woensdag 2 februari 2011

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

ZOEF-routes trekken meer fietsers

plaatje

De fietsroute tussen De Lier, Delft en Pijnacker trekt sinds die is opgewaardeerd meer fietsers. De toename is – naar eigen zeggen van de fietsers – maar voor een betrekkelijk klein deel toe te schrijven aan de verbeteringen op en rond de route.
Lees verder »

Campagne Fietsen Scoort telde 26.000 deelnemers

In 2010 hebben 26.000 deelnemers in heel Nederland meegedaan met de fiets-stimuleringscampagne Fietsen Scoort. Zij registreerden 13 miljoen fietskilometers.
Lees verder »

Fietsend familielid zet aan tot fietsen

plaatje

Als iemand binnen het gezin fietst, inspireert dat anderen ook tot fietsen. Dat blijkt uit een langjarige studie in het Oostenrijkse Graz naar factoren die belangrijk zijn om gedragsverandering te bewerkstellingen.
Lees verder »

Fietshelm voor alle Zeeuwse basisschoolleerlingen

Alle basisschoolleerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de gemeenten Terneuzen, Noord-Beveland en Vlissingen ontvingen vorig jaar al de gratis fietshelm in het kader van het Zeeuws jaar van de fiets. Dit jaar volgen de leerlingen van de Zeeuwse basisscholen in de overige gemeenten.
Lees verder »

Fietspad wekt stroom op

In 2012 start het eerste pilotproject van de zonneweg in de vorm van een fietspad met zonnecellen in Krommenie (Noord-Holland). TNO ontwikkelt SolaRoad samen met de Provincie Noord-Holland en enkele bedrijven.
Lees verder »

Friezen positief over fietspaden

Friezen zijn positiever over de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid van de fietspaden dan in 2005. Meer dan driekwart van de Friezen (78%) geeft aan dat er voldoende recreatieve fietspaden zijn, een behoorlijke verbetering ten opzichte van 2005 (60%). De kwaliteit van de fietspaden kreeg het rapportcijfer 7,2 (in 2005 een 7,0).
Lees verder »

Ecoducten ook goed te gebruiken door wandelaars en fietsers

plaatje

Mensen en dieren kunnen gebruik maken van ecoducten zonder dat ze elkaar hinderen. Dat blijkt uit een studie van Alterra. Het bureau onderzocht of er minder wild over een ecoduct gaat als dat ook wordt gebruikt door recreatief verkeer zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Bij een goed uitgevoerd ecoduct levert dat geen problemen op.
Lees verder »

Met OV-fiets pendelen tussen festivallocaties

NS Fiets en OV-fiets zijn samen partner van het XL-jubileumprogramma van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Met OV-fiets kunnen bezoekers de 40 locaties die bij het Festival betrokken zijn gemakkelijk en snel bereiken.
Lees verder »

Minder energieverbruik met reflecterende bestrating

Reflecterende fietspaden beginnen aan een bescheiden opmars. Nadat in Noord Holland een eerste proef is gestart met het reflecterende asfalt Luminumpave, is er nu een fabrikant die reflecterende straatstenen levert. Ze werden al toegepast rond de Groningse fietsflat.
Lees verder »

Bike-sharing World Map

plaatje

De kaart van Europa laat inmiddels een indrukwekkend aantal locaties zien waar fietsleensystemen in bedrijf zijn. Maar ook buiten Europa vinden we er steeds meer. Alleen Nederland vormt nog een witte vlek.
Lees verder »

Nieuwe fietsbrug Leidsche Rijn-stad

Het college van Utrecht heeft een principebesluit genomen over een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal. De brug gaat lopen van de te bouwen wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn naar het Victor Hugoplantsoen in Oog in Al.
Lees verder »

Nieuwe Leidraad fietsparkeren

plaatje

CROW presenteert de Leidraad fietsparkeren. Deze nieuwe leidraad behandelt zowel de beleidskant als de invulling van fietsparkeren in de praktijk. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan veelvoorkomende fietsparkeerproblemen, zoals hinderlijk geplaatste fietsen, fietswrakken en weesfietsen.
Lees verder »

Plooifiets in voor- en natransport slaat aan

plaatje

De vouwfietsen die busreizigers in Wallonië huren van ov-maatschappij TEC bevallen goed. Inmiddels onderzoekt ook NMBS of een dergelijke constructie aan te bieden is voor de treinreizigers.
Lees verder »

Utrecht: 20 miljoen euro extra voor de fiets

Utrecht trekt deze collegeperiode bijna € 20 miljoen extra uit voor de fiets. Het totale fietsbudget komt daarmee op € 68 miljoen. Het college wil snellere, veiligere en comfortabelere fietsverbindingen en meer stallingen.
Lees verder »

Betonnen elementen sieren fietspaden op

plaatje

Andrea Zaehle heeft met haar inzending Connecting Mobility de ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord – Nieuwe Fietspaden’ van het Cement&BetonCentrum gewonnen. Het idee van Zaehle is om langs de fietspaden speciale betonnen elementen te plaatsen die voor verschillende toepassingen zijn te gebruiken en ook als basis dienen voor het plaatsen van geluidschermen.
Lees verder »

Voordelige readers voor gemeenten

Gemeenten kunnen nog steeds gebruik maken van het aanbod om tegen lage kosten een intelligente reader in te zetten voor het identificeren van fietsen, zo meldt het Centrum Fietsdiefstal.
Lees verder »

70 stationsstallingen krijgen opknapbeurt

ProRail en NS verbeteren gezamenlijk ruim 70 bewaakte fietsenstallingen bij stations. Bij de meeste fietsenstallingen gaat het om een opknapbeurt, 33 fietsenstallingen krijgen een flinke vernieuwing.
Lees verder »