Fietsberaad

maandag 2 juni 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Fietsparkeercongres 2014

12 juni 2014 

Op donderdag 12 juni a.s. organiseert CROW-Fietsberaad het Fietsparkeercongres 2014. Op het congres komen alle actuele ontwikkelingen op het gebied van fietsparkeren aan de orde. Voor een ieder die betrokken is bij fietsparkeren is dit HET congres.

Locatie: Caballerofabriek, Saturnusstraat 60, 2516 AH Den Haag
Tijd: 10:00 - 16:30 uur
Kosten: Gratis voor medewerkers overheid, anderen 200 EURO (excl. BTW)
Twitter: #fietsparkeercongres2014

Lees verder...

Fiets in de Versnelling

3 juli 2014

De provincie Noord Brabant organiseert een conferentie voor iedereen die professioneel betrokken is bij het thema Fietsen. Met onder meer aandacht voor de lancering van het Platform Ons Brabant Fietst, de innovatieve tool BikePRINT (gebruik maken van fietsdata) en Best practices B-riders (gedragsbeïnvloeding en werving).

Locatie: Perron 3, Rosmalen
Tijd: 11:00 - 17:30 uur
Kosten: Gratis

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Utrecht werkt aan parkeer-verwijssysteem voor de fiets

image

 Voor de auto is al het gemeengoed: een systeem dat verwijst naar de dichtstbijzijnde parkeergarage waar nog plek is. Voor de fiets bestaat zoiets nog niet. Maar als het aan Utrecht ligt komt er daar nog dit jaar een fietsparkeerverwijssysteem.

Lees verder...

Toury fietsgame moet forenzen uit de auto krijgen

Iedereen die woont en werkt in de regio Arnhem Nijmegen kan de gratis Toury app downloaden en meedoen aan de Toury fietsgame. Doel is werkenden te stimuleren vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan.

Lees verder...

Choreografie van de fietser onderzocht

image

Fietsers gedragen zich in de praktijk vaak anders dan de wettelijke voorschriften voorschrijven of richtlijnen veronderstellen. Soms probeert men de fietser met handhaving in het gareel te krijgen. Maar je kunt ook kijken of het natuurlijk fietsersgedrag vaker gehonoreerd kan worden. Dat deed men in Kopenhagen.

Lees verder...

Streetbeat wakkert goede voornemens onder scholieren aan

Het debatproject Streetbeat van TeamAlert heeft volgens eigen onderzoek een positief effect op het kennisniveau van scholieren over verkeersveiligheid en de intentie die zij hebben om muziek te luisteren op de fiets.

Lees verder...

Inchecken met de OV-chipkaart in nieuwe Utrechtse stalling

image

De bewaakte fietsenstalling op het Jaarbeursplein in Utrecht is op 19 mei officieel geopend. Daarmee is een pilot van start gegaan waarbij een aantal vernieuwingen de komende twee jaar verder wordt uitgetest, zoals inchecken met de OV-chipkaart en het gratis maken van de eerste 24 uur van de stallingsduur.

Lees verder...

Stadsregio Arnhem-Nijmegen ontwikkelt speciale wegwijzers voor snelfietsroutes

De Stadsregio Arnhem Nijmegen start een pilot met nieuwe paarse wegwijzers langs snelfietsroutes in de gemeenten Overbetuwe, Beuningen, Duiven en Nijmegen-Noord. De fietswegwijzers komen in diverse uitvoeringsvormen op een aantal locaties te staan. In een evaluatie wordt onderzocht hoe fietsers de nieuwe bewegwijzering waarderen en op welke wijze de wegwijzers definitief vorm moeten krijgen langs alle snelfietsroutes in de regio.

Lees verder...

Fiets en auto gaan communiceren om ongevallen te voorkomen

In 2015 zijn de eerste proeven voorzien op een speciaal ingericht kruispunt in Helmond, uitgerust met de technologieën om ongevallen met fietsers te voorkomen. Sensoren in voertuigen en systemen langs de weg moeten het gedrag van fietsers registreren en doorgeven aan naderende voertuigen.

Lees verder...

EU subsidie leidt tot superlichte vouwfiets

image

Ruim 1,5 miljoen EU-subsidie ging er in het ontwerp van deze elektrische vouwfiets zitten. Hij weegt dan ook slechts 7,5 kg en is vouwbaar is tot 50x40x15cm. Bovendien zijn alle onderdelen van de vouwfiets volledig recyclebaar. Het gaat om het resultaat van een door de EU gefinancierde project Bike Intermodal.

Lees verder...

Pilot om fietsroutes met WiFi in kaart te brengen

In Lochem is een pilot uitgevoerd om met behulp van Wifi spots de routes van fietsers in kaart te brengen.

Lees verder...

Stallen bij stations: woekeren met de ruimte

image

Extra stallingsruimte bouwen maar ook het gebruik van bestaande capaciteit optimaliseren. Daarmee hoopt staatssecretaris Mansveld van IenM de fietsparkeerproblemen bij stations terug te dringen.

Lees verder...

Forse maatschappelijke schade door fietsdiefstal

De schade veroorzaakt door fietsdiefstal bedraagt volgens de RAI 600 miljoen euro per jaar. Inzet van de lokfiets is succesvol, maar een druppel op de gloeiende plaat.

Lees verder...

Fietsersbond roept Zwolle uit tot Fietsstad 2014

image

De gemeente Zwolle is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury noemde Zwolle "een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt en dit ook uit de cijfers spreekt".

Lees verder...

Met de fiets naar het station en bij aankomst lopend naar kantoor

In stedelijke gebieden is de fiets op de heenreis het belangrijkste voortransportmiddel. Vanaf het station loopt men vaker.

Lees verder...

Nieuwe webtool biedt meer zicht op kosten en opbrengsten van fietsprojecten

image

Wat kost een nieuwe fietsbrug of een nieuwe fietsenstalling en wat levert het op? Met de webtool MKBA Fiets is dat nu door te rekenen. Met de webtool kan men de maatschappelijke kosten en baten van fietsprojecten in beeld brengen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om investeringen in fietsprojecten te vergelijken met investeringen in andere vervoerwijzen.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.