woensdag 3 december 2008

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

CDA vraagt om tandje extra

plaatje

'Fietsen in Nederland…een tandje erbij', zo heet de initiatiefnota van CDA-kamerlid Joop Atsma. In de nota doet Atsma een groot aantal suggesties om het fietsen te bevorderen, variërend van een laag btw voor fietsenstallingen tot en met het aanbrengen van windschermen en het invoeren van een fiscale vergoeding voor fietsers.
Lees verder »

Europese geld voor fietsplannen

De Europese commissie heeft vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor plannen die de leefbaarheid van de binnenstad ten goede komen. Fietsmaatregelen staan hoog op het verlanglijstje.
Lees verder »

'Ovonde veiliger voor fietsers'

plaatje

Volgens de Friese verkeersgedeputeerde Piet Adema is de ovonde veiliger voor fietsers dan een gewone rotonde. Met name voor de dodehoekongevallen met afslaande vrachtwagens zou de rotonde een oplossing moeten bieden.
Lees verder »

Cuijk: toch voorrang voor fietsers

De gemeenteraad van Cuijk is toch akkoord gegaan met het ombouwen van drie rotondes en het aanleggen van een nieuwe rotonde conform de aanbevelingen van het CROW.
Lees verder »

Gemeenten lopen subsidies mis als ze geen weesfietsen ruimen

Gemeenten moeten het probleem van de weesfietsen aanpakken anders lopen ze kans minder subsidie te krijgen voor nieuwe stallingen. Dat stelt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Om ze daarbij te helpen gaat V&W een weesfietsteam oprichten.
Lees verder »

Nieuwe fietsenvleugel bij station Den Haag Centraal

plaatje

Sinds 20 november is er een nieuwe, tijdelijke fietsenvleugel bij station Den Haag Centraal waar Hagenaars hun tweewieler gratis en overdekt kunnen stallen.
Lees verder »

Lock’n’Go nu ook in Wageningen

Nadat eerder in Eindhoven en Veldhoven Lock’n’Go fietsklemmen werden geplaatst, zijn ze nu ook op twee locaties in Wageningen te vinden en wel nabij het busstation en in het centrum naast de Hema.
Lees verder »

Meer ziekenhuisgewonden in 2007 als gevolg van verkeersongevallen

Het aantal mensen dat in 2007 na een verkeersongeval in het ziekenhuis belandde is in vergelijking met het jaar daarvoor met 8,6 procent gestegen. Net zoals voorgaande jaren zijn vooral fietsers en ouderen het slachtoffer van verkeersongevallen.
Lees verder »

Nieuwe fietsbrug Aduarderdiep

De eerste paal voor een nieuwe brug over het Aduarderdiep bij Leegkerk is de grond in. Met de moderne draaibrug ontstaat er een nieuwe verbinding tussen de westkant van de stad met de omgeving van Zuidhorn en Den Horn en v.v. De brug met fietspaden zal naar verwachting zo’n duizend fietsers per dag verwerken en na de zomer van 2009 worden opgeleverd.
Lees verder »

Fietsplatform moet fietsbeleid provincie en gemeenten coördineren

plaatje

De provincie Overijssel gaat een Fietsplatform oprichten. Het platform gaat de fietsactiviteiten van provincie en gemeenten beter op elkaar afstemmen.
Lees verder »

Stadsregio Rotterdam laat onderzoeken of fiets helpt tegen ziekteverzuim

Het verkeerscoördinatiecentrum Rijnmond (VCCR) gaat samen met de GGD Rotterdam-Rijnmond onderzoeken of fietsen naar het werk leidt tot minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.
Lees verder »

Ontwerpwedstrijd voor fietsvriendelijke wijk

Ontwerp een omgeving die uitnodigt de fiets te verkiezen boven de auto. Dat is de opdracht voor deelnemers van de ontwerpwedstrijd ‘De fietsvriendelijke wijk’ die de Fietsersbond heeft uitgeschreven.
Lees verder »

Op proef met OV-fiets naar huis vanaf station

OV-fiets is gestart met een proef voor een nieuwe service, OV-fiets@home. De testlocatie is station Amsterdam Zuid en de proefrijders zijn zo'n 30 Amsterdamse klanten van OV-fiets die vanaf dit station per trein naar hun werk reizen. Zij gebruiken de OV-fiets als vervoermiddel tussen hun huis en het station.
Lees verder »

Ook Delft lanceert telpaal

plaatje

Na Apeldoorn is Delft de tweede gemeente die een fietstelpunt heeft geïnstalleerd. Het telpunt staat bij de Prinses Irene-tunnel aan de Westlandseweg en registreert al het verkeer dat op dit fietspad voorbijkomt.
Lees verder »

RijnGouwelijn via Hooigracht

De RijnGouwelijn gaat in Leiden via de Hooigracht en Langegracht lopen. Dat is de conclusie van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van de nadere uitwerking van het tracé en de bijbehorende kostenraming. Dit tracé zal waarschijnlijk voor de fietsers beter uitpakken dan het eerder voorgestelde tracé door de Breestraat.
Lees verder »

'Huurfiets beste uitvinding van 2008'

plaatje

In Canada en de VS heeft de huurfiets een duwtje in de rug gekregen doordat het tijdschrift Time het systeem in Montreal (Bixi genaamd) heeft uitgeroepen tot één van de beste uitvindingen van 2008.
Lees verder »

Snelfietsroute Utrecht-Breukelen geopend

Met een wedstrijd tussen de fiets en de auto is begin november de nieuwe fietsroute tussen Breukelen en Utrecht officieel geopend.
Lees verder »

Sterren voor Vlaamse fietspaden

Vlaanderen wil een sterrensysteem voor fietspaden invoeren. Fietspaden die voldoen aan alle veiligheids- en comforteisen kunnen maximaal vijf sterren krijgen.
Lees verder »

TU Delft werkt aan geavanceerde leenfiets

plaatje

De TU Delft is bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar de BIMI (BIcyclette Movement Individuel), een technisch zeer geavanceerd leenfietssysteem waarbij de fiets overal op straat kan worden achtergelaten en weer worden geleend.
Lees verder »

Uitbreiding fietsenstallingen bij haltes Zuidtangent

Bij 5 bushaltes van de Zuidtangent in Hoofddorp en Nieuw-Vennep heeft de provincie extra fietsenstallingen geplaatst. Dit om het wildparkeren en gevaarlijke situaties tegen te gaan.
Lees verder »