Fietsberaad

maandag 4 maart 2013

Kenniscentrum voor Fietsbeleid

Inspiratiebijeenkomst Fiets

21-03-2013 

Gemeente Enschede, Regio Twente en Keypoint Consultancy organiseren in samenwerking met het Fietsberaad een middagbijeenkomst over actuele en inspirerende onderwerpen rondom de fiets en fietsbeleid.
[Nog maar beperkt aantal plaatsen beschikbaar!]

Locatie: Grolsch Veste, Enschede
Tijd: 12:15 - 17:15
Kosten: Gratis
Twitter: #FietsTwente

Lees verder...

Voorbereiding Velo-city 2013

18-03-2013

De Dutch Cycling Embassy organiseert i.s.m. de Fietsersbond en het Fietsberaad een themabijeenkomst ter voorbereiding van Velo-city 2013. Alle Nederlanders die geïnteresseerd zijn in spreken op/ of bezoeken van Velo-City 2013 zijn van harte welkom.

Locatie: Utrecht (exacte locatie nader te bepalen)
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis
Twitter: #

Lees verder...

Congres Stationslocaties

20-06-2013

Congres van het Nederlands Instituut voor de Bouw met onder meer aandacht voor de mobiliteitsaspecten, inclusief fietsparkeren.

Locatie: nog niet bekend

Lees verder...

Zet de paal niet terug!

plaatje

Tip - In verband met de gladheidsbetrijding hebben veel gemeenten paaltjes van de fietspaden verwijderd. Nu het einde van de winter nadert een tip uit het keuzeschema Sanering paaltjes op fietspaden: “Plaats een paaltje alleen terug als er klachten komen”. En nog een aanvullende tip: zorg voor een goede registratie van de klachten, zodat u ook in de toekomst kunt achterhalen waarom het paaltje teruggeplaatst is.”

Lees verder...

 

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Geef de fietsroute naar het buitengebied een naam

image

Geef de fietsroute naar het buitengebied een naam en plaats hem zo in de ‘mental map’ van de potentiële fietser. En ook een kunstwerk langs de route kan die identiteit versterken. Als meer mensen van het bestaan van een route weten, zal het gebruik toenemen.

Lees verder...

Kamer voor kentekenbewijs tractoren

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de minister oproept een kentekenbewijs voor tractoren in te voeren.

Lees verder...

Wachtpaal

image

Verkeerslichten zijn zowel voor automobilisten als voor fietsers vervelend. Maar in de auto hoef je slechts je voet op de rem te houden. Voor fietsers is het balanceren, een voet aan de grond houden of afstappen. Maar als fietsers rechtop kunnen wachten, kunnen ze snel wegrijden bij groen licht. Daar heeft de Zweedse ontwerper Marcus Abrahamsson wat op gevonden.

Lees verder...

Automobilisten blijven elektrische fiets gebruiken

Vóór aanschaf van een gesubsidieerde elektrische fiets in de Stadsregio Arnhem Nijmegen gingen gingen zes op de tien deelnemers met de auto naar het werk. Nu pakken twee op de tien deelnemers nog de auto.

Lees verder...

Noord-Holland subsidieert fietsenstallingen

De provincie Noord-Holland heeft bijna € 7,5 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van fietsenstallingen en fietsinfrastructuur op en leidend naar OV-knooppunten.

Lees verder...

Vlaamse snelfietsroute vergroot bereik woon-werkfietsers

image

De afstand die de gemiddelde woon-werkfietser op de snelfietsroute tussen Leuven, Brussel en de luchthavenregio aflegt bedraagt 18 km. Dat is aanzienlijk meer dan tot nu toe vaak als bovengrens wordt aangehouden voor het bereik van een fietsforens.

Lees verder...

BRU werkt aan nieuw fietsverkeersmodel

Hoeveel fietsers zullen een nieuwe fietsdoorsteek gebruiken? En hoe veel sneller reizen fietsers als bijvoorbeeld de wachttijd bij verkeerslichten zou worden verkort? Bestuur Regio Utrecht werkt in samenwerking met Fietsersbond en universiteiten aan een de ontwikkeling van een betrouwbaar fietsverkeersmodel.

Lees verder...

Ontwerpen voor de oudere verkeersdeelnemer

Met het oog op de toekomst en de behoefte van senioren om zelfstandig aan het verkeer deel te blijven nemen, is het gewenst om in het wegontwerp extra aandacht te besteden aan senioren als verkeersdeelnemers. Een nieuwe CROW publicatie Seniorenproof wegontwerp laat zien hoe verkeersontwerpers daarmee rekening kunnen houden. 

Lees verder...

OV-fiets wordt exportproduct

image

Het zat al een tijdje in de planning, maar dit jaar moet het er toch van komen dat de OV-fiets in Engeland vaste voet aan de grond krijgt. Opzet is dat de Engelse versie van de fiets op zo'n 50 stations wordt uitgerold. In Nederland groeide het aantal abonnees vorig jaar met 40 procent.

Lees verder...

ROV Gelderland onderzoekt SMART-stuur

Een fietsstuur dat gebruik van de smartphone door jongeren veiliger maakt. Dat is kort samengevat het doel van een verkennende studie die dit jaar wordt uitgevoerd door het ROV Gelderland.

Lees verder...

Utrecht wil ook buiten het centrum weesfietsen ruimen

image

Utrecht gaat ook buiten de binnenstad weesfietsenacties organiseren om de ruimte voor fietsparkeren beter te benutten. Verder wordt het makkelijker gemaakt om een autoparkeerplaats te gebruiken voor bijvoorbeeld fietsklemmen of een fietstrommel.

Lees verder...

Liever een aangename route, dan een snelle route

In de planning van openbaar vervoer, P+R en fietsvoorzieningen hoeven beleidsmakers niet altijd te mikken op de snelste routes. Men kan ook proberen aangename routes te creëren, en die mogen dan best wat langer zijn

Lees verder...

Minder fietsers slachtoffer van gladheid

image

Fietsers beginnen steeds minder het slachtoffer te worden van sneeuw en gladheid. Dit leidt VeiligheidNL af uit een vergelijking van cijfers van deze winter en vorige winter.

Lees verder...

Maximaal 100 legale fietstaxi's in Amsterdam

Vanaf 1 april 2013 gelden nieuwe regels voor het alternatief personen vervoer in Amsterdam. De aangepaste regelgeving moet er onder meer voor zorgen dat de overlast van fietstaxi's afneemt.

Lees verder...


Fietsberaad

Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Info

Het Fietsberaad is bereikbaar via de coördinator, Otto van Boggelen.
T: 030-2918217
E: vanboggelen@fietsberaad.nl

Fietsberaad
Jaarbeursplein 22
3521 AM Utrecht

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de Nieuwsbrief redactie,
Ron Hendriks: fietsberaad@crow.nl

Abonnement

Een abonnement op de Fietsberaad nieuwsbrief is gratis. U kunt zich aan- of afmelden via Mijn Fietsberaad.

Add to Google
Met deze knop krijgt u automatisch het laatste Fietsberaadnieuws op uw iGoogle.


Fietsberaad is ook actief op Twitter. Met deze knop kunt u zich abonneren op de nieuwsberichten van het Fietsberaad.