomt. Zo blijkt uit een Noorse studie naar het zogenaamde ‘Safety in Numbers-fenomeen.

Lees verder...

Voorrangsbord verbetert veiligheid fietsers op 50 km/h-kruispunten

Voorrangsborden dragen ertoe bij dat automobilisten fietsers meer ontzien op kruispunten in situaties waar de snelheidslimiet 50 km/uur bedraagt. Zonder die borden lopen fietsers meer risico's, aldus een onderzoek van de SWOV.

Lees verder...

Lichtgevende belijning op fietspaden

Fietspaden veiliger maken in het donker. Dat is het doel van de samenwerking van de ANWB met kunstenaar Daan Rosegaarde. Hij bedacht en ontwikkelde met Bouwbedrijf Heijmans lichtgevende verf om wegbelijning op fietspaden te schilderen.

Lees verder...

Houten aan de slag met verwijderen obstakels

image

De gemeente Houten is gestart met het verwijderen van obstakels op doorgaande fietspaden binnen de Rondweg. Op ongeveer 140 locaties worden paaltjes, betonblokken en dergelijke weggehaald. Dat vermindert niet alleen de kans op ongevallen, ook kunnen fietsroutes in de winter beter en sneller gestrooid en sneeuwvrij worden gemaakt.

Lees verder...

Berlijn stelt website open voor klachten over afslagconflicten

Het Fietsberaad heeft een aantal websites ontwikkeld waar fietsers gevaarlijke situaties kunnen melden, of in het bijzonder hinderlijke fietspaaltjes of problemen met gladheid. Berlijn heeft een variant op het thema: meldt situaties waar het risico bestaat op afslagongevallen.

Lees verder...

Regionale 'Hulpimpuls' goed voor fietsprojecten

Onlangs heeft de Regioraad van de Stadsregio Amsterdam besloten extra geld uit te trekken voor gemeenten om verkeer- en vervoerprojecten sneller te realiseren. Dat biedt kansen om fietsprojecten sneller te realiseren. 

Lees verder...

Google Glass vooral handig voor fietsers

image

Navigatie-apparatuur op de fiets werkt niet echt lekker. Zeker niet als je met je smartphone in de hand probeert je weg te vinden. Met Google Glass is dat een stuk makkelijker. Tenminste volgens ontwerpers van een New Yorks designbureau, dat alvast een speciale fietsapp ontwikkelde voor de bril.

Lees verder...

E-fiets subsidie biedt waar voor zijn geld

Door de e-fiets te subsidiëren, is met een relatief beperkte investering een aanzienlijke besparing op het aantal autokilometers te realiseren. Dat zegt Twente Mobiel, op basis van de ervaringen met de e-fietsactie aldaar.

Lees verder...

Fietsbeloningssysteem Medisch Spectrum Twente succes

Per 1 maart 2013 heeft ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede een fietsbeloningssysteem ingevoerd om het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Inmiddels heeft het programma al meer dan 1300 deelnemers.

Lees verder...

CROW’s Handboek wegontwerp 2013 helemaal bijgewerkt

image

CROW heeft het Handboek wegontwerp compleet herzien. De 2013-versie vervangt de uitgave uit 2002. Het handboek bestaat uit vier publicaties: Basiscriteria, Erftoegangswegen, Gebiedsontsluitingswegen en Regionale stroomwegen.

Lees verder...

Spookfietsen belangrijke factor bij fietsongelukken in Braunschweig

Spookfietsen is een belangrijk factor bij fietsongelukken in de Duitse stad Braunschweig. Zo blijkt uit onderzoek van de Technische universiteit Braunschweig.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.