Fietsberaad

woensdag 1 mei 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Fietsbereikbaarheid StedenbaanPlusstations

30-05-2013

De fietsbereikbaarheid van stations wordt steeds belangrijker. Welke factoren spelen een rol in de bereikbaarheid, hoe kun je deze bereikbaarheid verbeteren en wat zijn de ervaringen van gemeenten?

Locatie: New Babylon Meeting Center, Anna van Buerenplein 29 2e etage, Den Haag
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #fietsbereikbaarheid

Lees verder...

Fietsen in de smart city (herkansing)

13-05-2013

Smart cities hebben de toekomst. Een aantrekkelijke en inspirerende stad trekt kenniswerkers en stimuleert de economie. Welke rol heeft de fiets daarbij?

Locatie: Inbo, Gaasterlandstraat 5, Amsterdam (tegenover Amsterdam RAI).
Tijd: 15:00 - 17:30 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #fietssmart

Lees verder...

Excursie Breda

13-06-2013

De excursie van het Fietsberaad is dit jaar in Breda. Rob Temme en enkele van zijn collega’s van de gemeente Breda, leiden ons op de fiets door de stad en over een stukje van de snelfietsroute naar Etten-Leur.

Locatie: Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10, 4811 DJ Breda
Tijd: 12:00 - 16:30 uur
Kosten: gratis
Twitter: #fietstochtbreda

Lees verder...

Winter 13/14 begint nu!

plaatje

Wie de gladheidsbestrijding voor fietsers in het winterseizoen 2013/14 wil verbeteren, moet nu beginnen met de voorbereidingen. De zojuist verschenen Fietsberaadnotitie De basis voor effectieve gladheidsbestrijding voor fietsers kan daarbij behulpzaam zijn.

Lees verder...

CROW-publicaties

plaatje
    CROW heeft meerdere uitgaven waarin aandacht is voor de fiets(er). Hier vindt u een overzicht en kunt u de publicaties bestellen.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Leiden legt accent op de woon-werkfietser

image

De gemeente Leiden gaat de komende jaren vooral investeren in de woon-werkfietser want daar valt de meeste winst te boeken. En daar zijn ook de meeste subsidies binnen te halen.

Lees verder...

Oranje Fietsberaad fiets naar De Ronde Venen

image

Wethouder Kees Schouten van de gemeente De Ronde Venen is de nieuwe bezitter van de oranje Fietsberaad-fiets  Hij kreeg deze overhandigd van gedeputeerde Remco van Lunteren van de provincie Utrecht. Die won de omafiets bij gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Fietsberaad.

Lees verder...

Aantal verkeersdoden onder fietsers onveranderd in 2012

In 2012 kwamen in Nederland 650 mensen om in het verkeer. Dit zijn 11 slachtoffers minder dan in 2011. Het aantal fietsers dat omkwam is met 200 gelijk gebleven ten opzichte van 2011. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat. 

Lees verder...

Oslo: fietsen in tegenrichting geeft weinig problemen

image

In Oslo heeft men onderzocht wat het effect is van het toelaten van fietsers in twee richtingen in straten waar automobilisten maar één kant op mogen rijden. De conclusie luidt dat fietser er blij mee zijn, automobilisten wat minder.

Lees verder...

Ruimte voor 500 extra fietsen bij station Zwolle

Bij het station in Zwolle, aan de Oosterlaan, is ruimte gemaakt voor ruim 500 extra fietsen. De extra plaatsen moeten voorkomen dat fietsen gevaarlijk buiten de rekken worden gestald. De extra stallingen zijn gezamenlijk gerealiseerd door de provincie Overijssel, ProRail en de gemeente Zwolle.

Lees verder...

Meest heup- en hoofdverwondingen bij enkelvoudige fietsongevallen

image

Ongeveer een derde van de verkeersslachtoffers die in Zweden in het ziekenhuis belanden zijn fietsers en in de meeste gevallen gaat het om enkelvoudige ongevallen. Heup- en hoofdverwondingen zijn dominant.

Lees verder...

Veilige bermen vergroten effectieve breedte fietspad

image

De breedte van een fietspad doet er toe. Op smallere fietspaden vinden beduidend meer conflicten plaats dan op bredere fietspaden, zo luidt de conclusie van TNO na onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat DVS. In de stad is 2,5 meter een veilige breedtemaat, buiten de stad voor een tweerichtingenpad is dat 4 meter.

Lees verder...

Trekkers verdwijnen van parallelwegen in Friesland

Trekkers verdwijnen steeds meer van de parallelwegen in Friesland. Voor de veiligheid van fietsers wil de provincie landbouwverkeer verplaatsen naar de hoofdrijbaan.

Lees verder...

Video Groepsfietsen als voorbereiding praktisch verkeersexamen

In 2012 was Zwolle de eerste gemeente waar tijdens het praktisch verkeersexamen een gedeelte van het parcours werd afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Daar is nu ook een educatieve video voor beschikbaar.

Lees verder...

Den Haag zet in op meer stallingen en sterroutes

image

Den Haag bouwt in 2013 en 2014 duizenden extra plekken om de fiets te stallen bij treinstations en tramhaltes. Ook komen er minimaal tien nieuwe buurtstallingen en 120 fietstrommels. Verder werkt de gemeente Den Haag de komende twee jaar aan vier sterroutes van de buitenranden van de stad naar het centrum.

Lees verder...

Stadsregio Rotterdam laat groot aantal fietsparkeerplekken aanleggen

De stadsregio Rotterdam laat de komende jaren, samen met de gemeenten en ProRail, een groot aantal fietsparkeerplekken aanleggen bij stations en haltes van het openbaar vervoer. Alleen al in 2013 komen er minstens 4.000 plaatsen bij en het volledige programma loopt op tot 8.500 parkeerplekken.

Lees verder...

Jaarlijks 9.100 e-fietsers naar de Spoed Eisende Hulp

image

Van alle fietsslachtoffers die in de periode van juli 2011 tot en met juni 2012 op de Spoed Eisende Hulp belandden, reed 13% op een elektrische fiets. Van alle Nederlanders was toen 7% in het bezit van een elektrische fiets. De gemiddelde leeftijd van de e-fietsslachtoffers lag op 66 jaar en 70% was vrouw. Hoewel dit een stereotype beeld van een e-fietsslachtoffer lijkt te bevestigen, is hiermee nog niet gezegd dat de elektrische fiets onveilig is.

Lees verder...

European Cycling Challenge start in Utrecht

De maand mei is tot fietsmaand uitgeroepen in Utrecht. Alle fietsers die fietsen van, naar en in de stad Utrecht, zijn uitgenodigd voor The European Cycling Challenge. Welke stad fietst de meeste kilometers? 

Lees verder...

Fietsknooppunten gebruikt door 13% van de recreatieve fietsers

image

 49% van de Nederlandse bevolking (ruim 8 miljoen mensen) maakt fietstochten voor plezier. Bij elkaar gaat het jaarlijks om 167 miljoen binnenlandse fietstochten. Bij 13% van alle fietstochten worden fietsknooppuntnetwerken gebruikt. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek van het Fietsplatform.

Lees verder...

Utrecht onderzoekt effect nieuwe fietsbewegwijzering

image

Utrecht gaat uitzoeken of fietsers met nieuwe fietsbewegwijzering te bewegen zijn een rustigere route te kiezen. 

Lees verder...

Fietsdiefstal voor negen procent reden om niet te fietsen

De angst dat dat fiets gestolen wordt is voor 9% van de ANWB-leden reden om de fiets te laten staan. In totaal is voor 17% de angst voor fietsdiefstal een motivatie om de fiets wel eens te laten staan, al gebeurt dit niet frequent (bij 66% gebeurt dit maximaal een paar keer per jaar).

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.