donderdag 1 december 2011

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Amersfoort aan de slag met paaltjes

plaatje

De gemeente Amersfoort doet mee aan het proefproject om het aantal paaltjes op fietspaden te verminderen. Paaltjes zijn een oorzaak van veel enkelvoudige fietsongelukken. Inwoners kunnen nu via een website aangeven welke paaltjes op Amersfoortse fietspaden onveilig zijn of zouden moeten verdwijnen.
Lees verder »

Fiets in de keuken

plaatje

In Nederland wachten we nog steeds op een nieuw bouwbesluit met mogelijk de herinvoering van de fietsenberging. In België laat Mobiel 21 aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe gemeenten, maar ook architecten en bewoners het heft in eigen hand kunnen nemen.
Lees verder »

Fietsstadverkiezing slaat aan in Vlaanderen

Maar liefst 71 Vlaamse steden en gemeenten stellen zich kandidaat voor de verkiezing fietsstad 2012. Antwerpen is met 483.000 inwoners de grootste stad, Lo-Reninge met 3300 inwoners de kleinste gemeente.
Lees verder »

Telpaal evolueert

plaatje

 De telpaal wordt steeds mooier. De nieuwe versie laat niet alleen aantallen passerende fietsers zien, maar ook de snelheid en reistijd.Met de telpaal willen de betreffende wegbeheerders vooral laten zien dat men aandacht heeft voor de fieters.
Lees verder »

Half miljoen voor verkeersveiligheid ouderen

Minister Schultz trekt een half miljoen euro uit voor initiatieven die ouderen helpen om veilig aan het verkeer te blijven deelnemen. Met het geld ondersteunt de minister organisaties die werk maken van het veilig mobiel houden van ouderen met bijvoorbeeld scootmobielcursussen, fietstips en opfriscursussen verkeersregels.
Lees verder »

ICT kan helpen fietsgebruik veiliger te maken

plaatje

Ongeveer 7 procent van de Europese verkeersslachtoffers valt onder fietsers. Er zijn veel traditionele maatregelen te bedenken om ongevallen met fietsers te voorkomen. Het SAFECYCLE project onderzoekt hoe ICT toepassingen kunnen worden gebruikt om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren.  
Lees verder »

Ierse Fietsleidraad met Nederlandse steun opgezet

plaatje

De Ierse Fietsleidraad is online. Met ondersteuning van Nederlandse consultants werd een beknopte maar overzichtelijke online uitgave ontwikkeld. Met aandacht voor locatie-specifieke oplossingen en met overzichtelijke 3D-schetsen.
Lees verder »

Lessen uit het verleden

Fietsers prefereren de snelste weg en stellen een samenhangend fietsnetwerk erg op prijs. Een nieuwe studie naar de effecten van enkele roemruchte fietsprojecten uit de vorige eeuw levert weliswaar geen echt verrassende resultaten op, maar laat vooral zien dat een consequente aanpak vruchten afwerpt.
Lees verder »

Eerste deel fietssnelweg F35 geopend

plaatje

Het eerste tracé van de F35 tussen Enschede en Hengelo is officieel geopend. De nieuwe fietssnelweg, die meer inwoners op de fiets moet krijgen tussen beide gemeenten, is bijna drie kilometer lang en geheel voorzien van energievriendelijke dimbare led-verlichting.
Lees verder »

Meer oudere fietsers belanden in het ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van fietsongevallen bij ouderen is in de periode 2005-2009 met 55% toegenomen. Dit meldt de Stichting Consument en Veiligheid.
Lees verder »

Middelburg heeft primeur van de leenfiets

Middelburg is de eerste gemeente in Nederland die de leenfiets introduceert. Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven, begint rond deze tijd een proef op vier locaties in de gemeente.
Lees verder »

Oprolstalling voor de avonduren

plaatje

Bezoekers van het theater Odeon de Spiegel en Grand Café Public in Zwolle kunnen voortaan hun fiets in de avonduren stallen in een opvouwbare stalling.
Lees verder »

OV-fiets beproeft fietscarrousel

plaatje

'De OV-fietscarrousel is niet alleen voor ons nieuw maar ook voor u als abonnee. Daarom fietst u in de maand november gratis met een OV-fiets uit de OV-fietscarrousel.' Zo kondigt OV-fiets de nieuwe fietscarrousel aan die onlangs in Bunnik in gebruik is genomen.
Lees verder »

OV-fiets verwelkomt 100.000ste abonnee

OV-fiets heeft de 100.000ste abonnee ingeschreven. Dat gebeurde in Den Haag. In 2010 werden door 85.000 abonnees in totaal 835.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Dit jaar gaat OV-fiets ruim over de 100.000 abonnees heen en komt eind dit jaar uit op zo’n 1.000.000 ritten.
Lees verder »

Protestanten vaker op de fiets

plaatje

Zes plaatsen uit de bible-belt staan in de top twintig van fietsgemeenten. Is dat toeval? Volgens Thijs Koolhof waarschijnlijk niet. In zijn bachelorscriptie 'Een goed rentmeester fietst. Katholicisme, protestantisme & de fiets’ concludeert hij dat de manier waarop het rentmeesterschap in het protestantisme wordt ervaren bijdraagt aan een hoger, dan gemiddeld, fietsgebruik. 
Lees verder »

Randstad streeft naar kwaliteit voor de fietsenstallingen

plaatje

De komende maanden worden bij 552 haltes van het Randstadnet het aantal gestalde fietsen geïnventariseerd en de kwaliteit van de fietsparkeervoorzieningen in beeld gebracht. Bij de grootste haltes wordt ook gekeken naar de aanwezigheid van weesfietsen. Het wordt de eerste grootschalige praktijktoepassing van nieuwe kwaliteitsnormen voor fietsparkeervoorzieningen bij bus-, tram- en metrohaltes van het Fietsberaad.
Lees verder »

Regensensor ook in Groningen

plaatje

Na Noord-Brabant voert nu ook de gemeente Groningen de regensensor in. Fietsers krijgen vaker groen als het regent. Bij de officiële openingshandeling bij de Oosterbrug kwam de regen nog uit een brandweerspuit.
Lees verder »

Speciale gratis stalling voor brommers bij station Zutphen

Brom- en snorfietsers hebben bij station Zutphen een aparte, eigen stalling gekregen waar gratis geparkeerd kan worden in het monumentale stationsgebouw. De fietsenkelder onder het station is nu uitsluitend voorbehouden aan gewone fietsen. 
Lees verder »

Verder met Fiets Filevrij

De Fietsersbond kan verdergaan met het project Fiets filevrij rond de aanleg van regionale snelfietsroutes. Het ministerie van Infrastructuur heeft besloten het project te financieren van najaar 2011 tot najaar 2012. Zowel het IPO (Interprovinciaal Overleg) als de SkVV (Stadsregio's kader Verkeer en Vervoer) hadden daarom gevraagd. SkVV heeft zich bovendien bereid verklaard Fiets filevrij van najaar 2012 tot najaar 2013 te financieren.
Lees verder »

‘s-Hertogenbosch Fietsstad 2011

 De gemeente ‘s-Hertogenbosch is Fietsstad 2011. Genomineerd waren de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp.
Lees verder »

Fietsparkeur voor etagerekken

De Stiching FietsParkeur heeft een keurmerk ontwikkeld voor etagerekken. Aan de norm was behoefte vanwege het sterk groeiende aantal etagerekken rond stations en in binnensteden. Met de norm hoopt de Stichting FietsParkeur een kwaliteitsimpuls te geven aan het fietsparkeren.
Lees verder »