Fietsberaad

maandag 3 maart 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Nederland Fietsland: Fictie of Feit?

4-03-2014

ANWB, NBTC en het Landelijk Fietsplatform organiseren tijdens de Fietsvak een congres over - de promotie van - recreatief fietsen in Nederland. Kamerleden van SP, CDA en PvdA presenteren hun initiatiefnota over fietsen en wandelen.

Locatie: Amsterdam
Tijd: 14:00 uur
Kosten: gratis

Lees verder...

Bijeenkomst Snelle fietsroutes

11-03-2014

Op dinsdagmiddag 11 maart a.s. organiseert CROW Fietsberaad in Leiden een bijeenkomst over Snelle Fietsroutes. In de ochtend kunnen deelnemers die dat willen ook de Velostrada fietsen: de snelle fietsroute tussen Den Haag en Leiden.

Locatie: Scheltema complex, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #snellefietsroutes

Lees verder...

Vlaamse Fietscongres 2014

24-03-2014

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert in samenwerking met de Vlaamse overheid en de stad Brugge het Fietscongres 2014.

Locatie: Brugge
Tijd: 09:30 - 16:50 uur
Kosten: €100

Lees verder...

NBS Bruggendag

27-03-2014 

De Bruggendag 2014 heeft als als thema fiets- en voetbruggen. CROW presenteert er de nieuwe 'Ontwerpwijzer bruggen langzaam verkeer'.

Locatie: Utrecht
Tijd: 13:30 - 17:00 uur
Kosten: €95,-

Lees verder...

Programmaraad Fietsberaad zoekt drie nieuwe leden

De Programmaraad van CROW-Fietsberaad is op zoek naar drie nieuwe leden die werkzaam zijn voor provincies, regio's of waterschappen. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 31 maart a.s. aanmelden.

>> Lees meer


Twitter

Volg het Fietsberaadnieuws via Twitter.

Follow FietsberaadNL on Twitter

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Chipstallen primeur voor Helmond

image

Gratis stallen met toezicht. Dat kan sinds begin deze maand in de nieuwe fietsenstalling van het eveneens nieuwe station van Helmond. In en uitchecken doet je met de OV-chipkaart. Het gaat om een initiatief van de gemeente Helmond, het kenniscentrum CROW-Fietsberaad en NS.

Lees verder...

Meer fietspaden leidt tot meer fietsen

De lengte van het fietsnetwerk in een stad is mede bepalend voor het fietsgebruik in die stad. Dat is één van de conclusies van een onderzoek van de universiteit van Cardiff naar factoren die van invloed zijn op de vervoerwijzekeuze van forenzen.

Lees verder...

Smalle fietsstroken kunnen eigenlijk niet meer

image

Een fietsstrook moet 2 tot 2,5 meter breed zijn, met 1,7 m als absolute minimum. Past dat niet, dan kan men er maar beter van afzien. Of kiezen voor een fietsstraat. Dat is de conclusie van een eerste inventarisatie van de eisen die je zou moeten stellen aan de toepassing van fietsstroken.

Lees verder...

Filmpjes Fietsstad laten fietsen zonder hindernissen in de praktijk zien

Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle zijn kandidaat Fietsstad 2014. De Fietsersbond laat in vijf filmpjes zien waarom de vijf steden zijn genomineerd. Begin mei wordt de winnaar van Fietsstad 2014 bekend gemaakt.

Lees verder...

VNG: NS moet meer bijdragen aan kosten fietsenstallingen bij stations

image

De NS moet een derde van de kosten van de fietsenstallingen bij stations voor zijn rekening nemen. Nu betaalt NS niet meer dan circa twee procent van de feitelijke kosten, terwijl de gebruikers vooral klanten van NS zijn. Dit stelt de VNG in een brief aan staatssecretaris Mansveld van IenM op basis van een advies van het Fietsberaad.

Lees verder...

Nieuwe publicatie: Gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom

Hoe integreer ik wegen buiten de bebouwde kom in het landschap? Hoe maak ik gebruik van de natuurlijke omgeving? Hoe integreer ik dit proces in een integraal plan van aanpak? De nieuwe CROW-publicatie 'Gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom' geeft praktische uitleg bij die vragen.

Lees verder...

Reizigers waarderen innovatieve fietsprojecten rond stations

image

Vier fietsprojecten die in het kader van het programma 'Innovatief reizen' subsidie kregen, hebben tot merkbare en door reizigers gewaardeerde verbeteringen in het voor- en natransport per fiets geleid. Het gaat om de E-fiets, Calllock, het LED's parkeersysteem en de Vrachtfiets.

Lees verder...

Alternatieve fietsroutes naar universiteit Groningen slaan aan

De gemeente Groningen gaat ook dit jaar in de introductieweek voor studenten fietsers verleiden om een andere fietsroute naar de universiteitscampus Zernike te kiezen. De routes zijn sneller en aantrekkelijker. Maar net zo belangrijk is dat fietsers door de alternatieve routes minder oponthoud voor het autoverkeer veroorzaken.

Lees verder...

Londen presenteert plan voor mobiliteit en gezondheid

image

Transport for London heeft naar eigen zeggen 's werelds eerste mobiliteitsgezondheidsplan opgesteld. De komende tien jaar wordt er bijna 5 miljard euro uitgetrokken om de stad beter begaanbaar te maken voor fietsers en voetgangers.

Lees verder...

Enkelvoudige fietsongevallen overal in de meerderheid

image

Uit de Nederlandse ziekenhuisregistratie blijkt dat 60 procent van alle ernstig verkeersgewonden onder fietsers slachtoffer is van een enkelvoudig fietsongeval. In andere landen ligt dat percentage soms nog aanzienlijk hoger.

Lees verder...

Leuven beproeft fietsbus

 De basisschool voor buitengewoon onderwijs Ter Bank in het Belgische Heverlee mag binnenkort als eerste twee opvallende fietsbussen uittesten.

Lees verder...

Gemeenten bezorgd over lokale verkeersveiligheid

Gemeenten zijn bezorgd of zij in de toekomst nog voldoende kunnen doen voor de verkeersveiligheid op lokale wegen. Door een voorstel van het kabinet zal geld dat is bedoeld voor lokale verkeersmaatregelen namelijk naar provincies gaan.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.