maandag 3 augustus 2009

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Brugge ontwikkelt mobiele fietsenstalling voor evenementen

plaatje

Driehonderd stallingsplaatsen extra voor de fiets. Met de 'Mobike-Brugge' is dat zo geregeld. Deze mobiele fietsenstalling werd speciaal ontwikkeld om in de toeristenstad bij grote evenementen extra stallingsplaatsen te creëren.
Lees verder »

Collectieve fietsenberging in plaats van fietsenschuurtje

Bij het nieuwbouwcomplex aan de Maerten Trompstraat in Delft zijn de gebruikelijke fietsenbergingen ingeruild voor één collectieve fietsenberging. De gemeente stelde als eis dat de achterkanten van de woningen open moesten blijven in verband met sociale veiligheid/controle. Daarom werden geen fietsenschuren toegestaan.
Lees verder »

Amsterdam test vervanger voor het nietje

plaatje

In Stadsdeel Centrum in Amsterdam is een proef met nieuwe fietsrekken gestart op het Raamplein. Bekeken wordt of er betere oplossingen denkbaar zijn dan het bekende nietje, dat door inefficiënt gebruik vaak meer ruimte inneemt dan bedoeld.
Lees verder »

Fiets opladen met OV-chipkaart

In Rotterdam kan men de elektrische fiets of scooter opladen met behulp van de OV-chipkaart. Het eerste oplaadpunt met deze mogelijkheid is in gebruik genomen bij de bewaakte fietsenstalling op de Meent in Rotterdam.
Lees verder »

Fiets wekt energie op voor ov

plaatje

Over 'Out of the box-denken': een fiets die fietsers beloont voor het gebruik. Dat is de gedachte achter het Hybrid2 concept van ontwerper Chiyu Chen. Het betreft een leenfietssysteem waarbij fietsers kinetische energie opwekken en opslaan in de fiets. Die energie wordt vervolgens gebruikt om hybride elektrische bussen aan te drijven.
Lees verder »

Fiets kan mee met de bus in het buitengebied

plaatje

Laat de fiets in de buitengebieden in bus en tram toe buiten de spitsuren. In stedelijke gebieden kan men beter inzetten op het gebruik van fietsleensystemen. Tot deze conclusie komt de Belgische Bond van ov-gebruikers na een inventarisatie van fietsmeeneemsystemen wereldwijd.
Lees verder »

Fietsroute Breda - Etten-Leur een succes

De snelfietsroute Breda- Etten-Leur is een succes, stelt de gemeente Breda. Dagelijks maken zo'n 1300 fietsers gebruik van het circa 7 kilometer lange fietspad dat een half miljoen euro per kilometer kostte.
Lees verder »

In Enschede verliest de fietser terrein

In tegenstelling tot in de meeste grote gemeenten daalt de laatste jaren het fietsgebruik in Enschede. Het ligt met 33 procent nu zelfs zowel onder het Nederlands gemiddelde als onder het gemiddelde van de grote gemeenten. Dit constateert de Fietsersbond in Fietsbalans-2 die voor deze gemeente is opgemaakt.
Lees verder »

Zuinig douchen

plaatje

Geen ruimte voor een douche of een fietsenstalling bij het bedrijf? De Green Pod laat geen ruimte meer open voor een excuus. Op de plek waar normaal gesproken één auto staat, biedt de Green Pod een kant-en-klare oplossing in de vorm een gecombineerde douche- en stallingunit.
Lees verder »

Provincie betaalt mee aan stalling voor Hardewijkse treinforensen

Goed bericht voor alle Harderwijkse treinforenzen: de prijs van het abonnement voor de overdekte en bewaakte fietsenstalling gaat zeer drastisch omlaag. Een jaarabonnement kost niet langer 99 euro maar slechts 25 euro. Het verlaagde tarief gaat 1 september 2009 in.
Lees verder »

Record omzet elektrische fietsen in mei

In de maand mei was de omzet voor elektrische fietsen voor de eerste keer in de geschiedenis even groot als die voor het tot dan toe grootste segment stadsfietsen, zo blijkt uit de verkoopstatistieken van GfK Retail and Technology.
Lees verder »

Tips voor een bedrijfsfietsenstalling

Na hun fysieke inspanning stallen uw werknemers hun fiets liefst zo dicht mogelijk bij de ingang. Een fietsenstalling die te ver ligt, riskeert niet te worden gebruikt. Met deze tip begint de folder 'De juiste fietsenstalling in uw bedrijf'.
Lees verder »

VenW stelt geld beschikbaar voor betere fietsrouteplanners

Het ministerie van VenW stelt middelen beschikbaar om de fietsrouteplanners te verbeteren en verder te ontwikkelen. Minister Eurling schrijft dat in de notitie 'Aanpak Multimodale Reisinformatie'
Lees verder »

Fietsende leerlingen brengen routes in kaart met GPS

plaatje

Leerlingen uit de gemeente Dalfsen van het Vechtdalcollege in Ommen hebben met GPS-loggers hun schoolroute nauwkeurig in kaart gebracht. Het ROVO wil de gegevens gebruiken om verkeerslessen te ontwikkelen. De provincie kan de informatie gebruiken bij de aanpak van de N340 Zwolle-Ommen.
Lees verder »

Villo! doet het aardig in Brussel

De eerste statistieken van Villo!, het netwerk van huurfietsen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn bemoedigend, zo meldt exploitant JCDecaux. Twee maanden na de start zijn er al vier keer meer abonnees dan met het vorige leenfietsensysteem Cyclocity.
Lees verder »