Fietsberaad

dinsdag 1 juli 2014

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Expertbijeenkomst Fiets & Data

Op donderdag 25 september organiseert CROW-Fietsberaad in samenwerking met Provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, de Fietsersbond en Keypoint een bijeenkomst over het verzamelen van data op het gebied van fiets- en voetgangersverplaatsingen. Welke data rondom fiets is er al beschikbaar? Wat kunnen we ermee? En hoe kunnen we die data met elkaar delen? 

Locatie: Provinciehuis Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA, Utrecht
Tijd: 13:00 - 17:30 uur
Kosten: overheden gratis, anderen 150 euro
Twitter: #fietsdata

Lees verder...

Fietsverkeer 34

plaatje

Het nieuwe nummer van Fietsverkeer is verschenen. U kunt de artikelen hier downloaden en u kunt zich via 'Mijn Fietsberaad' gratis abonneren op het tijdschrift.

Fietsverkeer 34 bevat de volgende artikelen:

  • Een fietscoach kan helpen
  • CROW-Fietsberaad: Eén loket voor alle vragen
  • Ook de fietsende stapper moet zijn fiets ergens kwijt
  • Dutch Cycling Embassy: Van dominee naar koopman
  • Geen smalle fietsstroken meer
  • Wat kost een fietsenstalling?
  • Fietsparkeren in de cloud
  • Veilig stallen belangrijker dan beloning

Lees verder...

Fietsparkeercongres 2014

Op 12 juni 2014 organiseerde CROW-Fietsberaad het Fietsparkeercongres 2014. Ruim 200 deelnemers bezochten enkele tientallen presentaties bij over stallen bij stations en in stadscentra. En leveranciers toonden er de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het beheer van stallingen. De presentaties staan nu ook online.

Lees verder...

Digitaal abonnement Fietsverkeer

Ontvangt u het magazine Fietsverkeer per post, maar zou u deze liever via de e-mail ontvangen?


Het Fietsberaad biedt een digitaal abonnement Fietsverkeer aan. Met dit abonnement ontvangt u tweemaal per jaar een e-mail met een link naar de nieuwe Fietsverkeer.

>> Wijzig uw abonnement in Mijn Fietsberaad

Lees verder...

Staan uw stallingen op de kaart?

plaatje

CROW-Fietsberaad heeft de website VeiligStallen.nl gelanceerd: een database van (bewaakte) stallingen in Nederland. We verzoeken gemeenten te controleren of alle stallingen op de kaart staan.

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Hoe staat het met de speed pedelec?

image

Hij ziet eruit als een fiets maar kan dankzij een forse elektromotor met meetrappen zo’n 45 km/uur halen: de speed pedelec. Beleidsmakers, juristen en wegbeheerders zitten er nog mee in hun maag. Er lijken risico’s aan te zitten voor de verkeersveiligheid. Maar ook voordelen: de speed pedelec trek veel belangstelling van forenzen die er de auto voor laten staan. Het Fietsberaad wil er graag meer van weten.

Lees verder...

Fiets ‘Big Data’ beschikbaar voor de hele wereld

image

Met data uit fietsapp een heatmap generen van een stad met daarop de favoriete routes van fietsers. Volgens Strava heeft dat potentie.

Lees verder...

Fietsen we minder?

De nieuwe cijfers van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN 2013) zijn beschikbaar. Het OViN zorgt voor actuele mobiliteitsinformatie die gebruikt wordt door beleidsmakers en onderzoekers op het gebied van verkeer en vervoer. De cijfers wijzen in de richting van minder fietsgebruik.

Lees verder...

Weinig steun in Kamer om regie over stationsstallingen bij gemeenten te leggen

image

Er is nog geen Kamerbrede steun voor het voorstel van de VNG om gemeenten meer zeggenschap te geven over het fietsparkeren bij stations. En het is zeker niet vanzelfsprekend dat ze daarvoor meer financiële middelen krijgen. Die conclusie is te trekken na een debat met Tweede Kamerleden, VNG, NS en Fietsberaad tijdens het Fietsparkeercongres 2014 op 12 juni in Den Haag.

Lees verder...

‘Laat jongeren zelf risico’s ervaren van telefoongebruik tijdens het fietsen’

image

Laat jongeren ervaren dat fietsen met een mobiele telefoon in de hand in het echt moeilijker en onveiliger is dan fietsen zonder telefoon. 

Lees verder...

Diepteonderzoek fietsongevallen leidt tot aanbevelingen voor aanpassingen infrastructuur

In opdracht van de provincie Zeeland heeft SWOV een dieptestudie uitgevoerd naar fietsongevallen met 50-plussers. Het onderzoek betrof 35 ongevallen waarbij een 50-plusser ten val was gekomen, tegen een obstakel was gereden of tegen een andere fietser of een brom- of snorfietser was gebotst.

Lees verder...

Foutgeparkeerde fietsen vormen probleem in uitgaansgebieden

image

In steeds meer gemeenten buigt men zich over problemen die geparkeerde fietsen veroorzaken in uitgangsgebieden. Ze blokkeren nooduitgangen en verhinderen de doortocht van hulpdiensten.

Lees verder...

Dutch Cycling Embassy actief in Mexico en Uganda

De Dutch Cycling Embassy richt zich de laatste tijd nadrukkelijk op landen als Brazilië, Ecuador en Duitsland. Maar ook in Mexico en Uganda profiteert men inmiddels van Nederlandse fietsdeskundigheid.

Lees verder...

Netkous als stad-land verbinding

image

Rotterdam heeft er een opvallende brug bij. Dit keer een fiets- en voetgangersbrug die Rotterdam-Zuid verbindt met het groen buiten de stad, de Albrandswaard en de streek langs de Oude Maas.

Lees verder...

Twente gaat automobilisten belonen als ze gaan fietsen

Regio Twente Fietsactie is een actie gestart om het fietsgebruik onder medewerkers van bedrijven in het woon-werkverkeer te stimuleren. Automobilisten worden door fietsers aangespoord om mee te doen.

Lees verder...

Gratis fietshelm voor Zoetermeerse schoolkinderen

image

Shell en VVN voorzien 2500 basisschoolleerlingen in Zoetermeer van een gratis fietshelm.

Lees verder...

Snorfietser met helm naar de rijbaan

Minister Schultz gaat de regelgeving zodanig aanpassen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om het dragen van een helm door snorfietsers in bepaalde gebieden te verplichten. Dat maakt het mogelijk de snorfietsers naar de rijbaan te verwijzen.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.